Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Botka háza előtt tüntettek a Mars téri kereskedők

Szeged - Fél órás demonstrációt tartottak vasárnap a Mars téri kereskedők Botka László házánál. Vittek egy játék markolót is, de nem hagyták ott.
Mintegy kéttucatnyian tiltakoztak vasárnap este Botka László polgármester házánál a Mars téri események miatt. A Szegedi Civil Fórum szervezte a demonstrációt, a tiltakozók 18 órakor gyűltek össze. Gyertyát gyújottak, egymás mellé álltak, és egy transzparenst tartottak, amelyen ez állt: „Botka hol a jog Szegeden?"

A 13 kereskedő közül senki sem beszélt, Nógrádi Tibor, a civil fórum képviselője olvasott fel egy rövid szöveget. Ebben az állt, hogy „advent első vasárnapján 18 órakor a Dóm téren Botka László meggyújtotta az adventi koszorú első gyertyáját, amely a bűnbánat jele. Ezzel egy időben az ő utasítására elindultak a buldózerek, hogy alkotmányellenesen és jogszerűtlenül lerombolják 13 kereskedő magántulajdonát".

Tüntetés Botka László háza előtt. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Nógrádi szerint „november 29-én visszafordult a történelem kereke Szegeden, és az 50-es évek szűk levegője költözött a városba". Az „ördögi események egyhetes fordulóján" Miklós napra tekintettel egy játék markolót vittek magukkal. Nem hagyták ott, a legközelebbi közgyűlésen, pénteken szeretnék átadni Botkának. Nógrádi hangsúlyozta: a Mars tér átépítésével különben egyetértenek, „de semmilyen cél nem szentesíti az eszközt".

Szilágyi Árpád városvédő polgár Mikulás ruhában vett részt az eseményen. A demonstráció nagyjából fél óráig tartott. A polgármester nem jelent meg, de egyik szomszédja igen: kérte a tüntetőket, hogy a városháza előtt gyűljenek össze, ne zavarják a békés családokat.

Olvasóink írták

479 hozzászólás
 • 479. őrgróf 2009. december 11. 20:12
  „tiplike: hogy nem untad el magad? Miért nem arról beszélsz, hány éve próbálnak megegyezni veletek, hogy nagy ívben tojtatok a város érdekeire, hogy - mint magad írtad!!! - negyven éve ott élősködtetek, tehát az általad annyira ócsárolt kommunista-szocialista érában is ti voltatok a haszonélvezők, és nem a kétkezi munkás? Ha egy bodega jó állagú, azt egy daru fölemeli és arrébb rakja, ez a tiétekkel miért nem ment, miért hullott szét mint az általatok bőven támogatott kádári rezsim? És ha ezek után még azt gondolod, hogy én vagyok a szoci, akkor te tényleg orvosi eset vagy...A "tüntetésről" annyit, hogy még a rokonságot sem tudtátok mozgósítani, hisz a tíz-egynéhány bódét hárommal szorozva ( apa, anya meg egy gyerek) sem voltatok annyian. ( az már kb 40 fő lett volna!) Szerinted miért?”
 • 478. CID 2009. december 10. 00:08
  „Aham tiplike. Értem én, hogy nem tudtatok nagyot szakítani a nagy semmiért, csak az a baj, hogy nem hat meg. :) Nagyjából annyira sajnállak benneteket <moderálva>”
 • 477. ClarkGriswald 2009. december 08. 19:19
  „Azért tartunk itt mert a joghoz nem értők akarnak joghoz érteni. Maradjunk ennyiben. Részemről befejeztem, reménytelen eset vagy.”
 • 476. tiplike 2009. december 08. 16:29
  „Szóval, kedves elvtársak, csiripeltek, amit akartok! Egy törvénytelenséget ugyse tudtok legalizálni, elég baj, hogy az agyatok szintjéig csak az erőpoltika gyönyöre böfög fel! Ezért van ez az Ország ott, ahol!”
 • 475. tiplike 2009. december 08. 16:04
  „és még egy:

  "gazságot hozzászólt ekkor: 2009. december 7., hétfő 07:56 ? fel ?

  Igen itt mindenki azt akarja pozitívnak feltüntetni, tisztelet a kivételnek, aki alkotmánysértő dolgokat művel.
  Akkor minek itt Magyarországon Bíróság, ha a polgármester a Bíróság felett is tud ítélkezni, sajnos ezt a Bírósági döntéség írta felül, ami 2009. movember 29.-én történt. a Bírósági Ítélet még ki sem jött írásban, és az ügyrendi bizottság ennek hiányában mert dönteni.
  Én mint törvénytisztelő, úgy gondolom, hogy kedves atyafinknak, és társainak ezt meg kellett volna várni, és csak azután dönthettek volna a pavilonok ügyében.
  Az hogy a területet át kellett adni, az egyéni probléma.
  Akkor ha ilyen sürgős volt, akkor egyezkedni kellett volna, semmiképpen sem dózerekkel, rengeteg biztonsági őrökkel felvonulni, és az éjszaka leple alatt illegálisan bontani. Csuklyás emberekkel, akik még az arcukat sem merték vállalni. Ha nem lett volna törvénytelenség, akkor mutattak volna bontási engedélyt, de az nem lehetett, hiszen nem volt a kezükbe írásos Bírósági Ítélet."”
 • 474. tiplike 2009. december 08. 16:02
  „és mégegy, lassan olvassátok, hogy megértsétek.... hogy megértsétek:

  "igazságot hozzászólt ekkor: 2009. december 7., hétfő 08:33 ? fel ?

  ? Kedves magyar állampolgárok!
  Azért juttatom el nektek ezt a levelet, mert vasárnap éjszaka Szegeden úgy döntöttek, hogy az ,,ingóságokat" át lehet helyezni a tulajdonos tudta nélkül úgy, hogy spájszerrel felfeszítik az ajtót, kipakolják a több millió forintos árukészletet, leszedik flexszel a tetőt, és eközben a tulajdonosokat rendőri biztosítással távol tartják a tett helyszínétől, miután előző nap rendőri védelmet kértek a helyszín biztosítására. Olyan pavilonokat soroltak az ingóságok körébe, amelyek üzletként funkcionáltak 35-40 éven át, és az ítéletekben is ki van hangsúlyozva, hogy nem ebbe a besorolásba tartoznak.
  Kérdezem én, hogy a demokráciában, ha a tulajdonosok már 3 pert megnyertek, melyek között a bíróság másod fokon is megítélte a birtokvédelmet, hogyan fordulhat elő ilyen eset?!
  Az ingóság úgy van definiálva jogilag, hogy sérülés nélkül áthelyezhető! Minek nevezhető a felfeszített ajtó, a leszedett tető, stb., ha nem sérülésnek? Ha már erre hivatkozva hajtották végre az ,,áthelyezést", akkor sem jogilag megfelelően.
  Ezek után mindenki vigyázzon, mert, ha útba van az ingósága (gépjármű, stb.), akkor ezek alapján rendőri támogatással bárki felfeszítheti és arrébb viheti!!!!!
  A fent említett eset Szegeden, a Mars téren vasárnap este sötétben történt, a rendőrség többszöri telefonos bejelentés, személyes feljelentés (betörés) után sem tett semmit, se a városi rendőrkapitányság, sem a megyei főkapitányság. A tulajdonosok kérték, hogy mutassanak bármilyen határozatot, melyben a bíróság egyértelmű határozata ellenére ezt az ,,áthelyezést" végrehajthatják, de ezt senki nem volt hajlandó megtenni! Sem a jelenlevő önkormányzati képviselőt, sem az országgyűlési képviselőt nem engedték be a területre, amin az ,,áthelyezésnek" nevezett bontást végrehajtották!
  A munkások védősisak, védőfelszerelés nélkül az éj leple alatt végezték a pavilonok kipakolását, és közben a tulajdonosok áramát használták. Arról, hogy melyik cég végzi a munkát senkinek nem adtak felvilágosítást. Arra hivatkoztak, hogy a piac nyitva tartása után csak az őrök tartózkodhatnak a területen, de nem tudtak semmilyen engedélyt mutatni, vagy megbízást, ami alapján a bontást végző emberek ott lehettek volna!
  Azok az emberek, akik jogi úton küzdöttek az igazukért, és ezt a bíróság meg is ítélte nekik kétségbeesve nézték végig, hogy tönkreteszik az életüket!
  Ezért kérek mindenkit, aki nem ért ezzel a tettel egyet, hogy küldje tovább ezt a levelet ismerőseinek, mert a szegedi napilapban általában csak az Önkormányzat vezetésének verziója szokott megjelenni, melyben már az is megjelent, hogy ki akarták fizetni a kereskedőket, ami abszolúte nem igaz, mert a 13 kereskedőből csak párral álltak egyáltalán szóba!

  UI: A ma napon a piac vezetése nem tette lehetővé, hogy a tulajdonosok bejussanak lefényképezni értéktárgyaikat, vagyis inkább azt a romhalmazt, ami maradt a ,,SÉRTETLENÜL ÁTHELYEZETT" pavilonjaikból!!!!!"”
 • 473. tiplike 2009. december 08. 16:01
  „és még egy:

  "torjozs hozzászólt ekkor: 2009. december 7., hétfő 11:45 ? fel ?

  Végig olvastam a hozzászólásokat! A DM- fórumon a Jobbikosokat cikizik! Elmondanám, hogy a Jobbikosok, akik ott voltak, úgy viselkedtek, ahogy kell! Köszönet nekik érte. Megmutatták, hogy a JOG mellett álnak, bármit is mondanak róluk, és bárhogy is démonizálják őket! A Fidesz képviselői természetesen nem voltak jelen, azonban ez egyértelmű volt, hiszen az ügyben ők más csatornákon harcolnak értünk!!! Tehát, ők is teszik a helyzethez illő dolgukat!
  Mi nyitottak vagyunk, tagjaink különböző pártállásuak, pártonkívüliek! MI magánemberek vagyunk, akiket gusztustalan módon közszereplővé tettek! Ha egy sima magánember Birtokvitába keveredik, akkor az a kutyát se érdekli. De nekünk a pechünk, hogy mertünk pavilont vásárolni a Mars téren, és abból el akartuk tartani a családunkat, és mikor minden alternatíva nélkül kisöpörni akarnak minket, és megélhetésünket tönkreteszik demagóg dumával, mi vagyunk a rohadt kereskedők! Bezzeg a "bodegáinkból", területhasználatért 40 éven keresztül jó volt elkérni a pénzünket, akkor nem voltunk höbörgők, mikor fizettünk!"”
 • 472. tiplike 2009. december 08. 15:59
  „a következő se rossz:

  "jól értesült jobbos hozzászólt ekkor: 2009. december 7., hétfő 03:52 ? fel ?

  "JOGERŐS BÍRÓSÁGI HATÁROZAT VAN A BONTÁSRÓL.
  ÜNNEPEKKOR NEM ILLIK POLITIKUS CSALÁDI HÁZA ELŐTT DEMONSTRÁLNI."

  Anonimka ezt üzenem neked te kedves szoci te!
  Lassan, hogy értsd.

  1. JOGERŐS BÍRÓSÁGI DÖNTÉSEK VÉDTÉK A KERESKEDŐK PAVILONJAIT ÉS MAGÁNTULAJDONÁT. AZOK NEM INGÓSÁGOK.
  2. ÜNNEPEKKOR NEM ILLIK MÁS MAGÁNTULAJDONÁT SZÉTROMBOLNI, A TULAJDONOST MEG ŐRZŐ VÉDŐKKEL KISZORÍTANI.

  Szeretnék egyszer egy hozzád hasló szocitól értelmes vitát látni."”
 • 471. tiplike 2009. december 08. 15:58
  „mégegy értelmes hozzászólás a másik fórumról:

  "érintett hozzászólt ekkor: 2009. december 7., hétfő 07:33 ? fel ?

  Még van kereskedő,akinek VAN SZERZÖDÉSE!!!!!!
  Van kereskedő,akinek VAN MÜKÖDÉSI ENGEDÉLYE!!!!!!
  FELSZOLITÁST NEM KAPTUNK!!!!!!
  ÜZLETEINKET FELTÖRTÉK,KIPAKOLTÁK ISMERETLEN EMBEREK!!!
  A BIRÓSÁG NEM MINÖSITETTE INGÓSÁGNAK !!!!!
  A FÖSORON LÉVÖ ÜZLETEKET A JEGYZÖ ÉPITMÉNYNEK MINÖSITETTE ÉVEKKEL EZELÖTT!!!!!
  A BIRÓSÁG A BONTÁST MEGTILTOTTA!!!!!!
  A RENDÖRSÉG SEMMIT NEM TETT MAGÁNTULAJDONAINK VÉDELMÉBEN,HIÁBA KÉRTÜK.

  KI AZ ITT,AKI ALKOTMÁNYT SÉRTETT??
  KI AZ,AKI A BIRÓSÁG DÖNTÉSÉT SEMMIBE VETTE!!!"”
 • 470. tiplike 2009. december 08. 15:56
  „Én azért módosítanám az alábbi, cica_barátja hozzászólását, ime: ahol a jogszabályok, és a jogi eljárások betartása nélkül, nem a bíróság dönt el egy jogvitát, hanem a buldózerek, ott végetért a jogállamiság! <moderálva> Ez az én véleményem!”
 • 469. tiplike 2009. december 08. 15:53
  „még 1 komment:

  "cica_barátja hozzászólt ekkor: 2009. december 8., kedd 10:23 ? fel ?

  anonimusz!
  A kereskedőnek az lenne a dolga, hogy áruljon, és nem joggal és kommunikációval kellene foglalkozni! <moderálva..> persze másként működik! Botkáék tettek magánembereket közszereplővé, és kényszerítették őket erre a "pályára", úgyhogy ahhoz képest keményen megállják a helyüket! Jogilag szétverték a Botka .... fejét. Tudod, ahol véget ér a jog, ott kezdődik a ....! "”
 • 468. tiplike 2009. december 08. 15:51
  „még 1 komment:

  "segítség hozzászólt ekkor: 2009. december 8., kedd 03:37 ? fel ?

  Lehet, hogy már megettétek, de adok egy tanácsot: pereljétek be az Önkormányzatot jóhírnév megsértése és rágalmazás címen. A rosszindulatú, tudatlan kommenteket, mind itt, mind a DM fórumról szedjétek le és csatoljátok be bizonyítéknak! Ezek bizonyítják, milyen szinten sérült a jóhírnevetek! Ez egyébként hitelrontás is szerintem, hiszen, ha tovább szeretnétek árulni, "megbélyegzett"-ként elég nehéz lesz!"”
 • 467. tiplike 2009. december 08. 15:49
  „egy komment a másik fórumról:
  "ügyvéd hozzászólt ekkor: 2009. december 8., kedd 03:41 ? fel ?

  Kedves kereskedők!
  Bármennyire is el vagytok keseredve, hosszútávon nyertetek. Mint ügyvéd, áttekintettem a lehetőségeiteket! Mi, berkeken belül ismerjük a jogi helyzetet, és nyugodtan mondhatom, hogy innentől csak és kizárólag kártalanítás jöhet szóba! A birósági jogorvoslatból az Önkormányzat kizárta magát ezzel a lépéssel. Semmit, de semmit ne vegyetek át, ne vigyetek el. Se pavilont, se árukészletet! Fogadjátok meg a tanácsom, hisz innentől nektek áll a zászló! Sok sikert!"

  Na, erről ennyit!”
 • 466. bélás 2009. december 08. 11:52
  „lehet nem az a módja ahogy eljártak a kereskedőkkel, de nekem tetszik, hogy eltakarították azt a szemetet és talán tényleg lesz egy 21. sz.-i piacunk.
  U.I.: a nagyanyámék is és én is árúltunk a piacon. a hangulat jó volt, szerettem.
  A csarnok gusztustalan, és szerintem ott még ÁNTSZ életben nem járt”
 • 465. piaciszemtanú 2009. december 08. 11:43
  „Csók mindenkinek, megyek, de este jövök!!!!!!!!!!”
 • 464. piaciszemtanú 2009. december 08. 11:41
  „461!

  Ez mennyiben tartozik a dologhoz, és mi közöd hozzá?
  Ennek a fórumnak az a címe, emlékeztetnélek, hogy TÜNTETÉS BOTKA HÁZA ELŐTT.
  Ehhez hogy tartozik, hogy kinek van, és kinek nincs munkája?????????
  Megjegyzem Szegeden lassan már nagyon senkinek sincs, mert minden munkahelyet megszüntettek, diplomás emberek nem tunak elhelyezkedni!!!!!!!!
  És miért???????”
 • 463. piaciszemtanú 2009. december 08. 11:37
  „462!

  Különben Anyuka, és csak 20 éve vagyok KERESKEDŐ, de neked magyarázzam???????????”
 • 462. piaciszemtanú 2009. december 08. 11:35
  „Newdog!

  Azért pontosítanék, nekem nem munkaadóm, ahol tüntettünk. SZERENCSÉRE!!!
  Különben meg, én is a véleményemet írom le/mondom el.”
 • 461. ClarkGriswald 2009. december 08. 11:33
  „Főállású kommentelő. Apuka sose voltál te kereskedő! Ide a rozsdás bökőt... :)”
 • 460. ClarkGriswald 2009. december 08. 11:32
  „moderálva off”
479 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minden nap lomtalanítás - utcán a szemét

Mindenféle hasznavehetetlen holmit hordanak a közterületre az emberek. Mintha, amikor az utcára kerül, már meg is szűnne létezni a szemét. Tovább olvasom