Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Botka László beszámolóját majdnem 500-an hallgatták

Szeged - Egy órán át beszámolt, egy órán át kérdésekre válaszolt Botka László szegedi polgármester szerdán az IH Rendezvényközpontban. Téma volt a Centrum-gödör, a kutyaugatás, a Szegedi Nemzeti Színház.
Körülbelül ötszáz, zömében a nyugdíjas korosztályhoz tartozó érdeklődő hallgatta szerda délután Botka László beszámolóját. A polgármesteri „turné" helyszíne ezúttal az IH Rendezvényközpont volt. A hatvanperces, beruházásokat ismertető tájékoztató után Botka László ugyanannyi időben a hallgatóság írásban feltett kérdéseire válaszolt.

A program kezdetén kiosztott papírokra nevet, címet is írhatott a kérdező, ha a téma a főjegyzőnek vagy a körzet önkormányzati képviselőjének asztala – járdafelújítás, hangosan ugató kutya –, akkor írásban kap választ. Voltak azonban az egész várost érintő felvetések is, például mikor épül az Árkád (jövőre), kaphatnak-e energiatakarékossági támogatást társasházak is (igen), lesz-e Szegeden repülőgépgyár. A meglepő kérdésre Botka így reagált: azt mondták, ilyenkor mondjam, hogy igen.

Volt aki megörökítette a beszámolót. A közönség jórészt nyugdíjasokból állt. Fotó: Schmidt Andrea
Volt aki megörökítette a beszámolót. A közönség jórészt nyugdíjasokból állt.
Fotó: Schmidt Andrea

Volt, aki a Centrum-gödörről akart hallani. A terület iránt sok az érdeklődő, de a tulajdonos horribilis összeget kér érte – mondta Botka László, és emlékeztetett: a szintén magántulajdonban lévő Hági homlokzatának tatarozását is csak három év alatt tudták kikényszeríteni a tulajdonostól.

Kapott az ellenzék

„Aki itt nem fideszes képviselő, az be tudja látni, hogy ami nem a miénk, azt nem tudjuk eladni" – mondta a polgármester a buszportot, rendezvénycsarnokot érintő kérdésre adott válaszában, máskor így szólt: „negyvenhárom tagú a közgyűlés. Aki nézi a közvetítéseket, az tudja, hogy nekem húsz képviselő is elég lenne".

Nincs normális műsor a színházban, a nézők fele kimegy az első felvonás után – vetette fel valaki. Botka László úgy reagált: a 165 ezer szegedi lakosból ő az egyetlen, aki nem fejtheti ki magánvéleményét, mert az azt jelenthetné, hogy ráerőlteti az ízlését a Szegedi Nemzeti Színházra. „Gyűlölném az olyan várost, ahol minden az én ízlésem szerint van" – fogalmazott. Szerinte a színház valódi főnöke a közönség, akitől most a prózai tagozat intőt kapott.

A polgármester a Vásárhelyi Pál utca kétszer kétsávosításával kapcsolatos kérdés kapcsán így szólt a hallgatóihoz: a közlekedési nehézség, amit az Anna kúti csomópont felújításakor el kellett viselni, semmi nem volt ahhoz képest, ami jövőre vár a szegediekre. De mivel az elektromos tömegközlekedés-fejlesztésére most írt ki pályázatot az EU, nem lehetett várni az M43-as megépüléséig.

Olvasóink írták

53 hozzászólás
 • 53. ifj. Nagy Gábor 2008. december 01. 14:45
  „Igazad van, valószínűleg a lakosság egyéb korú rétegeit is közel hasonló mértékben meg lehet vezetni egy ilyen beszámolón, a nyugdíjasok pedig azért lehettek sokan, mert ők jobban ráérnek, meg mert polgármesterünk egy jó kiálláasú szép szál fiatalember, aki szépen beszél sok szép dologról. :-)”
 • 52. hazaffy 2008. december 01. 13:41
  „Nyilván ki így, ki pedig úgy. Ki erre a szakértőre hallgat, ki pedig arra. Te pedig eldöntöd, hogy melyiküket támogatod. (Nem feltétlenül csak szavazatoddal.)

  Csak közben ne felejtsd el, hogy onnan indultál, hogy lekezelően nyilatkoztál a szépkorúakról és erről a beszámolóról, miközben ott sem voltál.”
 • 51. ifj. Nagy Gábor 2008. december 01. 09:18
  „Csakhogy a kérdésem a következő: a nép igényét, ha az nem jó hosszú távon, de ezt a nép előre nem tudja, a politikus viszont tudhatja a szakemberektől, akkor is úgy kell kielégíteni, ahogy a nép akarja? Vagy az átmeneti népszerűtlenséget vállalva esetleg a szakmailag korrektebb megoldást kell választani?

  Példaként: ha a kerékpárút jobban tetszik az embereknek - akiknek a 90%-a nem biciklizik rendszeresen, sőt a maradék 10% jelentős részének is jobban tetszik -, de a valóságban több balesetveszéllyel jár, mint a kerékpársáv, akkor mit kell létesíteni? A 97% kedvéért a kerékpárutat, mert az jobban néz ki, vagy az 5% érdekében a kerékpársávot, mert azon kevesebb baleset lesz? (Az összeg nem tévedésből több 100%-nál, a számarányok meg csak tájékoztató jellegűek!)

  Szerintem itt jön ki az igazi felelős politikusi viselkedés és a népnek való megfelelés, olcsó népszerűségszerzés közötti különbség.”
 • 50. hazaffy 2008. december 01. 05:40
  „Szépen levezetted, hogy miért nem a politikus igénye a döntő.”
 • 49. ifj. Nagy Gábor 2008. december 01. 00:15
  „Nincs semmi baj, van más, ami meg engem nem érdekelne.

  Megpróbálom pontosabban megfogalmazni a kerékpáros téma politikával való kapcsolatát: az általam ismert esetekben nemegyszer a politikus a "nép" többségének vélt érdekei, illetve igényei alapján választ a többféle szakmai megoldás közül, de a vélt érdekek és a helyes megoldás nem feltétlenül egyezik. A nép pedig ez esetben ránésére, hit alapján, azonnal ítél, a tényekkel nem igazán meggyőzhető.

  Viszont mivel a politikus politikus, neki a nép megelégedésére kell döntenie, különben leváltják. Ez a politika egyik legfőbb alapja, ha nem tévedek. :-)”
 • 48. hazaffy 2008. november 30. 16:45
  „Talán sajnálatos, de a kerékpáros kérdések nem érdekelnek. Azt viszont alig-alig hiszem, hogy "a politikus igénye alapján" készülnének el. Ha így gondolod, akkor szerintem a politika alapjait nem érted.”
 • 47. ifj. Nagy Gábor 2008. november 30. 13:41
  „"Ha egy politikustól szakmai választ vársz, akkor alighanem benned van a hiba. De ez nem mentség arra, ha úgy gondolod joggal és alappal formálsz véleményt valamiről, amiről ismereted nincs."

  Egy baj van, hogy aztán a beruházások (hogy konkrét legyek, ugye a kerékpárosakról van szó) is a politikus igénye alapján - ami szakmailag nem megfelelő - készülnek el sok esetben. Innentől rájuk is hajszálpontosan igaz a második mondatod... Gondolom a kerékpárútberuházásokról is büszkén mesélt, holott legalább a fele súlyosan kifogásolható különféle szempontokból. És a kritikát jeleztük és javító javaslatokat is tettünk, melyek közül kevés valósul meg. Erről már nyilván nem esett szó.

  "Botka jó régóta tart ilyen beszámolókat. Talán a kezdetektől fogva. (Ebben bizonytalan vagyok.)"

  Megerősítem, 2003-ban tizenvalahányat lenyomott, a hozzánk legközelebb eső újszegedin én is voltam.

  "Lehet, a DM mindent megírt már, ami a Tükörben olvasható, de olvas mindenki DM-t? És olvas(hat) Tükröt?"

  És foghatja a Városi TV-t? Utóbbit még sima hagyományos antennáról is.

  "Épp ez az a példa, ami jól mutatja fiatalságod szeleburdiságát, lendületét, az egyedüli igazság birtoklásának csalfa hitét. Ez persze nem baj, így természetes. Majd néhány év múltán megtanulod azt is, hogy érdemes odafigyelned mások véleményére is, hogy léteznek a tiédtől eltérő szempontok is. Talán nem is rosszabbak."

  Ismét a kerékpáros témára tudok hivatkozni, ahol igencsak aktívan részt veszek a fejlesztések figyelemmel követésében és lehetőleg alakításában is: látom pl. a nálam fiatalabbak határozott autósellenességét, amit én jóval tompítva képviselek csak, mert nem lehet mindenhonnan kitiltani az autózást, azaz vannak más érdekek is. Vagy hogy nemcsak olyan kerékpáros van, aki az úttesten szeret tekerni, és ezért bizony nemcsak az úttesten vezetett megoldások tökéletesek stb. de ebbe itt már nem mennék bele bővebben, szemléltetésre talán ez a két példa is elég.

  A nyitott városháza valóban kedvező (2010-től viszont már alighanem hivatalos minőségben is kénytelenek lesznek a fenti témában beengedni :) ), de 2003-ban még valóban ők voltak a kezdeményezők, én meg kezdő kerékpáros aktivista.”
 • 46. hazaffy 2008. november 30. 10:53
  „Ha egy politikustól szakmai választ vársz, akkor alighanem benned van a hiba. De ez nem mentség arra, ha úgy gondolod joggal és alappal formálsz véleményt valamiről, amiről ismereted nincs.

  Szegedi Élet: Bizony sokaknak a múlt ködébe vész, hogy néhány éve a jobboldal vezette önkormányzat hogyan is és mit is kommunikált. Ennek két legjellemzőbb terepe a Szegedi Élet és a SzegedTV volt. Ez a feledés elősegíti, hogy múltbéli hibáinkat újra elkövessük.

  Botka jó régóta tart ilyen beszámolókat. Talán a kezdetektől fogva. (Ebben bizonytalan vagyok.) Megeshet, hogy ebben a tekintetben elkényeztetett bennünket és hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy ez a természetes. Te is hajlamos vagy lekezelően megközelíteni, pedig ha kicsit körbenézel, láthatod, egyáltalán nem olyan természetes, hogy odaáll és vállalja, hogy beszámoljon, vállalja a kérdéseket.
  Most például megengedted magadnak, hogy lekezelően nyilatkozz a jórészt nyugdíjas közönségről, miközben épp csak azt nem vetted észre, hogy akkor történt ez a beszámoló, amikor épp az érintettek 13. havi nyugdíjának elvonása van napirenden. Mégsem maradt el a program és nem lapított a tárgyban.

  Lehet, a DM mindent megírt már, ami a Tükörben olvasható, de olvas mindenki DM-t? És olvas(hat) Tükröt?
  Épp ez az a példa, ami jól mutatja fiatalságod szeleburdiságát, lendületét, az egyedüli igazság birtoklásának csalfa hitét. Ez persze nem baj, így természetes. Majd néhány év múltán megtanulod azt is, hogy érdemes odafigyelned mások véleményére is, hogy léteznek a tiédtől eltérő szempontok is. Talán nem is rosszabbak.

  Ha pedig 2010-ben a jobboldal adja majd a város első emberét, akkor talán meglátod annak értékét is, hogy ma nincs beléptető kapu a városházán, hogy négyszemközt beszélgetsz az alpolgármesterrel, hogy felteheted kérdésedet, mert van rá fórum.

  Én remélem, hogy jobboldali városvezetés esetén is lesz ilyen beszámoló. Tartalmában is hasonlót szeretnék. Mert lehet legyinteni, hogy csak a beruházások fényes kirakatát mutatja, csak mintha közben természetesnek vennénk, hogy lehet ilyet mutatni. Mert van. Pedig ez nem kis dolog. Tedd a szívedre a kezed és vess számot, hogy az üres dumán túl az előző ciklusokban lehetett volna-e ilyen fejlesztésekről beszélni?”
 • 45. ifj. Nagy Gábor 2008. november 29. 22:39
  „Kérdeztem egy online interjún Botkától, kaptam rá egy szakmailag elfogadhatatlan választ. Nagy Sándorral sokszor beszéltem már, négyszemközt állati konstruktívnak tűnik, de a valóságban ennél jóval kevésbé haladnak úgy a dolgok. Ezek alapján merek anélkül is kijelentő mondatokat haszálni, hogy erre elmentem volna. Való igaz, voltak kérdések is, de ezt az előbbi hozzászólásban is írtam.

  A Szegedi Élet nekem ellenzéki témájú kiadványnak rémlik - de lehet hogy keverem valamivel, pl. a... hű nem jut eszembe a neve a nem sokat megért helyi lapnak pár éve.

  A Tükörből meg relatíve kevés újat lehet megtudni, a Délmagyar általában tartalmazza az ott megjelent dolgokat is. Csak az előbbi sűrítve, havonta, az önkormányzat kiadásában. :-)”
 • 44. hazaffy 2008. november 29. 09:16
  „Ha így lenne, akkor talán pont ez lenne az a bizonyos szita. Nagyszüleink ezt teljes természetességgel állapítanák meg, míg a fiatalabbak azt hinnék, hogy ezzel a nagy felismeréssel feltalálták a spanyol viaszt.

  Ha ott lettél volna, valószínűleg nem írnád, hogy másról meg nincs szó. Mert bizony volt. Csak a példa kedvéért: volt szó a Bartókról, ami szerinted vélhetően a kényes kérdések közé tartozna és volt szó a 13. havi nyugdíjakról is.

  Az természetes, hogy egy ilyen beszámolón , bárki tartja is, az előadó valamiről akar beszélni. Az is természetes, különösen ha egy város a téma, hogy nem fér minden bele. Ami nincs benne azt pedig meg lehet és kell kérdezni. Persze ehhez ott is kell lenni. Ez persze macerásabb, mint a gép előtt ülve kijelentő mondatokat fogalmazni, de ezt tudjuk be fiatalságodnak. Ebben is tanulhatnál nagyszüleidtől.

  A Szegedi Tükör lehet számodra az információk forrása, meg lehet propaganda anyag is. Ha emlékszel még a Szegedi Élet c. lapra, akkor talán a különbség is feltűnik.”
 • 43. ifj. Nagy Gábor 2008. november 28. 22:56
  „Igazából az a kérdés, hogy egy ilyen alkalommal van-e szita, amin át lehetne látni? Jól írja a cikk: beruházásismertető. Az azért nem ugyanaz, mint a beszámoló. A beruházásoknak lehet örülni, másról meg nincs szó. (Jó, voltak kérdések is, de az mégsem ugyanaz...) Igazából ezek eléggé láthatóan önfényező alkalmak, és ezt a közönség is nagyjából tudja, aki ezt szeretné hallani, az elmegy, aki meg olvas Szegedi Tükört, annak már sok újat nem nyújt. :-)”
 • 42. hazaffy 2008. november 28. 19:04
  „Örülök neki, hogy érzed: Nem helyes ilyen lekezelően gondolkodni a nagyszülőkorúakról. Bár én nagyszüleid helyében sértőnek találnám azt a feltételezésed, hogy korosztályukat csak a saját boldogulásuk érdekli. Kicsit több tisztelettel is fordulhatnál élettapasztalataik felé, hiszen ők már sokkal többet láttak, mint amit te aki szerencsés korban születtél fogsz. Gondolj csak a világháború és az azt követő évek propagandájára. Biztos lehetsz benne, hogy lényegesen nagyobb rutinnal látnak át a szitán.

  Becsüld őket kicsit jobban, megérdemlik.”
 • 41. ifj. Nagy Gábor 2008. november 28. 17:27
  „Voltam már régebben ilyenen, ill. hasonlón.

  Botkának nagyon látványos szövegpaneljei vannak, egy részét már én is kívülről tudnám, ha egy kicsit megerőltetném magam, de mindenesetre egy részük mögött a tartalom vitatható, ezt pedig nem biztos, hogy mindenki észreveszi/tudja.

  A nyugdíjasoknak meg a szép beruházások a közlekedésben, csatornázásban, házfelújításban elhiszem, hogy tetszenek, a város gazdasági fejlesztésének esetleges hiányát pedig kevésbé érzik meg, azon egyszerű okból, hogy már nincs szükségük munkahelyre. Ezért írtam, hogy az ő tetszésüket egy ilyen beszámoló könnyebben elnyeri, mint a fiatalabbakét.”
 • 40. hazaffy 2008. november 28. 11:47
  „Ettől függetlenül biztosan örülni fognak neki és büszkék lesznek rád, hogy milyen véleménnyel vagy a nyugdíjasokról. Van is mire.”
 • 39. ifj. Nagy Gábor 2008. november 28. 11:28
  „Ők nincsenek benne abban az 500-ban, aki elmegy ilyenekre. ;-)”
 • 38. hazaffy 2008. november 28. 10:07
  „"No, akkor ő is fejlődik. Mondjuk láttam a VTV-ben is a hírt, azért a nyugdíjas közönséget könnyű elkápráztatni."
  Ezt beszéld meg nagyszüleiddel.”
 • 37. ifj. Nagy Gábor 2008. november 28. 09:37
  „33. hazaffy 2008.11.27. 16:04
  "Én ott voltam.
  Az "előválogatás" konkrétan úgy zajlott, hogy bácsi megírta a kérdését, odaslattyogott kezébe adta Botkának, az meg válaszolt rá. Meg a nénik is."

  No, akkor ő is fejlődik. Mondjuk láttam a VTV-ben is a hírt, azért a nyugdíjas közönséget könnyű elkápráztatni.”
 • 36. tamka 2008. november 27. 21:03
  „Köszi Bélabácsi!
  Jó éjszakát, és a gyógyszereit ne felejtse el bevenni! - tudja, amit a Mikola (a nép orvosa) gyárt önnek: pocokdrágán...”
 • 35. belabacsi 2008. november 27. 19:41
  „tamka hol a szocira szavazo nép?mert én még 500 nál többet sose láttam. ez ijen virtualis nép :D lezarva a témát,nekem Kosa Lajos sokkal szimpatikusabb amit csinal Debrecenben,ugyanis ö megoldotta a hontalanok kérdését is joval kevesebb pénzböl ! nem fetrengenek az utcan mint szegeden . ezt kellene megoldani elöször is .”
 • 34. tamka 2008. november 27. 18:00
  „Álljon ki így a nép elé a fidesz és mondja a nyugdíjasok szemébe, hogy: ov nem vett el Tőletek 19 ezer ft-ot!!!!!”
53 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Irodák, lakások lesznek a volt színészházban

Szeged - 2007 nyarán költöztek ki a lakók a szegedi Kelemen utcai színészházból, amit 140 millióért… Tovább olvasom