Délmagyar logó

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 1°C | 12°C Még több cikk.

Botka és Ujhelyi is az első tízben az MSZP listáján

Szeged - Botka László az elmúlt időszak szegedi teljesítményének elismeréseként értékeli, hogy 5. az MSZP országos listáján. Ujhelyi István maga kérte a 10. helyet. A szombati kongresszuson a küldöttek 70 százalékos többséggel hagyták jóvá a sorrendet.
Az MSZP szombati kongresszusán az országos listát 70 százalékos, a miniszterelnök-jelöltet, Mesterházy Attilát pedig 90 százalékos többséggel választották meg a küldöttek. A lista első 10 helyén két szegedi politikus van: Botka László polgármester az 5., Ujhelyi István államtitkár a 10.

Ismert: Botka László eredetileg 12. lett volna, de Szili Katalin a saját kérésére nincs rajta a párt országos listáján, a helyére került a szegedi polgármester. Szili december 4-én javasolta, hogy a lista elejére inkább a fiatal politikusokat tegyék, ezt a javaslatot aznap tárgyalta az országos, a megyei elnökség és a választmány is. Botka ezeken nem volt ott, Lendvai Ildikó pártelnök és újságírók hívták fel a hírrel.

– Nem törekedtem semmiféle országos vezető szerepre. Az elmúlt években többször fölmerült, hogy vállaljak az országos politikában szerepet, én mindig elmondtam, hogy amíg a szegediek megbíznak bennem, addig polgármesterként Szegedet szeretném szolgálni. Úgy gondolom, az ötödik hely az elmúlt időszak szegedi teljesítményének elismerése – kommentálta az eseményeket a polgármester. Hozzátette: biztosan nem az országos listáról fog mandátumot szerezni, soha nem volt listás képviselő.

Botka László: Úgy gondolom, az ötödik hely az elmúlt időszak szegedi teljesítményének elismerése. Fotó: DM/DV
Botka László: Úgy gondolom, az ötödik hely az elmúlt időszak szegedi teljesítményének elismerése. Fotó: DM/DV

– Ez a harmadik ciklusom a parlamentben, mindig egyéni választókörzetben győztem, azt szeretném, ha a szegediek ezzel továbbra is megtisztelnének.

Megyei lista

A Csongrád megyei szocialisták szeptember végén tartottak küldöttgyűlést. Megismételjük az akkor elfogadott döntést: a hét egyéni választókörzetben a következők indulnak: 1. Ujhelyi István, 2. Kozma József, 3. Botka László, 4. Bedő Tamás, 5. Móra József, 6. Csengeri István, 7. Buzás Péter. A megyei listát Botka László vezeti, majd következnek: Buzás Péter, Kozma József, Bedő Tamás, Csengeri István, Móra József.

Ujhelyi István 4 éve is a 10. volt, most ő kérte, hogy újra a 10. legyen, ami szerinte előkelő hely. Az államtitkár közölte: egyértelmű volt, hogy az első 10-ben benne lesz, számára pedig nem presztízskérdés, hogy hanyadik.

Az Index számításai szerint a szocialisták számára legjobb esetben is az országos lista 60. helye környékén állhat meg a bejutás, Ujhelyi erre így reagált: a választási rendszer miatt nehéz kiszámolni, de 60 vagy 70 lehet a reális.

A kongresszuson öten visszaléptek az országos listáról, mert nem voltak elégedettek a női kvóta érvényesülésével a 90. hely után. Ujhelyi Isvtán erre így reagált: amikor több száz helyen – országgyűlésben, önkormányzatokban – dolgoznak szocialista politikusok, nehéz olyan listát írni, ami mindenkinek minden szempontból megfelel. Hangsúlyozta: szükség van a listáról visszalépett politikusokra is.

Olvasóink írták

55 hozzászólás
 • 55. lamatic 2009. december 15. 15:56
  „gyorgy99 teljesen igazad van!”
 • 54. lamatic 2009. december 15. 15:49
  „Olyan szép kerek bizalmat és értelmet sugárzó feje van. Tuti bizti hogy még bátor is.”
 • 53. szandokán 2009. december 15. 10:23
  „Remélem az első 10-ben lesznek a cslllagba,mert lesz miért.”
 • 52. gyorgy99 2009. december 15. 03:22
  „CSAK ILYEN MAGYAROKAT A PARLAMENTBE!!!!!!!!!

  http://www.youtube.com/watch?v=YZAyr1IpZDo&feature=related”
 • 51. Rozsdás 2009. december 14. 22:59
  „Mi van? Megált a tudomány, vagy az ész??
  Ezek a tények!!

  51. valoperes_zugugyved 2009.12.14. 21:06
  már csak a fizetett bértollnokok mernek irni,igaz nekik muszaj. mindjart jönnek))”
 • 50. Rozsdás 2009. december 14. 22:08
  „Na erre lehet gombot varni!!
  Kedves fityeszesek!! Így lesz szebb jövő??A jobbik biztos támogatta volna!!”
 • 49. Rozsdás 2009. december 14. 21:52
  „A Fideszen bukott el a 200 fős parlament
  Elbukott az SZDSZ és az MDF törvénymódosítása, amely 200 főben határozta volna meg az országgyűlési képviselők számát.

  A parlament hétfőn este 199 igen, 2 nem és 148 tartózkodás mellett utasította el az indítványt: a Fidesz és a KDNP frakciójának tagjai tartózkodtak, így tett két SZDSZ-es politikus és öt független képviselő is, köztük Dávid Ibolya, az MDF elnöke. A 182 szocialista képviselő mellett támogatta a törvénymódosítást 13 SZDSZ-es és négy független képviselő.

  Az indítványtevők több változatot is bemutattak a 200 fős parlament eléréséért, ezek közöl végül csak az "A" maradt "élve", e szerint száz országgyűlési képviselőt - egy választási fordulóban - egyéni választókerületben választottak volna; az egyéni választókerületekben pártokra leadott szavazatok másodszori értékelésével, országosan összesített szavazatok alapján a pártok országos listájáról további száz mandátumot töltöttek volna be.

  A képviselők többsége elutasította azt is, hogy az "A"-változat a 2010. évben tartandó általános országgyűlési képviselői választások eredményének közzétételét követő harmadik hónap első napján lépjen hatályba.”
 • 48. valoperes_zugugyved 2009. december 14. 21:06
  „moderálva off”
 • 47. valoperes_zugugyved 2009. december 14. 21:04
  „jaja minusz 22-t josolnak 7végére. szétfagy a 3as vili . a 2esrol mar nem beszélve xd”
 • 46. valoperes_zugugyved 2009. december 14. 21:03
  „a 3.az egy külföldi lesz-német xd”
 • 45. antikos 2009. december 14. 20:58
  „Kapcsold ki! Nézd meg így az oldalt. Azt találgatom ki lehet a harmadik majom, kettő már meg van:) A nem bejutó kozmatya? Nagyon jót röhögtem rajta!!! Szerintem a szerkit holnap kirúgják...

  Más.
  Egyre kevesebb a kedves szoci hozzászólás! Mindenkinek elege van a városban uralkodó felfordulásból. Egy valamit felejtenek el, a nép dönt. 1998-ban a szúnyog miatt bukott a Szalay. Pedig két hétig volt, csak invázió.

  Mi lesz itt egy hét múlva, lezárják éjszakára (amikor a sok román jön) az 5-ös utat, hó, hideg, káosz... Nem akarok belegondolni. Remélem túl éljük.”
 • 44. valoperes_zugugyved 2009. december 14. 20:50
  „valaki,az az ur kifejezes kicsit erös,nem ?”
 • 43. antikos 2009. december 14. 20:47
  „Nekem a banner ami feljön az tetszik az egész cikkben:) A majmos szwingeres:)
  Gondolom direkt, vagy nem ???”
 • 42. valoperes_zugugyved 2009. december 14. 20:37
  „jo ez a fotoshop :D csuda dolgokat lehet kihozni egy ijen képböl :P”
 • 41. valoperes_zugugyved 2009. december 14. 20:29
  „vegyék már le ezeket a képeket,igy nem birok vacsizni))”
 • 40. valakiiii 2009. december 14. 19:07
  „Botka Úr, Újhelyi Úr... nem szégyenlik magukat??? most komolyan kérdezem!”
 • 39. Marcsikaa 2009. december 14. 18:39
  „Trainman teljes mértékben egyetértek.”
 • 38. achilleus 2009. december 14. 18:18
  „37. hozzászólás LukSzusz 2009.12.14. 17:35
  "Kádár ha feltámadna,.."
  Először is megkérdezné, Gyurrrcsany eelvtars, hová lett a koponyám?”
 • 37. LukSzusz 2009. december 14. 17:35
  „Kádár ha feltámadna,hogy örülne ezeknek az ifjúkommunistáknak,meg nagyot nézne az öreg , ilyen fiatalon hogy meg zsírosodtak,lakások,nyaralók,kocsik,pénz,a rokonoknak zsíros állás,külföldi utak,ez jobb mint a Cuclizmus,de csak NEKIK.”
 • 36. trainman 2009. december 14. 17:32
  „Magyar Nemzeti Szocialista Párt?

  Olvasom, a hétvégi MSZP kongresszusról szóló híreket, bár magam sem tudom már, minek olvasok ilyeneket, lehet, szeretem magam kínozni? Megüti a szemem a jövő arcának felszólalása! M. Attila szerint ideje visszaállítani a munka becsületét, erős szolgáltató államra, nemzeti modernizációra, nemzeti minimumra, új kiegyezésre van szüksége Magyarországnak, a baloldalnak és az MSZP-nek, pedig az egységet kell megteremtenie.

  Ettől teljesen megnyugodtam, az SZDSZ után az MSZP is nemzetieskedik, kiegyezik, és persze modernek ők, jó demokratához illően.

  Természetesen elsöprő többséggel választották meg miniszterelnök -jelöltnek, szocialistáknál már csak így szokott ez menni., a régi Népfrontos beidegződések még működnek.
  Természetesen őszinte, intenzív, büszke kampányra készülnek, ahogy szokták volt csinálni.
  Természetesen sorsdöntő a szavazás tétje, de nem ám a baloldalnak! Nem ám! Az országnak!
  Mert ha nem a most már nemzeti érzelmű szocialistákra szavazunk, akkor lesz itt, irgum-burgum! Vége lesz a demokráciának elvtársak! A nemzetközi helyzet fokozódik! Az élet nem habostorta! Elvtársak!

  Megszólalt Bajnai elvtárs is, aki elmondta megint, fájni fog, de már nem a megszorítások miatt, hanem az fog fájni, ha nem a szocialisták nyernek, természetesen nem nekik fog ez fájni, hanem az országnak, mert bizony ők jól kormányoztak, és ha őket leváltják, akkor lesz itt akkora populizmus, szemfényvesztés, felelőtlenség, hogy olyat még nem látott a világ!

  Lendvai elvtársnő is megszólalt, nélküle mit sem ér egy ilyen kongresszus, és azt találta mondani, hogy most náluk aktuális az egy a tábor, egy a zászló jelszó, persze nem olyan értelemben, mint a csúnya fasiszta Fidesznél! Dehogy! Az MSZP-nél ez a demokrácia megőrzését, a modern, európai Magyarország megerősítését jelenti, ellentétben azzal, ahogyan ezt korábban a Fidesz elnöke használta. Nagyon szép szavak, de csak üres szavak, ahogy ezt már megszokhattuk Ildikó nénitől!

  Bevallom férfiasan, nagyon bátor tettet hajtottam ma végre! Elolvastam, kockáztatva az esetlegesen bekövetkezendő agyhalált, a mai Népszava interjúját M. Attilával!

  Köszönöm! Köszönöm! Tudom, mit kockáztattam, és majdnem ott is maradtam, de itt vagyok!
  Nem javaslom senkinek tettem utánzását! Iszonyú fájdalmakkal jár! Nem éri meg!

  Dióhéjban összefoglalva az interjú lényegét azért átadom, mindenki okulására szolgáljon!

  Tehát! M. Attila keményen küzd a demokráciáért, a jövőért, csapatjátékos, fiatal, gyors és kemény, mint a vídia, határozott és őszinte. Egy igazi idol képe bontakozik ki ámuló szemeink előtt!

  Még az is lehet, az ő szavai szerint, hogy ő lesz a miniszterelnök 2010-ben, mert, idézem ,,A politikában minden, mindig lehetséges. Tudom, hogy az őszinte beszéd, a reális ígéreteken nyugvó kampány, a lelkiismeretes munka és a Bajnai-kormány eredményei hozzá fognak járulni a szocialista párt sikeréhez."

  Hát igen! Az őszinte beszéd, a reális ígéretekről híresek voltak mindig a szocialisták!
  Felejtsük el az Őszödi beszédet, meg a trükközést a költségvetéssel, a rendőrség se lőtt ki szemeket 2006-ban, álom volt az egész! Rémálom!

  Megértem azon honfitársaimat, akiknek elegük lett a politikából, mert tényleg hányinger az egész! Egy ilyen Párt, mint az MSZP, még mindig oszthatja az észt, és oktathat minket demokráciából, ez minimum szégyen!

  Tönkretették az országot, hazudtak, loptak, csaltak, szétszakították a nemzetet, lásd Kovács László riogatását a 23 millió román munkavállalóval, vagy Gyurcsány Ferenc testvért, aki levezényelte a 2004-es nemzetellenes kampányt, és aki átvágta az egész országot, morális és anyagi válságba vezetve.

  Nos, ezek az emberek ott szerepelnek az MSZP listáján, előkelő helyen, biztos befutóként, mert sajnos, szerintem lesz annyi agyhalott, aki fog rájuk szavazni, a régi beidegződések működnek még, meg persze a fantomkép állítás, aminek az MSZP a nagymestere. Megint jönnek a nácik, a fasiszták elleni küzdelemre hívó szavak, és sok birka majd félelemből oda teszi az ikszet, ezzel támogatva a milliárdosok pártját.

  Megint előkerült a munka becsületének visszaállítása szlogen, persze a párt nevébe nem kerül vissza a szó, nem lesz még egy MSZMP, nem ám! Ők nemzetiek lesznek ezen túl!

  Magyar Nemzeti Szocialista Párt!

  Kérem Istent, óvja meg kis hazánkat, és adjon végre szebb jövőt ennek a sokat szenvedett népnek!”
55 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gasztroreality szegedi módra

Naponta láthatunk be a legmenőbb amerikai éttermek konyháiba Gordon Ramsay műsorának segítségével. A Fesztivál étteremben megnéztük, hogyan működik a konyhai valóságshow – szegedi módra. Tovább olvasom