Délmagyar logó

2019. 05. 27. hétfő - Hella Még több cikk.

Boszorkányos sziget

Szeged - „BMX-banditákkal" és hajléktalanokkal találkoztunk a Boszorkányszigeten. A sötét múltú sziget akart már élménytúra helyszíne, középkori főtérre emlékeztető szabadidőpark lenni, és tartottak itt titkos összejöveteleket is. Most csak unalmas és gondozatlan.
– A Boszorkánysziget? Azt sem tudom, hol van! – mondta Gergő, amikor mint tősgyökeres szegedit arra kértük, beszéljen a szigettel kapcsolatos élményeiről.

A harmincéves Gáborral több szerencsénk volt:
– Úgy tudom, a szüleink korosztálya romantikus együttlétekre használta. Persze nem az én szüleim. Én pedig a főiskola alatt voltam ott egyszer, egy bulin. Egy haverom szólt, nem volt meghirdetett rendezvény. Éjszaka mentünk, mobiltelefonnal világítottunk, a fákon jelek mutatták az útvonalat. Félelmetes is lehetett volna, de végignevettük az utat. Még belépőt is szedtek, és volt zene és büfé is. Az italválaszték ez volt: sör, vagy a lányok által kevert bizonytalan ital. Nem tudom mennyire volt ez a buli legális, én jól szórakoztam.

Ottjártunkkor nem volt buli, láttunk viszont kettétört fákat, leszakadt ágakat és rengeteg műanyag flakont gödrök alján, csomókban. Szelektív hulladékgyűjtés Boszorkánysziget módra.

A fák közül kilépve sátra előtt ülő férfival találkoztunk. Fülhallgatóból zenét hallgatott, Hevesi Tamás énekelte a Jeremyt. Miért itt lakik? – kérdeztük, mire közölte: itt nyugis. Egy asszony gyalogolt a sátor felé, két nagy szatyrot cipelt.

Arrébb két fiú biciklizett, egyik mondta a másiknak: legutóbb „izomból" nekihajtott itt egy fának.

2005-ben megírtuk: a Szeged főutcája, a Tisza elnevezésű projekt szerint a Boszorkánysziget egy élménytúra útvonalának egyik vége lenne, ahol a sötét múlt üzletileg eladható formában jelenne meg: középkori hangulatú főtér, nyaranta misztériumjátékokkal. A fejlesztéseknek 2009-ig kellene elkészülnie.

Az önkormányzattól megtudtuk: a sziget több tulajdonosé. Sok kisbirtokos mellett viszonylag nagy terület az államé, és van, ami a Dél-alföldi Erdészeti Rt. tulajdona. A „közös lovat" most hajléktalanok és „BMX-banditák" használják. Pedig a sötét múltú szigetből bármi lehetne, a misztériumjáték színhelytől a szabadidőparkig.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Digitális R-tanú a szabálysértők ellen

Szeged - A szegedi kapitányságon egyelőre még csak tesztelik azt a rendőrautóba szerelhető kamerát,… Tovább olvasom