Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Botka és Lázár is szerepet vállal

Követik-e a vidéki városok politikusai az országos forgatókönyvet 1956 ünnepén? A Fidesz-MPSZ országos vezetői azokon a megemlékezéseken nem vesznek részt, amelyeken Gyurcsány Ferenc miniszterelnök megszólal. Vajon a szocialista vezetésű Szegeden elmegy-e az ellenzék a városi ünnepségekre – és mi lesz a Fidesz vezette Hódmezővásárhelyen?
A szegedi polgármester nem mond ünnepi beszédeket az október 23-i megemlékezéseken, és ennek részben sajátos, kifejezetten „szegedi oka" van.

A forradalom szülővárosa

– Különleges ünnep a mi városunkban a forradalom 50. évfordulója – mondta Botka László polgármester. – A MEFESZ itteni megalakulásával, a követelések elsőkénti megfogalmazásával a szegedi egyetemről, Szegedről indult a forradalom. Az idén tavasszal ezért született megállapodás arról, hogy az egyetem koordinálja az idei megemlékezéseket és a város segíti ebben a munkában. Így most a számos ünnepi alkalom között egyetlen, hagyományosnak mondható városi rendezvény lesz, 23-án a Nagy Imre- szobornál, ahol Telegdy Gyula professzor, Szeged díszpolgára mond beszédet. Magam a színházi díszünnepségen „szerepelek", amennyiben – mint ahogyan minden városban ezt teszi a polgármester – ellátom a megtisztelő feladatot: átadom a kitüntetéseket.

A Fidesz és a Pofosz

Hagyományosan ünnepeljük a kerek évfordulót is – mondta Oláh János, a Fidesz szegedi szervezetének elnöke. A párt minden évben a Rerrich téren, az 56-os emlékműnél, a Pofosszal együtt tartja a megemlékezéseket – így lesz ez az idén október 23-án is. – Ezenkívül részt veszünk más szervezetek megemlékezésein és a koszorúzásokon is, ott leszünk a vasárnapi színházi díszünnepségen – tájékoztatott a pártelnök. A kérdésre, követik-e az országos példát, és olyan megemlékezésen nem vesznek részt, amelyen a szocialista polgármester beszélne, határozottan válaszolt: nem terveznek ilyesmit.

Megosztottság nélkül

Vásárhelyen, a hagyományoknak megfelelően, a helyi pártok képviselői – egy kivételével – mind együtt vesznek részt a városi ünnepségen, s koszorúzzák meg Nagy Imre emléktábláját. A kivétel a Munkáspárt, amely eddig sem tartott megemlékezést október 23-án. Az október 22-i díszközgyűlésen Lázár János polgármester emlékbeszédet tart és kitüntetéseket nyújt át. Az október 23-i 1956-os megemlékezésre Vásárhelyen nem nyomja rá a bélyegét a máshol jellemző megosztottság. Az ünnepségen az idén Grezsa István települési képviselő, a Magyar Demokrata Fórum megyei és vásárhelyi szervezetének elnöke mond majd beszédet.

Bacsa Pál, az MSZP helyi szervezetének vezetője megerősítette lapunknak, hogy a szervezet részt vesz a városi ünnepségen, ahogy eddig minden évben, s ugyanúgy koszorút helyez majd el Nagy Imre emléktáblájánál. Ugyanakkor a díszközgyűlésen való megjelenésről akkor dönt, ha megkapta a meghívót. A MIÉP szintén együtt ünnepel és koszorúz a többi pártszervezettel és a város érdeklődő közönségével a városi megemlékezésen.
A
szabad demokraták számára nem kérdés, hogy részt vegyenek-e a forradalom 50. évfordulóján a városi ünnepségen – fogalmazott Szentirmai Csaba elnök. Szerinte nem lehet olyan országos politikai helyzet, amely ezt a szándékukat lehetetlenné tenné.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ellenzéki és kormánypárti frakcióvezetők reményei

A szegedi közgyűlés vezető politikusai biztosak abban, hogy az országos politika hatással lesz a… Tovább olvasom