Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Botka: 337 millió forint kárt okozott Szegednek a közgyűlés

Szeged - Nem szavazták meg a közüzemi díjak emelését a képviselők a pénteki közgyűlésen. 60 milliót adnak az IH-nak, 15 milliót a városi tévének és 32 milliót az SZKT-nak.

A vásár és piacnak vissza kell adni a pénzt

20.53: A Szegedi Vásár és Piac Kft. esetében Botka azt a variációt támogatja, hogy tárgyaljanak ütemezésről, de ami pénz még megmaradt a cégnél  az üzletek bérbeadásából, azt fizesse ki - ezt fogadják el.

Közmeghallgatás lesz lézer témában

20.47: December 16-án lesz közmeghallgatás, a téma a lézerközpont.

Botka: 337 millió forint kárt okozott a városnak a közgyűlés

20.29: A képviselők a nyereségosztalékot a Riteknél (160 millió) és a dorozsmai nagybani piacnál (70 millió) hagyják. Így már összesen 337 millió forint működési hiányt okozott a városnak a közgyűlés - számol a polgármester.

A közüzemi díjak emelését nem fogadják el, 60 milliót kap az IH

20.26: A parkolási, a vízműdíjak, egyes helyi közszolgáltatások díjának emelését nem fogadják el, és nem megy át a tömegközlekedési díjak emelése sem. A távhőrendelet viszont igen.
A képviselők a polgármester által javasolt 4,2 százalékos emelést szavazzák meg építményadó és idegenforgalmi adó esetében.

15 millió plusz támogatást ítélnek meg a városi televíziónak, 60 milliót az IH-nak.

- Aki ezt megszavazza, működési hitelt növel - mondja Botka.

Ez után 32 milliót szavaznak meg az SZKT-nak.

- A költségvetési rendeletmódosítást innentől nem tekintem a sajátomnak és nemmel fogok szavazni - mondja Botka. Az MSZP név szerinti szavazást kér a költségvetésről. A Fidesz-KDNP és a Jobbik igennel, az MSZP, a Szabad Város Egyesület és az LMP nemmel szavaz, vagyis 15 igennel és 14 nemmel elfogadják a rendeletmódosítást. 

Ezzel 107 milliós működési hiányt okozott a Fidesz-KDNP és a Jobbik Szeged városának - közli Botka.

Az IH-nak végül a háromszor 15 milliót nem adják oda. Farkas László nyomott nemet a Fidesz-KDNP frakcióból.

Maradt Sódar és Tóth István Tibor is

20.00
: Vége a zárt ülésnek, amelyen sem Sódar István (IH), sem Tóth István Tibor (SZKT) leváltását nem szavazták meg.  Sódart másodjára nem tudta leváltani Botka László.

Szünet, aztán zárt ülés következik.

Hova tűntek a villamosok?

19.08: Nagy Sándor Juhász Gyulát, mint a városüzemeltetési bizottság elnökét interpellálja: Hova tűntek a felújított villamosok és trolibuszok? Juhász Gyula írásban válaszolt, szóban arról beszélt például, hogy a felújított FVV villamosokra még szüksége van a városnak. Nagy Sándor és Botka László nem fogadja el a választ, de a közgyűlés igen.

Tőkeemelés a vásár és piacnak?

18.37:
Kalmár Ferenc képviselői indítványa következik a Szegedi Vásár és Piac Kft. tagi kölcsönszerződésének módosításáról és tőkeemelésről.

- A város megelőlegezte az üzletek bérleti jogának eladását a kft.-nek. De a közgyűlés korábban azzal a szándékkal szavazta meg ezt az önkormányzati tagi kölcsönt (330 millió forint), hogy az visszakerül az önkormányzathoz - mondja Solymos László.

Kalmár viszont azt javasolja, hogy a pénzt ne kelljen visszafizetni, hanem emeljék meg ezzel az összeggel a cég tőkéjét (illetve később már azt, hogy vizsgálják meg a lehetőségeket).

- Ez lopás - fogalmaz Szentgyörgyi Pál.

- Januárban 1-2 millióért fognak szaladgálni, ami a választókörzetükben kell. Most meg százmilliókat dobnak ki az ablakon - mondja Botka László.

20 százalék, hogy a jogszabály engedi

17.51: Hüvös László egyéni indítványát tárgyalják, amely a tompaszigeti kiskertekre vonatkozó építési szabályok felülvizsgálatát célozza. Hüvös egyedi szabályozási tervet javasol, ami a többi kiskertes övezetre is vonatkozhatna. A főépítészt is meghallgatják, "mielőtt pénzt ölnének olyan tervekbe, amelyek megvalósítása jogszabályba ütközik".
- 20 százalék, hogy van esély a megvalósításra, vagyis arra, hogy üdülőterületté minősíttessék a kiskerteket és 3 százalékról 10 százalékra emelkedjen a beépíthetőség - saccol a polgármester kérésére Sz. Fehér Éva
 
- Ha egy ponton elengedjük ezt a történetet, akkor az összes kiskertben meg kell ezt valósítani, ami nem csak a beruházás költsége miatt probléma, hanem a város mérete is nőne, ezzel például a tömegközlekedés, vízdíj költsége is emelkedne - érvel Nagy Sándor. Szerinte bölcsességre van szükség a témában, és veszélyesnek tartja "Hüvös misszióját".
Hüvös szerint a főépítész alábecsüli az esélyeket, Nagy Sándor pedig túlbecsüli azt, hogy hányan szeretnének a kiskertekben lakni.

- Ön is és én is tudom, hogy ezt nem lehet megvalósítani. De nem adom meg azt az örömöt, hogy telekürtöljék a tompaszigeti kiskerteket azzal, hogy a polgármester nem engedi. Tudják mit? Csinálják - jelenti ki Botka.
Hajlamokra célozgat Gyimesi

17.23:
Gyimesi Lászlónál elszakad a cérna a feljelentgetős jelző gyakori használata miatt, és így fogalmaz: "ha vizsgálnánk itt, hogy kinek milyen hajlama van, érdekes dolgokra juthatnánk, amiről a város már évek óta beszél."

Azonnali hatállyal felmentené Tóth István Tibort a polgármester

17.07: Tóth István Tibor azonnali felmentését indítványozza Botka László, és javasolja, hogy pályázat útján töltsék be az SZKT-igazgató pozíciót. Hozzáteszi: akár órákig lehet most még vitatkozni, de szerinte minden elhangzott már ebben az ügyben.

Szeged, Esztergom

17.01:
Az önkormányzat összes intézményét elveszik Esztergomban - talál egy Navracsics Tibor által benyújtott előterjesztést a Parlament honlapján Solymos László.

Póda és Kalmár: a magyar gazdaság jól teljesít

16.38:
Póda szerint a magyar gazdaság jól teljesít, és az MSZP még örül is a forint elleni támadásnak. Botka válasza: valóban támadják a forintot, de nem spekulánsok, hanem a kormány. Kalmár Ferenc is arról beszél, hogy a magyar gazdaság egyre jobban működik.
- Nemzetközi összeesküvés, ugye? Mondjanak jelzőt is, milyen nemzetközi összeesküvés?! - provokálja Kalmár Ferencet Botka László, de Kalmár nem mond jelzőt.
Szentgyörgyi Pál azt mondja, mindig örül, ha Kalmár Ferenc beszél makrogazdasági dolgokról, mert szerinte a képviselő még a brosúrát - amiből adatokat idézett - sem tudja felolvasni.  

Póda és Kalmár szerint a magyar gazdaság jól teljesít. Fotó: Frank Yvette (galéria)

Mit jelent a feladatfinanszírozás? Botka szerint senki nem tudja

16.32: Meg kellene fontolni a feladatfinanszírozást az önkormányzati cégeknél - javasolja Póda Jenő. Botka szerint ez egyrészt lehetőséget adna a cégeknek még több pénzt kérni, másrészt ezt a kifejezést Matolcsy dobta be, de senki nem tudja, hogy mit is jelent.

Még a nemzetközi helyzet is fokozódik

16.22
: A költségvetési koncepciót Szentgyörgyi Pál ismerteti. Szigorúbb rendelkezések jönnek, működési hiányt például nem lehet tervezni. Változnak az adótörvények és illetékek -  ennek megemésztése és a költségvetésbe való beillesztése nem volt könnyű - mondja.  Póda Jenő arról beszél, hogy valóban gyorsan változnak a jogszabályok, de spekulatív támadás is kirajzolódott  a forint ellen.

Nem spekulatív támadásról van szó, erről két ember tehet, Orbán és Matolcsy - válaszol Botka.

Még plusz pénz az IH-nak?

16.04
: Az átmeneti gazdálkodásról szóló rendelet következik. Szentgyörgyi Pál felhívja a figyelmet, hogy a Keresztúri Farkas Csaba által vezetett jogi bizottság benyújtott egy módosító indítványt, amely az IH-nak a plusz 60 millió forint támogatáson túl a következő év elejére havi 15 millió forintot kér működési kiadásra.

Amihez Sódar hozzányúlt

15.40:
Költségvetés módosítása a téma. Solymos László arról beszél, hogy újra visszaköszön, hogy a cégek több támogatást kérnek. - Amihez Sódar István, az IH igazgatója hozzányúlt, abból botrány lett. Önök 60 milliós plusz támogatást szeretnének neki adni, jövőre pedig az idei összes támogatás dupláját (közel 250 millió forintot) - mondja a Fidesz-KDNP és a Jobbik képviselőinek.

Frakcióznak

15.15:
Idegenforgalmi és építményadó tárgyalása következik. Botka László két változatot terjesztett elő: 4,2 százalékos emelés,  vagy marad az adó mértéke a mostani.
Nincs hozzászóló, úgyhogy mennek tovább.

Közben Bohács Zsolt és Póda Jenő cégvezetőkkel tárgyal félrevonulva a teremben.

És most hallgassunk...cégvezetőt

14.52:
Juhász Gyula indítványozza, hogy hallgassunk meg most egymás után több cégvezetőt. A sajtó padsoraiban néhány azt hitték, zenehallgatást fog javasolni.
Istókovics Zoltán a vízmű vezetője 4 százalékos vízdíj, 6,3 százalék csatornadíj emelést tart indokoltnak.
Szenkovszky István (Szegedi Kéményseprő-ipari Kft.) 5 százalékkal emelne.

Nagy Sándor elvárja Keresztúritól, hogy gyűlölje

14.48:
Nagy Sándor segíti az onlájn közvetítést, szerinte most ezt kéne írnunk: Bohács Zsolt és Botka László kiment. Kiment Keresztúri is, vele kapcsolatban azt mondja, van akinek a gyűlöletét nem veszi zokon, sőt el is várja.

Keresik a jó hírnevet

14.30:
Gyimesi: a polgármester azt állította, hogy én 250 millió forintos kárt okoztam a városnak. Jó hírnév megsértéséért kénytelen voltam pert indítani.

Solymos: már csak egyet nem tudok, hol van itt a jó hírnév?

Juhász Gyula szerint a vita szakmai részét a szakmai bizottságokban kellett volna lefolytatni. Szerinte egész nap vitázgatnak csak össze-vissza, de nincs gazdasági hatástanulmány, nincs itt semmi. Pedig mégiscsak 170 ezer emberről van szó.
Ő azért finomabban fogalmaz, azt mondja: politikai, és nem szakmai adok-kapok folyik.


Juhász Gyula szerint sok a polikai adok-kapok. Fotó: Frank Yvette (galéria)

Személyes megtámadtatás

14.37:
Személyes megtámadtatás miatt szólni kíván Keresztúri Farkas Csaba, nagy nehezen megszavazzák, és szólhat. 

Egyébként több mint 30 napirendi pont van, egyelőre az első ötnél tartunk, ezek vonatkoznak a díjemelésekre.

Városromboló, feljelentgetős - így nevezik egymást a képviselők

14.29:
Gyimesi Feljelentgetős László - így nevezi Botka Gyimesit, és arról beszél, hogy a feljelentés miatt minimum egy évvel később használhatják a szegediek az új trolikat. A Mars térnél ugyanez volt - közli, és úgy fogalmaz, hogy csak a tehetségtelen politikus az, aki amikor elfogytak a politikai érvek, a büntetőjog eszközéhez nyúl.
- Nagy Sándor ne mutogasson, maga a legnagyobb városromboló! - emeli fel a hangját Keresztúri Farkas Csaba, aki még higgadtan azzal kezdte, hogy ha megáll a kartellgyanú, a cégvezetőnek kötelessége feljelentést tenni.

Csak egy tej ára 

14.13
: Makrai László, a Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. vezetője következik. Közli, hogy a társaság a legnagyobb önkormányzati vagyonnal gazdálkodik, ő a felelős gazdálkodás elvének eleget tett. Az általa javasolt hulladékszállítási díj-emelés (8,2 százalék) magasabb az inflációnál, de a társaság működése ezt indokolja. Ekkora emelés ráadásul egy családnak csak egy tej ára - mondja.

Hüvös szóban tesz módosító indítványt

14.00:
Nagy Sándor szerint ahhoz képest, hogy mennyi a kérdés az SZKT-val kapcsolatban, a cég vezetője túl kevés információt adott. Ennél a közgyűlés és a szegediek is többet érdemelnek.

Hüvös László szóban módosító indítványt tesz, szerinte csak az infláció mértékével növekedjen a parkolási díj Szegeden. Ez jövőre 4,3 százalékos emelést jelent, 2013-ban és 2014-ben 4-4 százalékos növekedést.  Tehát álláspontja szerint az 5,9 százalékos emelés, ami az előterjsztésben szerepel és amit az SZKT-igazgató javasol, az sok.

- Ha Tóth István Tibor 5,9 százalékos emelést javasol és így is több támogatást kér, akkor ha 4,3 százalékkal nő a díj, akkor mennyi támogatást fog kérni a cég? - kérdez költőit Botka. 

Elvárások

13.49: Tóth István Tibor, az SZKT igazgatója azt mondja, ők nem kértek több támogatást a következő évre. És elvárta volna a polgármestertől, hogy ha kérdése van, akkor behívja őt és összevetik a táblázataikat.

- Itt egyvalakinek vannak elvárásai: a szegedieknek önnel szemben - reagál Botka. Szerinte Tóth István Tibor kárt okoz Szegednek. Az igazgató ezt kikéri magának.

Haág Zalán (KDNP) azt mondja, ha Botka nem vállal felelősséget a díjemelésekért, akkor egy dolgot tehet: távozhat. Repkednek a számok arról, hogy melyik cég mennyivel kapott több/kevesebb támogatást.

Meghallgatják a cégvezetőket

13.40: Juhász Gyula szerint nincsenek meg az érdemi információk a díjak változtatásához, ezért nem kellene ma ebben döntést hozni. Botka szerint aggasztó, hogy az illetékes bizottság elnökeként Juhász Gyula nem tudja mi van a cégekkel. Hüvös László: valóban kell döntést hozni, de az inflációval legyen arányos az áremelés. Kalmár Ferenc javaslatára utalva megismétli: meg kellene hallgatni a cégvezetőket. Így is tesznek.
Az SZKT igazgatója kezd.

Szentistványi a karzaton

13.31:
Szentistványi István (LMP) korábban jelezte, hogy nem kíván részt venni a közüzemi díjakról szóló vitában és szavazni sem fog. Így is tett: fent ül a karzaton.

KDNP-sérelmek

13.29:
Kalmár szerint a szocialisták nem úriemberek. Ő ugyanis éppen arról beszélt, hogy milyen sérelmek érték a KDNP-t,  a szocialista padsorokból erre ironikus sajnálkozás érkezett válaszként.

Botka: véget ért a történet

13.25: Juhász Gyula (KDNP) a városüzemeltetési bizottság elnöke beszél. Szerinte kijelölték a bizottságot, hogy legyen előterjesztő (díjemelés témában - ha nem lenne egyértelmű) és ilyet nem lehet.

Botka szerint a Fidesz nem vesz részt a városvezetésben, hanem mindenki a saját érdekkörébe tartozó önkormányzati céget védi, és nem érdekli, hogy ezzel mekkora kárt okoz a városnak.

- De ennek vége, mert a jövő évi költségvetés csak egyensúlyban lévő költségvetés lehet. A kötelező feladatok finanszírozását külön kell választani, és ha ez megvan, akkor jöhetnek a nem kötelező feladatok. Most látszik, hogy 2 milliárdos lyuk lesz a költségvetésben. A nem kötelező feladatok közé tartozik az összes sporttámogatás. Nem kötelező városi tévét sem fenntartani. Véget ért a történet - jelenti ki emelt hangon a polgármester.

Szentgyörgyi bibliai példát hoz

13.13: -
Krisztus kiebrudalta a templomból a kufárokat, de másnap nem ment hozzájuk kölcsönért - fogalmaz Szentgyörgyi Pál, korábbi gazdasági alpolgármester. Szerinte a bóvlizás után az ország költségvetése nemlétező költségvetés, ami ki fog hatni a közüzemi díjakra is.

Botka: konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal kell leváltani Orbánt

13.09:
Nem Magyarország bóvli, hanem a kormány bóvli - kezdi a szünet után Botka László. Szerinte "a megbukott miniszterelnök "helyett újat kell választani.  Konstruktív bizalmatlansági indítványt ajánl a jelen lévő országgyűlési képviselők figyelmébe.
Kalmár Ferenc "elmúltnyolcévezik", és kitekint Európára: másokat is leminősítettek.

11.40. 13 óráig ebédszünetet tartanak. Addig is a közüzemi díjak tervezett emeléséről és a ki mondja meg a népnek dilemmáról itt olvashatnak.

Az egyes kórházat nem viszi az állam

11.27:
Szentgyörgyi Pál (MSZP) szerint sokan félnek ebben az országban attól, hogy a magánvagyonokat is elvonja a kormány. Hüvös László (Fidesz) az egyes kórház épületéről érdeklődik. Ezt is átveszi a kormány vagy maradhat az önkormányzatnál és eladhatja a város? - kérdezi.
- Azt nem viheti az állam, mivel az épületet kivontam az egészségügyből - válaszol a polgármester, és még hozzátesz: "az ön hangos tiltakozása ellenére."  

Hol a beteg?

10.48:
Egészségügyi integrációról számol be Pál Attila, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke. A képviselők megkapták írásban az anyagot, most a professzor csak összefoglal. Tapasztó Sándor projektvezető a fejlesztésekről beszél.

Szeged város 2011. novemberi rendes közgyűlése. Fotó: Frank Yvette (galéria)

 Póda Jenő (Fidesz)szerint az anyag egyoldalú, jól tükrözi a klinikai vezetés nézőpontját, de a beteg szempontja nem jelenik meg benne. Botka: van ilyen jellegű felmérés, ez átadható a képviselőknek. Viszont - vált témát -  a kormány egyre kevesebb pénzt ad az egészségügyre. Sőt - teszi hozzá a polgármester -, jövő évben "megszűnik félnek lenni az önkormányzat", megszűnik az integrációs szerződés, az állam elveszi az egészségügyi vagyont. Professzor úr - fordul Pál Attilához - utoljára jött ilyen beszámolót tartani. 
- Senki nem várta, hogy Pál Attila csupa jó dolgot fog mondani, ilyet legföljebb az erőfeszítéseikről mondhat - jelenti ki Kozma József (MSZP), aki a "külső körülményeket" - valószínűleg nem tévedünk, ha kijelentjük, hogy részben a kormányt -  okolja a problémákért. Az egészségügy egész, ezután is egésznek kell legyen - adja ki a jelszót.

Megvan a napirend, lehet szünetet tartani

10.27
: Szavazzunk a napirendről, aztán áttérhetnénk a normális munkára, ha van erre igény - mondja Botka László. Elfogadják a napirendet, 10 perces szünet következik.


A főjegyzőnek nem tetszik a stílus

10.17
: Szmsz és törvénysértők-e a díjemeléses előterjesztések? Igen vagy nem? Válaszoljon a jegyző! - szólít fel Keresztúri Farkas Csaba. A cégvezetők a tarifával kapcsolatban ugyanis szándékaik szerint javaslatot tettek, nem előterjesztést nyújtottak be.
Botka szerint a Fidesz-KDNP-Jobbik nem akarja vállalni a felelősséget, hanem "jól elvannak a cégvezetőikkel", amíg a polgármester beterjeszti a tarifaemeléseket.

Szeged város 2011. novemberi rendes közgyűlése. Fotó: Frank Yvette (galéria)

Mózes közli, hogy fenntartja amit elmondott a témával kapcsolatban (vagyis lehet tárgyalni az előterjesztéseket), és Keresztúri stílusát -"válaszoljon igennel vagy nemmel" - kihallgatásnak minősíti.

Törvénytelenül működik a hőszolgáltató?

10.06:
Apropó önkormányzati cégek, apropó felügyelőbizottság. Mi is van  Bohács Zsolt (Fidesz) felügyelőbizottsági tagságával a hőszolgáltatónál? - kérdezi Ménesi Imre (MSZP). Bohács közli, hogy október 31-gyel lemondott.
Akkor törvénytelenül működik a cég, mert csak két fős felügyelőbizottsága van - figyelmeztet a polgármester. Szerinte vagy Bohács nem mond igazat, vagy törvénytelenül működik a cég, és akkor javasolni kell valakit ezen a közgyűlésen az fb-be.
- Keresse meg az igazgatót és nyilatkoztassa - válaszol Bohács Zsolt. Botka nem hagyja annyiban, de a Fidesz-KDNP bekiabál: ez a téma nincs napirenden, haladjunk tovább!

Szeged város 2011. novemberi rendes közgyűlése. Fotó: Frank Yvette (galéria)
A cég egyébként 51 százalékban önkormányzati, 49 százalékban pedig az Alfa-Nova Kft. a tulajdonosa. A felügyelőbizottságban a magántulajdonos cég képviselője Keresztúri Farkas Csaba önkormányzati képviselő (Jobbik).

Ki vállalja be a díjemelést?

9.55
: Szmsz szerű-e a díjemelések előterjesztése? - ezen vitatkoznak a képviselők. Még az is lehet, hogy nem tárgyalnak erről a mai közgyűlésen? Mózes Ervin címzetes főjegyző magyaráz nagyon hosszan, a lényeg, hogy szmsz szerint lehet tárgyalni a témáról. Fognak is.

Szentistványi nem irigyli Mózes Ervint, mert szerinte a menthetetlent kell mentenie rendszeresen a közgyűléseken. Szentistványi kijelenti: "az szmsz szellemisége nem erre irányul", de a képviselő reméli, hogy a városlakók ezt át fogják látni.
Gerenda-szálka hasonlattal vág vissza Botka László.

Szeged város 2011. novemberi rendes közgyűlése. Fotó: Frank Yvette (galéria)

Kalmár Ferenc azt nem érti, miért nem a polgármester nyújtotta be a díjemeléses előterjesztéseket. Ennek hátterében politikai okok vannak - kockáztatja meg a KDNP-s képviselő. - Most lebuktam, politikus vagyok, azt hittem ez hamarabb feltűnik - közölte Botka, aki hangsúlyozta: nem hajlandó ő előterjszteni a tarifaemeléseket, miközben a FIDESZ-KDNP azt erősíti állandóan, hogy milyen jól teljesítenek az önkormányzati cégek.

Lakossági érdeklődés a házban!

9.30:
Botka László polgármester észreveszi a transzparenst, és felkéri Molnár Lászlót, a városüzemeltetési iroda vezetőjét, hogy ismertesse, hogy milyen volt a levegő és mit tettek. - A jogszabály szerint ha két mérőműszer jelzi a határérték túllépését, akkor kell elrendelni a riasztási fokozatot. De Szegeden csak egy mérőműszer van - mondja az irodavezető.

Szeged város 2011. novemberi rendes közgyűlése. Fotó: Frank Yvette (galéria)

Botka hozzátesz: az illetékes minisztériumtól két éve kértek újabb mérőműszert, de nem kaptak. Ezért teljes egészében az ő belátására van bízva, hogy elrendeli-e a riasztást vagy sem. A tájékoztatási fokozatot mindig elrendelte (ez korlátozással nem jár, csak figyelmeztet), de a riasztási fokozatot "igazából nem kellett elrendelni".

Bóvlizik Nagy Sándor is, Szentistványi a nyilvánosságot hiányolja

9.21: Egy évet fog csúszni a trolibuszbeszerzés Szegeden az SZKT igazgatójának (Tóth István Tibor) köszönhetően. A járművek egyre inkább közelítenek a bóvli kategóriához - mondja Nagy Sándor (Szabad Város Egyesület).

Szeged város 2011. novemberi rendes közgyűlése. Fotó: Frank Yvette (galéria)

Szentistványi István (LMP) kifogásolja, hogy a rendelettervezeteket nem lehetett érdemben véleményezni, hiába született erről döntés a legutóbbi közgyűlésen.

Bóvli és iskola

9.15: Solymos László alpolgármester  kormányt ostorozó beszéde elején emlékeztet: Magyarországot a bóvli kategóriába sorolta a Moody's. - Orbán azt mondta, ne azt figyeljük amit mond, hanem amit tesz. Most megnézhetjük - fogalmaz.

Szeged város 2011. novemberi rendes közgyűlése. Fotó: Frank Yvette (galéria)

Mihálfy Béla (Fidesz) napirend előtt arról beszél, hogy a a Fidesz-KDNP-nek minden szegedi és minden városrész egyformán fontos.  Béketelep képviselője elmondja: a a városrészt jelképe volt az általános iskola, 2003-ban ezt a város megszüntette komoly sebet ejtve ezzel a közösségen. Botka: nem a város szüntette meg, hanem az, hogy nem volt gyerek.

Petíció a tisztább levegőért

8.50: Petíciót osztogat Dovalovszky András kerékpáros aktivista a városháza előtt. A képviselőknek szóló levélben az olvasható, hogy annak ellenére, hogy napokon keresztül a riasztási határértéket is meghaladta a szállópor koncentráció Szegeden, a riasztásnak csak a tájékoztatási fokozatát rendelte el a polgármester.

A karzatra (már a díszteremben) transzparenst is kifeszítő aktivisták követelik a polgármestertől,hogy tartsa be a szmogriadótervben foglaltakat, a közgyűléstől pedig, hogy vizsgálja felül a szmogriadótervet szabályozó rendeletet.

A képviselők a közgyűlésen a közüzemi díjemelésekről, a jövő évi költségvetési koncepcióról, helyi adókról tárgyalnak. És újra megpróbálnak leváltani néhány cégvezetőt.

Olvasóink írták

64 hozzászólás
 • 64. DMagóg 2011. november 27. 11:33
  „Emberek! Rendben! Nem szerettétek, hogy kitalicskázták a pénzeteket. No de, most mi a fene bajotok van?”
 • 63. jozko 2011. november 26. 11:00
  „"Botka: 337 millió forint kárt okozott Szegednek a közgyűlés"

  Inkább meg se tartották volna!
  Ha az "évi rendes" közgyűléseket ilyen alapon elhagynák,
  akkor éves szinten milliárdos megtakarításokkal számolhatnánk!
  Ehhez még hozzáadható pár "rendkívüli" közgyűlés elhagyásának hozadéka...
  Sőt, ha a mintegy 30 tagú testület éves javadalmazását is megspórolhatná a város -
  akkor is a kasszában maradna jó pár milliárd forint!

  Néhány pártsemleges szakember jól elvezetné a várost!

  Bagóért körbe lehetne keríteni egy nagyobb közterületet- mintegy arénát -
  ahol rendszeres kakasviadalokat tarthatnának a politikusok!
  Micsoda pénzht hoznának a jegyek és a fogadások!
  A politikusok kiélhetnék "hajlamaikat" , a nép szórakozna - és dőlne a lé.
  Mi, választók vagyunk az ostobák, amiért ez nem így van!
  Hatalmat adtunk a kezükbe - így most abban élik ki magukat!
  Persze így is dől a lé ....”
 • 62. Queenmargareth 2011. november 26. 09:48
  „52. kowalsky 2011.11.25. 21:26
  igen, óvatosan.
  58. vélemény 2011.11.26. 00:20
  ha így van:biztosan tetszik a hely”
 • 61. Larsson 2011. november 26. 08:36
  „60.

  Szokásos blöff, többre sose telik! :P”
 • 60. DobóI 2011. november 26. 05:38
  „Botka meg elvtársai meg több milliárdot...”
 • 59. Elendur 2011. november 26. 03:11
  „neveltetésem miatt, a véleményem: ....”
 • 58. vélemény 2011. november 26. 00:20
  „40. Queenmargareth
  Most komolyan!néhány embernek az fáj, hogy egy nagyváros polgármestere Jordániában nyaralt, pihent???Megteheti.
  Más is megtesz ...
  Évente többször is?”
 • 57. tivadar676 2011. november 25. 22:51
  „mennyibe kerül a városnak a volt alpolgármesterek most is üzemelő titkársága polgármester úr, ha már a luxusautójáról nem ejtenek szót???”
 • 56. Szeka 2011. november 25. 22:42
  „Elnéztem az Esztergomi tudósításokat. Tetszett. Lehet, hogy Nekem is látogatnom kellene a közgyűlést????
  Egy-két morcos pillantás (vagy néhány száz) lehet, hogy megegyezésre bírná a Fidesz-KDNP-t?”
 • 55. juvefan 2011. november 25. 22:22
  „37. vassmazsola 2011.11.25. 18:45

  Támogatom!Bármely délután, munka után jó.
  Viszek magammal még egy embert :)!”
 • 54. Power 2011. november 25. 22:05
  „Azzal, hogy valamit megszavaz egy testület(bizottság), nincs mögötte felelősség. Ez a legnagyobb baj.”
 • 53. Jozsoci 2011. november 25. 22:04
  „Új választásokat kellene kiírni, mint Mezőhegyesen. Egy, csak egy fideszes jutott be a testületbe!”
 • 52. kowalsky 2011. november 25. 21:26
  „Nem láttam a Kgy-t Gyima óvatosan buzizott? GZS nagyon cizelláltan fogalmaz.”
 • 51. kowalsky 2011. november 25. 21:15
  „Az esztergomiak ma megmutatták, hogy velük nem lehet szórakozni. Póda, Bohács, Gyimesi és Keresztúri még feszítik a húrt...”
 • 50. szöszmő 2011. november 25. 21:13
  „A keresztlányomék és a szembe szomszéd is Jordániában nyaralt. Mi a hatalmas nagy durranás egy ilyen dologban a XXI. században.”
 • 49. macs 2011. november 25. 21:05
  „Idézet a fenti cikkből:
  15 millió plusz támogatást ítélnek meg a városi televíziónak, 60 milliót az IH-nak. ................
  Az IH-nak végül a háromszor 15 milliót nem adják oda. Farkas László nyomott nemet a Fidesz-KDNP frakcióból.
  Akkor most az IH 60 mFt-t kapott, vagy 45 mFt-t, vagy 60+(3*15=45)=105 mFt-t? :-)”
 • 48. csillaghajós 2011. november 25. 21:02
  „"24. Lutetia 2011.11.25. 16:37

  Nem tudjátok véletlenül, hogy az egészségügyi integrációról szóló beszámoló anyagához a közönséges halandók is hozzáférhetnek valahol?"

  Lutetia!
  Az összes előterjesztés letölthető a szegedvaros.hu oldalról. A fenti konkrétan innen: https://eservices.szeged.eu/eku/eloterjesztes.php?eloterjesztesID=1387”
 • 47. Zsoltee0716 2011. november 25. 20:49
  „41. gogol 2011.11.25. 19:15

  Igény a SZMJV PH kezelésében lévő közérdekű adat megismerésére című forma nyomtatvány.

  Pdf formátumban van meg!

  Az utolsó oldalon van az igénylő lap, de érdemes elolvasni az előtte lévő 24-et is:)”
 • 46. saturnus 2011. november 25. 20:21
  „Istenem ,ez a kötözködő önkormányzat akár az Esztergomi képviselők nem élték meg az ötvenhatot és annak a következménye amibe belehajszolták ezt az országot fel sem fogják milyen csúfos vége lessz. Nem olyan,hogy innen hazamegyek és kész,miközben emberek milliói iszonyatos fizikai kínokat fog át élni azok miatt akikben mebízott. De azok vesztükre politizálva SZÁNDÉKOSSAN be csapták őket.”
 • 45. manstein 2011. november 25. 20:13
  „Milyen furcsa, hogy Sóder és az SZKT-s is marad...igazán izgultam, mi lesz...”
64 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Próbázó PESA a belvárosban - olvasó képekkel!

Már nem kell későn feküdni vagy korán kelni: a PESA Swing Szegedet bárki láthatja napközben is futópróbán. Tovább olvasom