Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Botka arról, miért veszített Szili Katalin

Szeged - A frissen megválasztott, fideszes pécsi polgármester, Páva Zsolt intenzívebbé tenné Pécs és Szeged kapcsolatát az Európa kulturális fővárosa programban. Botka László, Szeged szocialista polgármestere minden segítséget megad Pécsnek, hogy teljesíteni tudja kulturális vállalásait.
Pécs 2006 novemberében nyerte el Isztambullal és Essennel az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) 2010 címet. 2006 áprilisában Toller László pécsi és Botka László szegedi polgármester együttműködési megállapodást írt alá arról, hogy Szeged Pécs kiemelt partnervárosa lesz az EKF-programban. Az MSZP erős emberei által tető alá hozott megállapodást ha nem is törte derékba, nagyban befolyásolta Toller későbbi autóbalesete.

2006 októberében a szocialista Tasnádi Péter minimális különbséggel, 287 szavazattal verte meg a polgármester-választáson a fideszes Páva Zsoltot. Botka László 2007 márciusában Tasnádival is aláírta az együttműködési megállapodást az EKF-programsorozatról. Megegyeztek abban, hogy Pécs a kulturális eseményekhez szükséges összeget Szeged rendelkezésére bocsátja, amely elsősorban nyári programokkal – hangsúlyos szerepet kap a szabadtéri – csatlakozik az EKF rendezvényeihez. Tavalyelőtt négy, tavaly pedig hét szegedi program valósult meg pécsi támogatással. Idén januárban súlyos betegségben elhunyt Tasnádi Péter, ami miatt időközi polgármester-választást kellett kiírni. Ezt fölényesen megnyerte vasárnap a fideszes Páva Zsolt.

Változik-e Pécs és Szeged kulturális kapcsolata azzal, hogy fideszes polgármestere van a baranyai megyeszékhelynek? – kérdeztük Botka Lászlótól.

– Az elmúlt években számos kulturális rendezvény – kiállítás, drámaíróverseny, táncshow és Mezzo operafesztivál – valósult meg a két város együttműködésében az EKF-programban. Bízom abban, hogy ez továbbfolytatódik. Mi minden segítséget megadunk Pécsnek, hogy teljesíteni tudja kulturális vállalásait, és készülünk egy nagyszabású produkcióra. 2010-ben ugyanis a pécsi, győri és szegedi balett együtt lép majd fel a Dóm téren – mondta Botka László.

Páva Zsolt szubjektív vallomással kezdte tegnap telefonos nyilatkozatát. Elmondta lapunknak, hogy bár soha nem élt a Tisza partján, kedves, rokonszenves városként él emlékeiben Szeged, ahol többször is járt. – Örülök, hogy létrejött az EKF-megállapodás a két város között, bár abban még nem látok tisztán, hogy ez mennyire volt hatékony. Élek a gyanúperrel, hogy nem hajtották végre teljes körűen a szerződést. Legalábbis pécsi polgárként, közemberként nekem úgy tűnt, hogy ez nem volt százszázalékos – mondta Páva Zsolt. – Éppen ezért szeretném intenzívebbé tenni a kapcsolatot, s ha Botka László szükségesnek tartja, megújíthatjuk a szerződést.

Botka arról, miért veszített Szili Katalin

– A pécsi polgármester-választáson az aktuális pártszimpátia érvényesült. Ez nem mindig van így, hiszen például 2002-ben, amikor az MSZP szárnyalt, Kósa Lajost Debrecen, 2006-ban pedig – amikor a Fidesz elsöprő győzelmet aratott az országban az önkormányzati választásokon – engem Szeged polgármesterének választottak. A gyakorló polgármesterek nagyobb eséllyel indulnak a voksoláson. Szili Katalin nem gyakorló polgármester – adott magyarázatot Botka László arra, miért nyert fölényesen a Fidesz vasárnap Pécsett. Szeged első embere táviratban már gratulált kollégájának, Páva Zsoltnak.

Olvasóink írták

50 hozzászólás
 • 50. ClarkGriswald 2009. május 14. 07:50
  „horvathi, garbon, hazaipalya, magyarock: ebből is látszik, hogy a tudatotok az idáig terjed csak. Az összes fórumon csak ennyit tudtok hozzáfűzni. Óvódai szint.”
 • 49. redstar 2009. május 14. 07:30
  „40 hazaipálya:"OV idejében a gazdaságunk elsö volt auropaban"
  Aurópában igen...de Európában?!...:))))
  Hazai pályán hazai nyelven!!:)”
 • 48. antikos 2009. május 13. 15:22
  „Én2 38 alatt:

  Igazad van a paraszt párizs tényleg ilyen:) De ott nem szegények az emberek, hanem igénytelen, kicsinyes, fukar, belterjes smucig alakok. Ezt azért erem így leírni, mert három évig sajnos ott laktam. Van tapasztalatom belőlük. Viszont pénzük stokiban áll a spájzban...

  Szegeden meg a rongyrázás a divat. Ellentétes a két város...”
 • 47. magyarock1 2009. május 13. 14:52
  „Kár tépni a szátokat,botka bukni fog,ő is részese az országrontók politizálásának.A Jobbik meg be fog kerülni az Országházba és a Városházába is.És igen kellemetlen kérdéseket fognak feltenni a komancsoknak.”
 • 46. hazaipalya 2009. május 13. 14:41
  „i-gazsagkeresö,még a nevét se tudod leirni hejesen)te ijen öszödi igazsagkeresö vagy,nemde?”
 • 45. hazaipalya 2009. május 13. 14:38
  „ez a votka is egy auSlander))”
 • 44. garbon 2009. május 13. 13:33
  „Szeged is jobban jár ha Botka haza menne az anyjához szopni Szolnokra és nem rontaná a levegőt Szegeden.”
 • 43. horvathi 2009. május 13. 13:16
  „A "legnépszerűbb" komcsi politikus csúfos bukása nyomán, Botka elvtárs is elkezdhet gondolkodni azon, hogy mit fog csinálni 2010. ősze után!

  Adjon az Isten szebb jövőt!”
 • 42. igazságkereső 2009. május 13. 13:02
  „ClarkGriswald: tökéletesen igazad van, bármit hozzáfűzni hablatyolás lenne.Pontosan a lényeget írtad le,de látod ilyenek vagyunk mi magyarok.Képtelen vagyunk bármire bármiért összefogni, még egy ilyen széthúzó nemzet biztos,hogy nincs.Annyit azonban megjegyeznék,hogy annak idején,amikor PÉCS VÁROSA NYERTE az európa kulturális fővárosa rendezésének jogát, azt mondták,hogy minden ilyen jellegű akcióban Szegeddel együtt fogják emlegetni.Nos, minden hírt megnéztem, meghallgattam többnyire,de én még ezt nem hallottam az elmúlt években.Szívemből örülök Páva Zsolt úr polgármesterré választásának, és annak különösen,hogy végre kinyilvánításra került az,hogy együttműködés lesz a két délalföldi város között.Ehhez kívánok Dr.Bottka László és Páva Zsolt uraknak sikeres együttműködést,hogy a két város még tovább fejlődjön,hisz két nagyon okos értelmes ember ebben az "idétlen"politikai" helyzetben is jelentős sikereket ért el eddig is és őszintén remélem a jövőben is.Ezzel csak a város lakói nyerhetnek és látható,hogy Bottka László polgármester úr eddigi eredményei a városfejlesztés tekintetében vitathatatlanok,nem kell itt semmiféle politikai identitást bevinni ennek meghatározásához.Az eredményeket illik elismerni és méltányolni!Dr.Bottka László és Dr.Páva Zsolt polgármester Uraknak továbbra is jó egészséget és sok sikert kíván egy szegedi polgár!”
 • 41. hazaipalya 2009. május 13. 12:38
  „én2,jártál-e már szegeden a széchenyi téren? a föposta épülete maga és a mellette állo ujságosbodé igencsak nem europai norma. mikor fogják rendbehozni?pedig a fötéren van. Adok tippet is:az ott dolgozok egy 7végén rendbehozhatnák saját maguk:fejenként ezer ftjukba kerülne a festék és aztán hajrá munkára! ja az már büdös?igaz?”
 • 40. hazaipalya 2009. május 13. 12:35
  „vörös-sztár,azért a téyneket ne feledd!OV idejében a gazdaságunk elsö volt auropaban,ma hanyadik is?leirom neked h megértsd: utolso! az általad favorizált politika következménye.”
 • 39. hazaipalya 2009. május 13. 12:33
  „én2,ez csak a látszat,tudnád mi megy a háttérben...de könyörgöm unios pénzekböl könnyü gazdalkodni!Kosa Lajos e nélkül is megteszi!az övé a nagyobb teljesitmeny.”
 • 38. Én2 2009. május 13. 11:58
  „Szerintem Botka egy nagyon jó polm. , sokat fejlődött Szeged, szép és feljődik tovább, vannak munkahelyek, vannak szórakozási lehetőségek, van szinház stb. nem úgy mint Vásárhelyen. Itt sötétség van, üres fejek, semmi nem mozdul, nincs mhely, nincsennek emberek az utcán hétvégén (ellentétben Szegeddel ahol az emberek sétálnak mennek rendezvényekre) van hová menni de itt vásárhelyen semmi. Még a strand is üres, mivel a vásárhelyi emberek szegények, csak a város vezetői gazdagok.Itt nem törődnek a lakossággal meg a város szépségével. A Kossuth téren kívül itt minden dudva és kosz.”
 • 37. ClarkGriswald 2009. május 13. 11:17
  „redstar sajátos stílusban, de nagyon a lényegre talált. az ellenzéki primitizmus a társadalomra ilyen hatással van, ugyanis így az egyszerű paraszt is véleményt tud kifejteni. Nem csak ennél a cikknél, a DM összes politikai vonatkozású cikkén.

  Az az igazság hogy megint felfogásbéli problémátok van.

  1. A cikk lényege "nem ment át" nektek. Itt végre két polgármester összefogásáról írnak, ti mégis gyűlölködtök, köpködtök, és általánosítotok. Kultúrális eseményrő, 2 pártpolitikus összefogásáróll van szó, ti mégis aktuálpolitizáltok, és néhány szélsőséges nagyszájú primitív mondatait skandáljátok.

  2. Nagyon nagy hiba, és megint az értelmezőképesség nagyfokú hiánya mutatja azt, hogy Szili bukásából Botka bukását prognosztizáljátok. Ez megint beszűkült tudatra, és fanatizmusotokra utal. Szili pozíciója meglehetősen gyenge volt, Toller után szinte senki nem tudott volna Pécsen labdába rúgni. Ez olyan mintha Szegeden Botka helyett elindítanák mondjuk Géczi Jóskát polgármesternek, esélye sem volna, még ebben az esteben a parasztbohóc szerepét betöltő Oláh Jancsi is esélyes lehetne. Kár összemosni a most hétvégi eredményeket a jövőre esedékes választásokkal. Botka ellenzői csak egy nagyon kis csoportot foglalnak magukba Szegeden, a városiak, az értelmiségi réteg támogatja őt. Elég csak szétnézni a városban.

  3. Még ha tényleg ennyire rossz polgármester is Botka, ugyan mutasson már nekem valaki más alternatívát máshonnan. Előző választásokon az Oláh a TIK-es "fellépésével" évtizedekre, talán örökre leszerepelt. Most felmerült a Bodó neve, aki jelenleg Tiszaszigeten polgármester, háát nem tudom. Idáig ő is csak az Ujhelyiu fikázásával volt elfoglalva, legalábbis Szegedről csak ennyit lehetett látni (ettől függetlenül még Tiszaszigeten és környékén biztosan cselekedett jó dolgokat is). Ki van még? Akik függetlenként indulnak, esélytelenek. Jobbik az eleve esélytelen Szegeden. SZDSZ, hagyjuk.

  A primitivizmus, és tudatlanság gyógyítható! Kicsit olvasgatni kellene, és nyitottnak lenni a környezetünkhöz. Talán akkor nem írogatnátok ennyi sületlenséget.

  Ja és persze, akinek nem inge...”
 • 36. andress 2009. május 13. 10:50
  „Kedves redstar. A stílusod téged minősít és nem azokat akiknek a szöveget szántad. Egyébként meg az a felelős aki a hatalmat gyakorolja. Jelenleg ki is az?”
 • 35. maradando 2009. május 13. 10:36
  „Egy sikeres politikus legföbb ismérve,hogy utálja mindenki.Ha nem igy lenne nem vinné semmire. Kellő időben felhivja magára a figyelmet,akár a Fidesz köpönyegét is magára ölthetné!Egy év elteltével fel se tűnne senkinek,hogy sikeres Fideszes politikussá lett.”
 • 34. antikos 2009. május 13. 10:31
  „Egy dolog amit a fidesz elkúrhat Szegeden! Az Oláh Jancsi indítását Botka ellen! Bár a rózsaszínű lepke lárvájának levetett bábja is nyerne szerintem, ha fideszesként indulna. Bár Botkát nem szeretem, de ezt úgy gondolom, mivel igen okos ember (elismerem!) Ő is tudja. Csak tisztességtelen, erőszakos, zsarnok, kioktató, véleményem szerint pénzéhes is... De okos!!! És ezért veszélyes!”
 • 33. lopicigazsi 2009. május 13. 09:58
  „Mert szocik, ezt már nem csinálhatjátok tovább!
  Botka sem...
  http://www.afal.hu/utallak/part.content/content.show/show.640
  ___::)))”
 • 32. +36 2009. május 13. 09:36
  „56 ban nem sikerült.
  1989 ben átmentették.
  éppen itt az ideje , h kizárják ÖRÖKRE a politikából ezeket a hazugokat.
  VÉGLEG!!!! ÖRÖKRE!!!”
 • 31. rozator 2009. május 13. 08:50
  „Azért a Tücsök maradhat ugye? A koronabajnok.”
50 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bagi: Kérem a pénzem!

Röszke - Még mindig nem fizet az átvett búzáért, napraforgóért a röszkei Gabona-Komplex Kft. Tegnap… Tovább olvasom