Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Boszorkányreptetés és aratás Zsombón

Zsombó - Vízhordó lányokkal és táncoló munkásokkal mutatták be idén is Zsombón, hogyan aratták kombájnok nélkül őseink a gabonát.
Péter és Pál napján, szombat délután hagyományos, kézi aratással ünnepelték Zsombón a gabona betakarításának kezdetét. A nagyközségben évek óta a falunap fő látványossága, amikor múlt század eleji ruhákban és eszközökkel a földekre vonulnak az aratók, és kaszával, marokszedővel dolgozva idézik fel azt a kort, amikor még kemény fizikai munkával takarították be a kenyérnek valót. A kétnapos programsorozatból mi is ezt választottuk ki.

– Kaszálni vagy kévét kötni nehezebb? Nem félnek, hogy belevágnak a lábukba? Miért szoknyában dolgoznak a nénik? – kérdezgette egy kisfiú az édesanyját, miközben nézték, ahogy a gyakorlott kezek villámgyorsan halmozzák rendezett kupacokba az árpát. Egyikük még táncra is perdült segítőjével, annyi felesleges energiája maradt.

– Hol van az ennivaló? – mobilozott a tarló közepéről a program szervezője, Kálmán Ferenc, pillanatok alatt visszarántva a hangulatot az 1900-as évek elejéből napjainkba. Nem az aratók csemegéje késett: ők a munka végeztével vidáman falatozták a kévéken ülve a kolbászt, szalonnát, paradicsomot, miközben vízhordó lányok kínálták őket innivalóval. A nézőknek szánt falatkák érkeztek a tervezettnél pár perccel később, ám ezt talán csak ő vette észre.

Boszorkányreptetés és aratás Zsombón. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

A levágott árpát végül traktormeghajtású cséplőgépbe tették. – Az biztos, hogy eltűnik benne a gabona – jelezte a régi gép tudásbeli hiányosságait a szervező. A szalma mindenesetre kijött belőle.

Bár az aratás vonzotta a legnagyobb tömeget, a sportpályán egész nap nagy volt a nyüzsgés. A kicsik az ugrálóvár környékén csoportosultak. – Vegyél nekem egy jégkását! Megígérem, hogy nem leszek rossz – alkudozott egy kicsi az apukájával, miután kicsúszdázta magát. Aztán már inkább a boszorkány érdekelte, amely a zsombói modellező szakkör jóvoltából repkedett a pálya felett. Természetesen azt is akarta – hiába. Végül megbékélt egy kör lovas kocsikázással is – a járművel egész nap rótták a zsombói utcákat.

A hagyományos vásári soron nem maradhattak el a búcsúk fő kellékei: kakasos nyalóka és műanyag puska a kicsiknek, medvecukor és kürtőskalács a retró édességet kedvelőknek. – Akkora lett a vendégem orra, méri azt is a hentes kilóra – dúdolgatta a karikaturista munka közben. Hamarosan azonban konkurenciája akadt – Solymos Tóni koncertjére jóval többen voltak kíváncsiak. Ő alapozta meg a hangulatot az esti programhoz, amely késő éjszakáig tartó mulatozásba csapott át.

Olvasóink írták

  • 1. lovasgyerek 2013. június 30. 20:14
    „Valaki nem tudja e gyönyörű lány nevét, aki a képen fényképez??????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétvégente torlódásra lehet számítani a röszkei határ kilépő oldalán

Megszűnt a Röszke Autópálya-határátkelőhelyen június 30-án hajnalban kialakult egy órát meghaladó… Tovább olvasom