Délmagyar logó

2019. 07. 21. vasárnap - Dániel, Daniella 19°C | 32°C Még több cikk.

Botka László: Büszkék lehetünk a borfesztiválra

Szeged - A Szeged-napi rendezvénysorozat, a borfesztivál a város kiemelkedő eseménye idegenforgalmi szempontból is. Olyan ünnep, amelyen együtt lehet örülni az elért eredményeknek – mondta Botka László polgármester, amikor a rendezvényről kérdeztük.
– Bizonyára számos fesztiválon megfordult már itthon és külföldön. Ha összeveti azokat a Szeged-napi rendezvényekkel, a borfesztivállal, milyen különbségeket tapasztalt?
– A nagyobb történelmi hagyományokkal rendelkező európai városokban, Szeged testvérvárosaiban is komoly rendezvénysorozattal ünnepelnek egy-egy jeles évfordulót. Ezek az ünnepek azt közvetítik, hogy a városlakók büszkék az elért eredményekre, az együvé tartozást jelképezik. A megemlékezésekhez fesztiválok, kulturális rendezvények kapcsolódnak. Bármerre jártam, egy városnap megünneplése hasonló forgatókönyv szerint zajlott, mint Szegeden. Legutóbb Ohióban, Toledóban vendégeskedtem, ahol testvérvárosi fesztivállal ünnepelték a város napját. Volt magyar stand is, magyar borokkal. Toledóban sok magyar él. Látszott, hogy távolra szakadt honfitársaink is büszkék a borkultúránkra. Európában is megfordultam számos fesztiválon, de – és most kicsit hazabeszélek – olyan hatalmas, látványos, évről évre megújuló, százezreket megmozgató fesztivált, mint a Szeged-napi rendezvénysorozat, benne a borfesztivál, sehol nem láttam.

– A Széchenyi téren nemcsak a helyiek kóstolják a borokat, nagyon sokan érkeznek ide az ország más szegletéből, külföldről is. Városmarketing, imázsépítés szempontjából mit jelent ez Szegednek?
– A szegedi büszkeséghez, hogy tudunk együtt ünnepelni, hozzátartozik az is, örömmel mutatjuk meg a várost az idelátogatóknak. Tudatosan törekedtünk arra az elmúlt években, hogy a májusi időszakot, a városnapot, a borfesztivált, a hídi vásárt, a rendezvénysorozatot időben is megfelelő keretek közé fogjuk. Régebben csak néhány napos volt, most másfél hétig tart. A programokat úgy állítjuk össze, hogy ez a szegedi idegenforgalom kiemelkedő eseménye legyen. Néhány éve még úgy tartották, hogy Szegeden a szabadtéri játékok az, amely idevonzza a vendégeket, ma már nyugodtan ide sorolható a város napja rendezvénysorozat is. Tele vannak a szállodák, ennek mindnyájan örülünk.

– Azon túl, hogy megnyitja a borfesztivált, milyen programokon vesz részt?
– Házigazdaként nem csak a protokolláris rendezvényeken vagyok jelen. Többször végig szoktam sétálni a borosstandok előtt. Üdvözlöm a visszatérő és először megjelenő borászokat. Szakmailag is kiemelkedő esemény a szegedi rendezvény, hiszen minden jelentős hazai pincészet képviselteti magát. Természetesen szót váltunk arról is, hogy a bortermelők milyen problémákkal küzdenek. Tudják, hogy a magyar bor akkor képes nemzetközi porondon is sikereket elérni, akkor lehet támogatásokat szerezni, ha olyan minőséget produkálnak, amely megállja a helyét az egyre erősödő versenyben.

– A város napjára meghívottak a testvérvárosi delegációk. A kötelező udvariasságon túl milyennek találják a magyar borokat?
– Óriási élmény számukra a borfesztivál. Senkit nem kell kétszer hívni, örömmel jönnek Szegedre. A borokról a legmagasabb szinten szoktak nyilatkozni. Igazából azzal a kellemes problémával szembesülünk, hogy minden külföldi partnerünk ilyenkor akar jönni hozzánk. Szeretettel várjuk őket.

Olvasóink írták

 • 9. DobóI 2011. május 26. 06:17
  „És mi az árakkal, arra büszke?”
 • 8. qrumpli 2011. május 17. 14:19
  „Ki a fene ez a botka ?”
 • 7. tol 2011. május 14. 11:54
  „az ilyen kultúrált hagyományokra van szüksége Szegednek - részeget csak elvétve látni, a kilátogatók igen jól érzik magukat. A Dlusztus Imrének meg gratulálok; ilyen politikamentes események kellenek.”
 • 6. JoGabor 2011. május 14. 10:24
  „Ha már senki sem említi az ötletgazdát, aki a kezdetek utat törő nehéz munkáját is elvégezte, akkor majd én:
  Dlusztus Imrének hívják.
  Köszönjük.”
 • 5. kipe 2011. május 13. 21:43
  „Hát ja! A borfesztiválnak lehet örülni és büszkének lenni, de mi van a sok vakondtúrással a városban?
  Miért kell mindent egyszerre feltúrni?”
 • 4. jozko 2011. május 13. 17:15
  „Már nem az a testes vörös...
  félédes.

  Borivóknak - egy talán ismerős rigmus:

  Ha egy borlégy becsúszik a torkomba:
  Nem köpöm ki, nem vagyok én goromba!
  Hat ökör is lecsúszott ott, hát egy borlégy mit ártson:
  A Jóisten tartsa meg a szokásom!

  Jó borozgatást mindenkinek, aki mégis kimegy.
  A meteorológiát hallgatva vízzel ihatjuk a fröccsöt, nem szódával!
  Remélem, nem jéggel...”
 • 3. Dema 2011. május 13. 15:08
  „Persze, hogy itt vannak! Nekik üzlet eladni a sok szemetet. Olyan sz@r borokat kóstoltam tavaly, hogy legközelebb is majd csak 10 év múlva megyek ki!”
 • 2. kiokushyn 2011. május 13. 12:31
  „Cirkusz kell a népnek-s az vagyon,de rendesen”
 • 1. tahoszegedi 2011. május 13. 12:19
  „Inkább a dolgát végezné, ahelyett, hogy iszogat...

  Lacika, írd alá a rekultivációs szerződést, és haladjon a kivitelezés, mert visszafog nyalni a fagyi !!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

90 éves a szegedi természettudományi képzés

Dinamikusan fejlődött a szegedi természettudományi képzés. Igazolja ezt az elmúlt 90 évre emlékező rendezvénysorozat. Tovább olvasom