Délmagyar logó

2019. 07. 19. péntek - Emília 17°C | 27°C Még több cikk.

Botka bevásárlókosárral a kezében adta át az új piacot

Szeged - Botka László polgármester bevásárlólistával és kosárral a kezében, két nagyobbik lányával együtt érkezett a Mars térre, hogy előbb átadja a szegedieknek a megújult piacot, majd maga is bevásároljon.
Szombat óta már az új Mars téri nagycsarnokban és az U pavilon melletti fedett asztalos piacon vásárolhatnak a szegediek. Szeptember 11-én átadták a 4500 négyzetméteres csarnokot és a szabad területen lévő elárusítóhelyeket.

Az őstermelők szombaton hajnali 3 órakor kezdhették el a kipakolást az asztalokra az új Mars téri nagycsarnokban, valamint az U pavilon mellett. Pár órával később már fél Szeged ott tolongott, hogy kipróbálhassa a megújult piacot. A 9 órai megnyitó előtt a Pavane táncegyüttes adott műsort a szabad területen, a nagycsarnok középső hídján pedig a Fricsay Ferenc fúvószenekar zenélt.

Botka László polgármester bevásárlólistával és kosárral a kezében, két nagyobbik lányával együtt érkezett a Mars térre, hogy előbb átadja a szegedieknek a megújult piacot, majd maga is bevásároljon. Feladatot kapott ugyanis a feleségétől: friss zöldséget kellett vennie a vasárnapi leveshez, és gyümölcsöt a gyerekeknek.

Átadták a Mars téri nagycsarnokot. Fotó: Frank Yvette
Átadták a Mars téri nagycsarnokot.
Fotó: Karnok Csaba

– Végre megértük ezt a pillanatot – mondta megnyitóbeszédében és lapunknak adott nyilatkozatában a polgármester –, majd kifejtette: minden város szíve, központi tere a piac, egy olyan agóra, ahol találkozni lehet barátokkal, ismerősökkel. Ez a piac Szegeden leromlott állapotba került; évtizedek óta terve, vágya volt a mindenkori városvezetésnek, valamint elvárása a szegedieknek, hogy történjen valami. Most egy uniós városrehabilitációs pályázat keretében sikerült megvalósítani az elképzeléseket. – Olyan piacot szerettünk volna kialakítani, ahol az évszázados hagyományoknak megfelelően a helybeliek a város környéki őstermelőktől tudják megvásárolni a friss zöldséget és gyümölcsöt – mondta Botka László. A polgármester ezt követően végigment az asztalos piacon, sárgarépát, körtét, szőlőt vásárolt.

Első nap a Mars téri Nagycsarnokban - KÉPGALÉRIA

510 asztal mellett alkudhatnak a vevők a környék árujára: a nagycsarnokban, középen, 6 sorban 312, az U pavilon mellett pedig 198 fedett „stand" állja a bevásárlók rohamát. A 4500 négyzetméter alapterületű nagycsarnokban kétoldalt több mint 30 üzlet található.
A beruházás folytatódik: elbontják az ideiglenes asztalos piacot, majd hozzáfognak a 13 ezer négyzetméteres, 300 autót befogadó parkoló építéséhez. Tovább építik az U pavilon előtti rendezvényteret és pihenőparkot, az SZTE mérnöki kara előtti díszteret.

Több mint 300 asztal mellett, kulturált feltételek között alkudhatnak a vevők szombat óta az árura. Fotó: Frank Yvette
Több mint 300 asztal mellett, kulturált feltételek között alkudhatnak a vevők szombat óta az árura. Fotó: Karnok Csaba

– Ha a parkoló is elkészül, szuper lesz minden – mondta a nagycsarnokban gyümölcsöt árusító szegedi Simon Renáta: tiszta, kulturált, télen meleg, nyáron hűvös helyen lehetünk – magyarázta. – Csúnyán búcsúzott tőlünk az utolsó, pénteki nap a régi helyünkön, teljesen eláztunk – mesélte az algyői Takács Antal méhész és felesége. – Volt olyan is, hogy fél lábszárig ért a víz – itt végre emberi körülmények között vagyunk.

A beruházás története

1996-ban a Tér és Forma Kft. terve nyerte el a Mars téri piac rekonstrukciójának tervpályázatát. De csak 2005-ben sikerült hozzáfogni az építkezéshez, majd 2006 tavaszán átadták az élelmiszert árusító vállalkozók Irén nevű, és az iparcikkesek Anna elnevezésű kiscsarnokát, mintegy 540 millió forintos beruházással. A második ütemhez idén év elején fogtak hozzá: a fejlesztés része a 3,3 milliárd forintos belváros-rehabilitációs pályázatnak. A Mars téri beruházás költségvetése 1,3 milliárd forint, amelyhez az állam és az Unió együtt 50 százalékos vissza nem térítendő támogatást nyújt.

Támogatási szerződés

Az NFÜ még nem írta alá a támogatási szerződést a beruházáshoz, holott Szeged önkormányzata szabályosan járt el, a fejlesztési ügynökség engedélyével kezdte el a beruházást, amelynek minden eleméhez hozzájárult a hatóság – fejtette ki Botka László. A polgármester biztos abban, hogy október 4-én az NFÜ aláírja a szerződést. Politikai műbalhénak és erőfitogtatásnak nevezte azt, ami történik a beruházás körül. – Nem igaz – mondta –, hogy kereskedők ellenezték a beruházását, ők is várták a piac felújítását, néhány kivételtől eltekintve.

Olvasóink írták

278 hozzászólás
 • 278. Toth_lbrahim 2010. szeptember 19. 16:59
  „NEM CSUNYA
  EGYENESEN

  RANDA”
 • 277. csak_pontosan 2010. szeptember 16. 20:56
  „Viszont inog a pénz:
  ",,Egy alapprobléma az, hogy a szegedi városvezetés a beadott pályázattal egyidejűleg, úgy nyilatkozott, hogy igény-, per- és tehermentes az ingatlan, ami többek között a Csongrád Megyei Bíróság szóvivőjének nyilatkozatából és egyéb dokumentumokból is kiderül, hogy nem volt igaz" - nyilatkozta az NFÜ igazgatója. ,,Amíg ezt a helyzetet nem tudják megváltoztatni, amíg nem lesz valóban - ahogy azt anno nyilatkozták a pályázatban - igény-, per- és tehermentes a Mars tér területe, addig ez a pályázat nem bírálható el, nem köthető támogatási szerződés.
  A pályázat tartalmában leírt költségek csökkentése a második lépcső. Az első a támogatási szerződés elvi lehetőségének megnyílása, amit előbb említettem, a második pedig, hogy a nagyon magasan beárazott tételeket, amelyek sokszorosan meghaladják a valós piaci értéket, csökkenteni kell, ennek az elbírálása és összköltségcsökkentése tehát a második lépés.."”
 • 276. Sportplusz 2010. szeptember 16. 17:09
  „de csunya ez abotka”
 • 275. Sportplusz 2010. szeptember 15. 17:55
  „el botkával”
 • 274. szsmith 2010. szeptember 15. 15:35
  „Inkább arról mesélne, hogy milyen dolog az, hogy civil szervezet mögé bújva, megtévesztő módon akarja megnyerni a választásokat.”
 • 273. Sportplusz 2010. szeptember 15. 11:57
  „reméljük m Botka lasz-lo-p a város kulcsát is átadja és marad a piacon .. söprögetni ..”
 • 272. őrgróf 2010. szeptember 15. 11:54
  „koszone, lehet hogy így kell írni: "kosa egy varázslo", mint tette ezt a valoperes_zugugyved aki csak a new yorki tőzusdét nézi, de nem látja: Igen, Kósa kijelentése után zuhant meg ( először ) a forint annyira, ami kb. 300 milliárdos veszteséget hozott ( persze csak annak, aki nem vett előtt néhány milláért s. frankot vagy eurót.
  Aki vett ( gondolom Te is, hisz nagy szakértő vagy?!) annak ez óriási nyereséget hozott. Elgondolkodtató.
  De félretéve: nem vagyok hajlandó senkivel politikai vitát folytatni, pláne nem olyannal, aki tele van ELLENSÉG-KÉPPEL, nem tiszteli a másik nézeteit, nem becsüli az ellenfelét. ( ráadásul olyan sötét a szemüvege, hogy engem szocinak, meg Botka-bérencnek néz....)”
 • 271. monster82 2010. szeptember 15. 08:56
  „Botka László az MSZP erős embere Gyurcsány Ferenc jó barátja fő támogatója, most a választáson mégis civil szervezet mögé bújva indul a polgármesteri posztért.A plakátjain is nagyítóval látni csak az MSZP-s emblémát...”
 • 270. unhappysuncity 2010. szeptember 15. 08:03
  „Figyu má" Laci bá´, ott vár a Csillag Hotel a tér mögött teljes kényelemmel, és kiváló panorámával, ahonnan láthatod azt, amit itt építgettél-rombolgattál szocialista éveidben!
  Miért nincs autó méretű MSZP logó a plakátjaidon? Tán szégyelled, hogy hova, kikhez tartozol? Valami rosszat csináltak azok az izé emberek, hogy széégyelned kell, honnan jöttél?
  Ne szégyeld, vállald nyíltan, hogy Che Guevara, Rákosi Mátyás, Gyurcsány Ferenc és igenis Te is annak a kommunista építő-romboló tábornak vagytok a tagjai, akik a pénztárcájukat építették, erkölcsöket romboltak!”
 • 269. Toth_lbrahim 2010. szeptember 15. 01:49
  „Botka bevásárlókosárral a kezében VETTE EL A NYUGDIJASOKTOL A 13. HAVIT...
  KIRE SZÁMIT EZ AZ AGYHALOTT ?”
 • 268. Toth_lbrahim 2010. szeptember 15. 01:18
  „sajat pártját is leköpte
  igazi köpönyegforgato ez a bottka elvtárs”
 • 267. susztermatt 2010. szeptember 14. 23:34
  „Az jó feladat Botkának, hogy vásároljon be a családnak a Mars téri piacon.
  Kívánom, hogy a jövőben is ilyen jellegű feladatai legyenek!”
 • 266. zolee0001 2010. szeptember 14. 21:27
  „Pedig Gyurcsánnyal nagy volt a haverság! <moderálva>”
 • 265. nandor002 2010. szeptember 14. 21:25
  „Botka plakátjain nem láttam az MSZP! Elfelejtette hová tartozik?”
 • 264. uborka 2010. szeptember 14. 16:27
  „MÁR SZATYORRAL MEGY LOPNI A CSIKÓS PÉTER 3/4 ÜGYNÖKKEL KIK SZÉTLOPTÁK A PIAC KÖRBEZÁRT DOLGAIKAT. ÖRŰLJÜNL EMBEREK MEGVAGYUNK MENTVE MEGMENTETT AZ ÜGYNÖK, MEG A KOMCSIK.”
 • 263. valoperes_zugugyved 2010. szeptember 14. 16:15
  „a cégek meg igen jol jártak
  a svajci frankkal
  erröl hallgatsz örgrof.”
 • 262. valoperes_zugugyved 2010. szeptember 14. 16:08
  „át-vágó istvan-credit bank
  még ma is megy a reklámja
  miért nem öt szidjátok?miért nem magatokat szidjátok -minek kellett svajci frankba felvenni a hitelt?
  ja az a franya pénzéhség.
  de a kisembereknek nincs is már bankszámlájuk-se hitelük.
  tehát ez csak felesleegs hisztériakeltés.”
 • 261. valoperes_zugugyved 2010. szeptember 14. 16:04
  „örgrof egy vicc
  3oo milliard minusz
  haha
  ez tényleg kabaré
  kosa egy varázslo
  a new yorki meg a japan tözsde magyarul tanul
  lesik minden szavát kosának.
  viccesek vagytok
  ennyire nem értetek hozzá ?
  ennyire!
  :)”
 • 260. valoperes_zugugyved 2010. szeptember 14. 15:55
  „cúslág párttársa mitöl lenne alkalmasabb?
  ja értem.”
 • 259. valoperes_zugugyved 2010. szeptember 14. 15:54
  „kis papucs”
278 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baleset az M5-ösön: kisbusz és személyautó ütközött

Kisbusz és személygépkocsi ütközött az M5-ös autópályán Szeged határában vasárnap kora este - tudta meg a delmagyar.hu. Tovább olvasom