Délmagyar logó

2019. 05. 21. kedd - Konstantin Még több cikk.

Botka László: Ázsiai, aki mondja! Mi Szent István európai magyarjai vagyunk!

Szeged - A nemzeti lobogó Himnusz hangjaira történő felvonásával kezdődött meg ma délelőtt az államalapításra való emlékezés a szegedi városháza előtt.
A Szent István-szobornál Botka László polgármester mondott ünnepi beszédet a szegediek előtt: ünnepeinkből táplálkozik az ország közös emlékezete, amelyre a jövőt építhetjük. – Hogy ma itt lehetünk, az Szent István európai államalapításának köszönhető: történészek szerint 1000 éve egyetlen emberöltő alatt úgy süllyedt volna el a kalandozó magyarság, ha az idők szavát meg nem értő, azzal szembemenő népek útját választja – mondta a polgármester. Szent István felismerte, hogy külön út nem létezik, vagy legalábbis nem vezet sehova – nincs megmaradás közösséghez tartozás nélkül.

Botka László: Ázsiai, aki mondja! Mi Szent István európai magyarjai vagyunk! Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

– Létezett egy államférfi, aki nem szaggatta enyémre és tiedre az országot és az igazságot. Irányítása egyértelmű, de a kizárólagosságot és a pöffeszkedést megvetette. Megtanulhattuk tőle: az alázat felemel, a gőg és a gyűlölség letaszít. Az európai családhoz Magyarország évezredek óta oly természetességgel illeszkedik, mint gyöngysorba a gyöngyszem – vélekedett. Botka László figyelmeztetett: történelmi bűnt követ el, aki az Európához való tartozást megbontja vagy megbolygatja. – Három héttel ezelőtt döbbenten és dermedten hallgattuk a miniszterelnököt: az ilyen fél-ázsiai népség, mint mi vagyunk, csak az erő nyelvén ért. Az összefogás nem szándék, hanem erő kérdése. A szegediek ezt pontosan fordítva gondolják: nem az erő szüli az összefogást, hanem az összefogás adja az erőt. Azt üzenjünk a jelenlegi hatalomnak, hogy ázsiai, aki mondja! Mi Szent István európai magyarjai vagyunk! Nem hisszük, hogy Európa a vesztébe tántorog – jelentette ki.

A polgármester szerint rendkívül szomorú, hogy akinek védenie kellene Szent István örökségét, az próbálja meg önző módon elszakítani azt az országot onnan, ahova államalapító királyunk vezette. Botka László polgármester szerint Szeged minden téglájában ott van Európa: az 1879-es nagy árvíz után és néhány évvel ezelőtt is a semmiből teremtődött újra, minden szegletében ott van Európa segítsége, összefogása, az európai adófizetők pénze. – Szeged történelme folytán sokszor volt nemzetünk büszkesége. Ez a város 2012-ben is fejlődni fog: Szent István szellemében Szeged sokadszor mutathat példát a hazának– mondta. Az ünnepség végén Kondé Lajos, a Szeged–Csanádi Egyházmegye püspöki helynöke megáldotta az új kenyeret.

Olvasóink írták

114 hozzászólás
 • 114. hoppárézimi 2012. augusztus 23. 15:37
  „Valaki nézzen szét, és következtesse ki, mit is mondott Orbán Viktor azzal, hogy a magyarság "Közép-Ázsiai ivadék"... Fajelmélet, Közép-Ázsia, indoeurópai... Van egy negyedik szó is, lehet keresni.”
 • 113. hoppárézimi 2012. augusztus 23. 15:20
  „Elég érdekes...
  "A magyar Európa egyetlen europid, de nem indoeurópai népe. Származásunkat nem tudjuk Európából megmagyarázni, hiszen gyökereink (élettani tulajdonságaink, testalkatunk, szellemi- és tárgyi kultúránk és nyelvünk) nem európai eredetű. Krónikáink és hagyományaink ,,a magyarságot" a hunoktól a kunokig számítják, azaz magyarnak olyan belső-ázsiai embercsoportot értenek, amely a rómaiak által 361-ben behívott hunok (székelyek), az 568-ban (majd utána két újabb hullámban) a Kárpát-medencében letelepedő avarok és 895/96-ban bejött Árpád népe, majd az 1235-ben betelepedő jászok és 1243-ban és 46-ban letelepedő kunok utódai. Mivel a legnagyobb lélekszámú (mintegy 500 000 ember) Árpád népe volt, ezért többnyire az ő útjukat kísérik végig. A magyaroknak a Kárpát-medencébe való bejutása előtti részét ,,ősmagyaroknak" nevezzük. A mai magyarsághoz a Kárpát-medencét tudatosan elfoglaló ősmagyarok mellett az itt maradt autochton, helyi őslakó (újkőkori, réz- és bronzkori, vaskori, szkíta, szarmata, római- és népvándorlás kori), valamint a honfoglalás után betelepített és betelepült népek (szászok, svábok, szlovákok, ukránok, románok, szerbek, horvátok stb.) is hozzátartoznak, akiknek jelentős része beolvadt a magyarokba. A magyarság - szemben minden más európai néppel - nem európai őslakosságból differenciálódott, hanem távolról jött, és a Belső-Ázsiából érkezett népek közül az egyetlen, amely meg tudott maradni, hosszú idő után 15 milliónyira meg tudott sokasodni, és meg tudta őrizni nyelvét, kultúráját, valamint élettani jegyeit."”
 • 112. rastaman 2012. augusztus 23. 15:18
  „Én vagyok az egyetlen tiszta magyar! Árpáddal jöttem be, de ő sem volt tiszta magyar! Csak én. Csak én! CSAK ÉN!
  (hülyék korát éljük)”
 • 111. hoppárézimi 2012. augusztus 23. 15:10
  „Jelentem, én tiszta vagyok :-D Színtiszta A+ vércsoport annak, aki tudja a jelentőségét ;-)”
 • 110. macs 2012. augusztus 22. 17:38
  „110. macilacika17,
  köszönöm, az ajánlatodat!
  Szerinted az ország nincs szekértáborokra szakítva? Kedves szavaid alapján arra kell következtessek, hogy nem érzel saját táborodhoz tartozónak, de ez miért jogosít fel arra, hogy goromba legyél?”
 • 109. NP1 2012. augusztus 22. 17:25
  „macilacika17
  " Ha nem az egyház végez a liberalizmussal, akkor megteszi a természet! De ezt már a sok történelem tanár kifilézte rendesen... " - ez így első, sőt második ránézésre is zavarosnak látszik - kifejtenéd bővebben?”
 • 108. macilacika17 2012. augusztus 22. 16:33
  „MACS! Akkor sátrazzál egy kicsit a Csrepes soron, ott még van hely! És , ha sikerül életben maradnod 2 napig, akkor elmélkedjél, hogy meddig mod igazat egy politikus.... Ha nem lesz ilyen vezetője a szekértáborodnak, mint a jelenlegi szegedi, akkor nem túl sokáig taktikázhatsz . Egyébként amit írtam az nem információ, hanem a véleményem, ellentétben az intuicióiddal! De nyugi! Ha nem az egyház végez a liberalizmussal, akkor megteszi a természet! De ezt már a sok történelem tanár kifilézte rendesen... Mindenesetre voltak magyarok Csanád vezér előtt is és lesznek még utánnatok is. A kérdés, csak az kik írják majd az akkori magyar történelem könyveket, az Indiaiak, vagy a Kínaiak, vagy az izareliták? Kár, hogy ezt nem tudjuk megvitatni 50 év múlva!”
 • 107. öregvegyész 2012. augusztus 22. 16:28
  „Ezt beszéljétek meg a parlamentben.ÚGY IS TAlÁLKoZTOk. Ha Szent István lennék rátok hány,ék”
 • 106. Queenmargareth 2012. augusztus 22. 14:37
  „10104. czindi 2012.08.21. 23:13
  Így tanultuk..kihalt.De, ha mindent genetikailag levezetnél, soha-SOHA!!!egyetlen egy család sem tud kihalni:)))))Mindenki mindenkinek mindenkije. Hivatalosan a törvények és öröklés szempontjából az Árpád-ház kihalt. Nagy Lajost szintén meg akarták ölni.Már gyermekkorában!De olvasd Jozko hsz-t.”
 • 105. macs 2012. augusztus 22. 14:06
  „106. macilacika17,
  már többször hallottam ilyen kijelentéseket, hogy Botka itt akarja hagyni Szegedet. Egy interjúban feltették neki a kérdést, ha jól emlékszem, miután az új törvények szerint, az országgyűlési képviselőség és polgármesterség összeférhetetlen, mit választ, ő a polgármesterséget mondta.
  Bár, ha belegondolok, az ilyen infók terjesztése van olyan jó taktika, mint az, amikor a választások idején elterjesztették egyes jelöltekről, nem kell rájuk szavazni, mert listáról úgyis bekerül. Aztán nem került, se listáról, se egyéniben. :-)
  Az is elgondolkodtató, amit nemrégen hallottam: ebben az országban van 3-4 népes szekértábor, az emberek többsége, vagy táborról táborra vándorol, vagy táborok között sátrazik.”
 • 104. macilacika17 2012. augusztus 22. 13:26
  „Úgy látom mindkét tábor színpatizánsai mérik egymást rendesen a semmiért. Miért nem arról beszéltek, mi vár Szegedre? Laci nyílván azért ment neki Viktornak, mert jövő agusztusban már a pesti tűzijátékot szertené nézni! A Polgármester kerestetik hirdetést mikor adják fel? Vajon 2013-ban érdekel valakit a Botka beszéd? Foglalkozzatok azzal, hogy ki irányítsa Szegedet, a narancs, vagy a szegfű, egy meleg, vagy a Pápa? Vajon lesz jövedelmetek a jövő hónapban, vagy van jövőképe a családotoknak? Térjetek már észre! Egy leköszönő tapasztalt róka mit fog ebben a városban hagyni? Néhány évelő üstökös meg rendet rak két hét alatt mi? Fogjatok össze amíg nem késő, mert nagyon közel a fal! Kérdezzétek képviselőtöket mit tett az elmúlt két évben, azt kivel beszélte meg? És kezdjetek el gondolkodni azon, mire használnak titeket, ti okos történelem tanárok!”
 • 103. jozko 2012. augusztus 22. 00:25
  „"Ábrándos nagy szavak , pompásan hangzanak
  De többet mégsem ér egy színes léggömbnél..."

  Mielőtt valaki azt fogná rám, hogy Botka Lászlót kritizálom, megemlíteném:
  Ópusztaszeren B Nagy László mondott ünnepi beszédet...
  A véleményem ugyanaz.
  /Kondé Lajost mindegyikük magával vitte, hiába, kell az áldás./

  Egyébként az Árpád házat /Szent István államának örökösét/ maguk a magyarok alig 200 év alatt kinyírták.
  Nagy Lajos király nélkül / aki nem volt magyar ivadék.../ a fasorban sem lennénk.
  Ésszel és erővel állította helyre - és tette európai nagyhatalommá! - Magyarországot!

  Ha pedig Hunyadi János /éppen Szeged alatt/ tovább várt volna a pápa által /is/ toborzott nyugati segítségre a törökök ellen, a törökök nemcsak Nándorfehérvárt, de azzal a nekifutással már Budát is bevehették volna -
  és a Nyugat megnézhette volna magát!
  A gyengének diktálnak, az erőssel tárgyalnak!
  /Így volt ez 1921-ben és 1956-ban is/

  Ha nem szedjük össze magunkat, ha nem szerveződünk egy hazai "vezető erő" mögé, továbbra is harmatgyengék maradunk - nem szövetségesnek, hanem csak szemétlerakónak, a bóvli áruk lerakóhelyének, génfrissítő banknak leszünk jók a nyugat szemében - ennyit a nagy összefogásról, a közös "erőről".
  Botka Úr kezd megtáltosodni , amint az MSZP erős emberének érezheti magát - amit nem irigylek tőle!
  Viszont aktuálpolitizálássá süllyeszteni a nemzeti ünnepünket - és kicsinyes, pontatlan szurkapiszkálással operálni - valahogy nem rá vall.
  De úgy tűnik, az MSZP minden templomban hajlandó lesz imádkozni - jóllehet, egy istenük van : a hatalom.
  /Ami viszont veszni látszik.../”
 • 102. czindi 2012. augusztus 21. 23:13
  „86. Queenmargareth 2012.08.21. 13:32

  Rossz hírem van:A hunok kihaltak...Az Árpád-ház kihalt. Biztos vagy ebben? Azt hiszed, csak a ma embere dugi-bugizik erre meg arra? Gondolod, az Árpád-háziaknak csak azok a leszármazottai, akikről a történelem beszél? Hogy egy-egy Árpád-házi férfinak kitől hány gyereke van, legfeljebb csak a Jóisten tudja...vagy még az se...Persze genetikai kutatásokkal kimutatható lenne, de kinek lenne az jó?”
 • 101. nospel42 2012. augusztus 21. 20:34
  „101. maci53 2012.08.21. 19:30
  Sokkal valószínűbb, hogy Afrikából származol.OV,ha nem áll meg "fél-úton",akkor fél-ázsiai helyett fél-afrikait
  mondhatott volna.Igaz,egy "fél-igazsággal" szegényebbek lettünk volna.”
 • 100. Queenmargareth 2012. augusztus 21. 19:34
  „szomorú:( pedig igen népes család voltunk...evvan.”
 • 99. maci53 2012. augusztus 21. 19:30
  „Botkának Lenin volt az ük apja,azért magyaráz félre.Inkább származzak ázsiából mint a Vörös Csepelből,mert MSZMP soha .
  A német paraszt is kapál,arra megy egy bizottság,s kérdi:
  Jóember,mitszólna ha a földjére telepítenénk védelmi rakétákat?
  _Inkább egy SS20-as a tanyámon,mint öt orosz az anyámon.”
 • 98. NP1 2012. augusztus 21. 18:57
  „Queenmargareth 2012.08.21. 1

  Minden bizonnyal van!
  Nem emlékszem a pontos adatokra de valahogy a 10-13. generációtól mindenki mindenkinek rokona - Batu kántól Gyurcsányig... persze nagyon alacsony rokonsági fokkal.”
 • 97. Mozimasiniszta 2012. augusztus 21. 18:42
  „Nna...csak most értem rá ... szóval Szent István népének elfajzott fattya , már eredet szerint is osztályozza
  elárult nemzetét, kiárult-ellopott országának lakóit ?”
 • 96. Queenmargareth 2012. augusztus 21. 18:19
  „97. NP1 2012.08.21. 18:09 ezek szerint van reményem arra, hogy van zsidó felmenőm, mert az jól jönne”
 • 95. NP1 2012. augusztus 21. 18:09
  „scott1
  zhen

  Szerintem a nemzeti identitás sokkal inkább kulturális mint vérségi kötődés.
  Különösen itt a meglehetősen huzatos Kárpát-medencében. Nincs olyan magyar család akinek az 5-6 generációja után az ősei között ne lehetne kimutatni zsidót, cigányt, románt, törököt...stb.”
114 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Javítják a Dugonics téri megállót

Kedden és szerdán garanciálisan javítja a kivitelező Szegeden a Dugonics téri közös tömegközlekedési megálló burkolatát. Tovább olvasom