Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 10°C Még több cikk.

Botka László: Csak szükség van a Pulz utcára

Szeged - A nyári szünet utáni első szegedi közgyűlésen egy kick-boxos fejvédő is előkerült. Botka László kifakadt: nem érzitek, hogy röhejesek vagytok? Online percről percre. VIDEÓVAL
18.06 óra: a közgyűlés befejezte a munkáját.

17.50 óra: folytatódik a munka. Szavaznak a városatyák. A napközbeni vitákat kiváltó esetekben az ellenzék nem szavazta meg az előterjesztéseket, ám a többit majdnem egyhangúlag elfogadta. Így többek között döntés született az SZMSZ módosításáról, a zajvédelmi rendelet megalkotásáról és a költségvetés módosításáról is.

17.30 óra: 10 perc múlva zárt üléssel folytatódik a közgyűlés. Addig szünet.

17.10 óra: egyéni képviselői indítványok kerülnek terítékre. Szabó László szegedi vasúttörténeti emlékhelyekről beszél. Ménesi Imre fás szárú növények telepítéséről értekezik.

16.40 óra: a Szegedi Nemzeti Színház alapító okiratának módosításáról tárgyal a közgyűlés. Gyüdi Sándor főigazgató beszédében elmondja, hogy a szervezeti- és működési szabályzatnak valamint az alapító okiratnak a valós viszonyokat kell leképeznie. Így kerültek a színházi bérlemények az alapító okiratba és ezért lesz a színház új címe Vaszy Viktor tér 1. 

16.26 óra: Csak szükség van a Pulz utcára - mondja némi malíciával Botka László Haág Zalán (KDNP) felszólalása után.

16 óra: Az I-es kórház értékesítéséről szóló előterjesztéssel kapcsolatban Hüvös László megjegyzi, hogy az épületet 200 éve Pozsonyi Ignác adományozta a városnak, amit most eltékozolna a város. Az egészségügyi- és szociális ellátásnak szüksége van az ingatlanra - jelenti ki. Botka László válaszában kiemeli, hogy a járóbeteg szakellátás és fekvőbeteg ellátás jobb körülmények közé költözik.

Aktív az ellenzék a közgyűlésen
Aktív az ellenzék a közgyűlésen
Fotó: Frank Yvette

15.45 óra: Ingatlanok közgyűlési döntést igénylő kérdései kerülnek napirendre. 200 hektáros mezőgazdasági területet vásárolna a város az államtól a logisztikai központ közelében - hangzik el.

Élőben a közgyűlés

Ide kattintva élőben is nyomon követhetik a szegedi közgyűlést.

15.10 óra:
Székhelyi József színházigazgatói tevékenységét illeti éles krikitával Póda Jenő. Pazarlásról beszél egy revizori jelentésre hivatkozva. Szükség van a leköszönő direktor felelősségre vonására - mondja. Méltatlan a váltás után fél évvel kritikával illetni az egykori igazgatót - jegyzi meg Botka László.

14.50 óra: a Ligetfürdő Kft. veszi fel a hitelt és nem a Hunguest - olvassa fel a határozatból Gyimesi László. A Kft.-ben az önkormányzat 80, a Hunguest 20 százalékban részesedik - mondja. Botka László megismétli, hogy a város nem vállal kockázatot, mert a Hunguest teljes készfizető kezességet vállal. Létezik egy szerződés a város és a Hunguest között, ez tartalmazza, hogy a 3 milliárdos hitelért a Hunguest vállal kezességet - jelenti ki a polgármester.

Botka László nehezen viselte a fürdőberuházásal kapcsolatos vitát
Botka László nehezen viselte a fürdőberuházással kapcsolatos vitát
Fotó: Frank Yvette

14.36 óra: Botka László visszatér.

14.23 óra: Nem érzitek, hogy röhejesek vagytok? - kérdezi Botka, majd távozik a teremből. Az éppen beszédbe fogó Póda Jenő marasztalná, de a polgármester hajthatatlan, becsukja maga mögött az ajtót. Solymos László veszi át a helyét.

14.10 óra: terítéken a fürdő. Az ellenzék továbbra is panamáról beszél, Botka László szerint a város nem rizikózik, a Hunguest ugyanis teljes készfizető kezességet vállalt.

13.36 óra: a költségvetés módosítása kerül napirendre.

Gyimesi László frakció-hozzászólása


13.22 óra: Póda Jenő (Fidesz) Botka Lászlóhoz fordul: nem teheti meg a polgármester úr, hogy széttárja a karját és mutogat a kormányra, hogy csekélynek találja a 30 ezer forintos bírságot. Adjon be módosító javaslatot, vesse latba a befolyását - szól a jótanács. A megszólított válaszában kiemeli, hogy a szabálysértési eljárás felső határa 30 ezer forint, de az akát többször is kivethető.

13.10 óra: Nemcsak a rendelet megalkotására, de annak betartatására is szükség van - jelenti ki Hüvös László. Példaként a SZIN-t említi, ahol maga is járt, és komoly zajforrást tapasztalt. A fideszes képviselő szerint nem a rendezvényt kell elmozgatni, hanem az előírásokat kell betartatni a rendezőkkel. Botka László válaszában elmondja, hogy mérték a zajszintet az ifjúsági napokon és az nem haladta meg a megengedett mértéket.

13.05 óra: a rendelet-tervezetek tárgyalását kezdi meg a közgyűlés. A zajvédelem helyi szabályozásáról szóló rendelet megalkotásáról zajlik a vita.

A fideszes Balogi Dániel tanulmányozza a napirendi pontokat
A fideszes Balogi Dániel tanulmányozza a napirendi pontokat
Fotó: Frank Yvette

12.50 óra: Balogh László (KDNP) szerint jó a panelrekonstrukciós program, folytatni kell. Kérdés, hogy a munka hány százalékát végzik szegedi alvállalkozók. A fideszes Péter Szilveszter leszögezi, hogy a jobboldal támogatja a panelprogramot. Megjegyzi a panelprogram azért létezik, mert a szocializmus idején nem építettek megfelelően hőszigetelt panelházakat.

12.33 óra: újra zajos a terem, folytatódik a munka. Téma továbbra is a panelrekonstrukciós program. A fideszes Hüvös László azt javasolja, hogy ne csak a betonelemes lakásokban élők kaphassanak a hőszigetelési programban önkormányzati támogatást, hanem a társasházban, magánházban élő rászorultak is.

10.45 óra: a Fidesz frakció kérésére ebébszünetet rendelnek el, mert a frakció temetésre hivatalos. A fiatalon, súlyos betegségebn elhunyt Lóczi Tibort búcsúztatják, aki Bartha László polgármestersége idején kulturális referensként dolgozott a városházán. Az ellenzék közül néhányan kiszivárognak a teremből, Szentgyörgyi Pál hosszúra fogta monológját. Folytatás 12.30 órától.

10.27 óra: a Fidesz frakció kérésére a polgármester kikapcsoltatja a légkondit. Magunk is jó ötletnek tartjuk, így nem fázunk rá. A panelfelújításról vitáznak a városatyák.

Szegedi közgyűlés, 2008. szeptember 26. - KÉPGALÉRIA

10.10 óra: az oktatási intézmények felújításával kapcsolatos vitához Szentgyörgyi Pál alpolgármester is hozzászól. Kiemeli: a felújításra fordított összeget a szülők, a gyermekek és az iskolák tudják értékelni, politikai pártok nem.

9.55 óra: az oktatási-nevelési intézmények felújításáról beszél Solymos László (MSZP). Három iskola - Tisza parti, Rókus II, szőregi - felújítása 900 millió forintból valósul meg jövőre. Juhász Gyula (KDNP) hozzászólásában az összeg relativitásáról értekezik. Egy hajszál a fejen kevés, a levesben sok - mondja. Közben Iványi Aurél (MSZP) egy piros kick-boxos fejvédőt vesz elő. Biztos, ami biztos.

Iványi Aurél kick-box fejvédőt húzott elő a pad alól Fotó: Frank Yvette
Iványi Aurél kick-box fejvédőt húzott elő a pad alól
Fotó: Frank Yvette

9.45 óra: Itt az ideje, hogy érdemi munkával foglalkozzunk! - hívja táncba a képviselőket Botka László.

9.35 óra: Bakai Csaba (ESZE) a zajvédelemmel kapcsolatban azt kéri a közgyűléstől, hogy ne az országos rendelet helyi leképezését fogadja el. Szigorításokat kezdeményez, minthogy vasárnap ne lehessen építkezést folytatni.

9.28 óra: Hűvös László (Fidesz) kér szót napirend előtt. A sikerért tenni kell - hangsúlyozza beszédében. Javasolja: ha kell, ide kell édesgetni a vállalkozókat. A polgármester reakciója: önök előre megírt ítéleteket mondanak a város vezetéséről.

9.18 óra: Kiürült a pezsgőspohár, kezdődik az érdemi munka. Haág Zalán (KDNP) napi rend előtti felszólalásában kijelenti: a Botka-csapat méltó a Gyurcsány kormányhoz - nem tesznek semmit. A városban nem történik semmi, csak pr-akció - teszi hozzá. Botka László válaszában a nyáron megkezdett nagyprojekteket sorolja: megkezdődött az M43-as építése, 6 év alatt két autópálya épül Szegeden; aláírták a 29 milliárdos közlekedési nagyprojektet; 7 milliárdos egyetemi forrásról született megállapodás.

Nini! Az ott a delmagyar.hu online közvetítése - mutatja Haág Zalán
Nini! Az ott a delmagyar.hu online közvetítése - mutatja Haág Zalán
Fotó: Frank Yvette

9 óra: Botka László polgármester megnyitja a nyári szünet utáni első közgyűlést. 19 napirendi pont és két beszámoló szerepel a programban. A közgyűlés köszöntötte az augusztus 20-án kitüntetett szegedieket. A kitüntetettek a Tisza Lajos terembe vonulnak koccintani.

Ezen várhatóan új zajrendeletet alkotnak és módosítják az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatát, lévén, hogy a képviselők elektronikus úton kapják az előterjesztéseket a jövőben. A napirend szerint beszámolót hallgatnak meg a városatyák a panelfelújításról és az önkormányzat első félévi gazdálkodásáról. Döntenek továbbá ingatlanok sorsáról, így például arról, hogy megvásárolja-e a város az egyetemtől a Pulz utcai pszichiátriai részleg területét, s azt a szomszédos I-es kórház területével együtt hirdesse-e meg eladásra. Ismeretes: a licit 1,2 milliárdról indulna, amiből 500 milliót kapna az egyetem, 700 millióból pedig közművesítenék a Semmelweis utcában épülő új klinikai tömb telkét. Határoznak arról is, hogy bejegyezzenek-e az újszegedi fürdőberuházás kapcsán 13,7 milliárd forintos jelzálogjogot a város és a Hunguest által létrehozott projekttársaság üzletrészeire és vagyontárgyaira.

Olvasóink írták

58 hozzászólás
 • 58. akutyafáját 2008. szeptember 28. 21:38
  „Szégyelhetnék magukat ezek az úgymond képviselők! Mennyi fizetést kapnak a hülyeségekért?
  Még röhögnek is az arcátlanságukon !Mit is kapna a diák ilyenért, ha tanítási óra alatt tenné ezt ?”
 • 57. kékcitrom 2008. szeptember 28. 07:31
  „Lényeg,hogy azért vannak még tökéletes emberek,akik tudnak írni,olvasni és sosem tévednek!Igaz?Fűzfa Vessző!
  Vagy talán mégis.....?

  "lékopter!
  A stilus maga az ember.(?)"”
 • 56. Fűzfa Vessző 2008. szeptember 27. 20:43
  „lékopter!
  A stilus maga az ember.(?)
  A helyesirási hibák sokasága engem meggyőzött arrol a régi igazságról, hogy csak az ész van igazságosan elosztva. F V.”
 • 55. Legyen hely nekik 2008. szeptember 27. 20:14
  „Csak szükség van a Pulcz utcára! Ez igen, valójában szükség van, mert be kellene zárni, azokat, akik az országot, Szegedet is tönkreteszik. Szétlopják. Tehát hely nekik, befele. Akkor nem tudnának ennyit ártani a Magyar Népnek, a Hazának,a Városnak. Nincs kimenő egy percre sem, amig észhez nem térnek. Erre meg úgysem kerül sor, tehát...”
 • 54. Előrehozott választásokat!!! 2008. szeptember 27. 17:07
 • 53. maci52 2008. szeptember 27. 14:07
  „Akkor ez a fürdőnek hívott pancsolda csista hitelből épül,mi adjuk a telket Leisztinger a nevét,a 170000 szegedi meg fizeti az adójából az egész pénzügyi manővert.Botka-Szentgyörgyi meg Kormánytámogatással zsebre gyűr némi paraszolvenciát.”
 • 52. Haág Zalán 2008. szeptember 27. 10:11
  „"tuto 2008.09.26. 21:15
  hahaha Haág Zalán, zajforrást talált a szin-en? magam láttam, amint ő maga mint elsőszámú zajforrás részegen őrjöngött a russkajára....ez utóbbi persze nem baj, de nem kell hülyeségeket beszélni..."

  1. Nem szóltam hozzá a Közgyűlésen a zajrendelethez, és semmit sem mondtam a SZIN-ről.

  2. Bár szerettem volna, egyéb elfoglaltságom miatt egyáltalán nem tudtam részt venni az idei SZIN-en, így értelemszerűen a Russkaja-koncerten sem voltam ott...”
 • 51. tora 2008. szeptember 27. 09:59
  „Joy koma, hiába örülsz, te nem kapsz abból a tortából, amit Pisztrui tesz le Bigfootéknak a" kijárásért". Úgy tudom, a 43-as elkerülőben is mindhárom szakaszban benne van már Pisztrui cége, majd ezt a Leisztinger-féle projeket is építheti. Ennyiből már a világon akárhol építhet egy lakást a Bigfoot bandána, ha azoknak sürgősen menekülni kell, mert ég a talaj a talpuk alatt.”
 • 50. lékopeter 2008. szeptember 27. 09:02
  „Csak annyit mondok, hogy a fidesz menjen a büdös picsába már csak azért is, mert vannak jócskán elbaszott dolgai lásd gyöngyösi apollo gumi gyár.Nézzétek meg elisment.Holott kurva nagy bevétele lett volna az országnak.Ajánlom nekik, hogy ne kavarjanak, nemakarom, hogy a nagyprojekt félbe szakadjon pár cigány fideszes miatt lásd Orbán meg a szegedi társai.
  Nemazt kell nézni mit csinálnak ott fent pesten a levan szarva kit érdekel.Szeged a saját érdekeivel foglalkozik.Ami jo.Nagyobb uszodda nagyobb bevétel nagyobb turizmus gazdag város.
  2013-2020 közt meg épűl a vasúti híd az új forgalmi hiddal is.Ráadásképpen a sok kamion is lassan elkerüli a várost az autó pálya miatt.Az is lehet, hogy a kussúth lajos sgt sétálo utca vagy kis utca lessz.Aztán meg eltünik a mars tér kőltözik a kálváriára a plus mellé.A mars tér helyén pedig a sima csarnok.”
 • 49. En vagyok a 49.-ik.... 2008. szeptember 27. 01:41
  „....hozzaszolo az elsö szegedi közgyüleshez.

  De a 2 Magyar Anna cikkhez mar 150-en (!!!!!) szoltak hozza!

  Hat ilyen az erdeklödes a varos sorsa irant??!!!
  Jobb tema, ha asszonyok veszekednek???????”
 • 48. kisguci 2008. szeptember 26. 22:49
  „Jó irányba megyünk! Jó a szél is! - csak hajózni nem tanított meg minket senki.
  A németekhez hasonlóan nekünk is csak a fehérköpenyes munkát kellene csinálni. De mi robotolni akarunk. Botkának igaza van! Szolgáltatni kellene de nem tudjuk még mit. Ehhez kellenek az új beruházások.”
 • 47. Szerintem..... 2008. szeptember 26. 22:22
  „....Botka Laci egy kicsit (10-15 evvel) megelözi sajat korat !

  En 62-eves vagyok.
  Ez olyan, mintha a 60-as evekben nekünk Linking Park-ot kellett volna hallgatnunk! (Nem tetszett volna!)
  De ma?!
  Az ifjusag egyik kedvence!!!

  Mi ebböl a tanulsag?
  ----Mindent a maga idejeben!!!!---

  Botka Ur! Egy kicsit (sajnos) lassabban a fejlesztessel ebbe az iranyba!

  Ezt sokan meg MA nem ertik!!!”
 • 46. Macs 2008. szeptember 26. 22:08
  „Lakme,

  az általad felsorolt gyárakkal egyetlen baj van. Napjainkban nem lennének versenyképesek a termékeik. Ezek zömmel olyan termékeket gyártottak, melyeknek igen komoly versenytársai a távol-keleten készült áruk. Az árversenyben biztosan lemaradtak. Piac nélkül miből tudtak volna megélni? A vásárlók döntenek egy-egy gyár sorsáról.
  Szerinted ma mekkora piaca van a konzerveknek?
  Az újszegedi kendergyár ismereteim szerint zömében orosz piacra termelt. A konzervgyár is sokat termelt oda. Az orosz piachoz való hozzáállást meg gondolom, mindenki ismeri.
  Ami a francia befektetőket illeti, az még az Antal kormány döntése volt.
  Szóval az élet sokkal bonyolultabb.”
 • 45. Csak egy pelda.... 2008. szeptember 26. 22:03
  „.....hogy a szolgaltatoiparbol egy varos es polgarai nagyon is jol meg tudna elni:

  A sivatagban levö Las Vegas!!!

  Ott sincs am gyufagyar,sem ecset-,vagy kendergyar!!!

  Megis evente annyi penze van a varosnak, hogy arrol a mi Szegedünk almodni sem mer!!

  Csak szolgaltatoipar!!!

  (Szerintem Botka nem is olyan buta, ha ebbe az iranyba akar menni!)”
 • 44. Ipar ide, ipar oda.... 2008. szeptember 26. 21:47
  „.....en 1966-ban a Radnotiban ugy tanultam:

  "egy orszag eletszinvonala annal magasabb, minel többen dolgoznak a szolgaltatoiparban!!!".

  Ha nincs mar kefe-,söprü-,keziszerszam-,ruha,stb-gyar,
  akkor remelhetöleg az emberek a szolgaltato iparban dolgoznak!”
 • 43. lakme 2008. szeptember 26. 21:34
  „a minap belehallgattam egy botka dumaba a tv-n. azt mondta, Szeged nem iparvaros, nem is volt, nem is lesz, szolgaltatok vagyunk leszunk.
  Na most ebben a varosban volt ipar, csak botka ifiur meg ultrapamperset viselt: volt konzervgyar, lemezgyar, hangszergyar, ecsetgyar, kendergyar, texilgyar, gyufagyar, ruhagyar satobbi. Ez az en ertelmezesemben ipar, meghozza konnyuipar, ma mar emlek... gyakorlatilag csak a pick maradt, es hogy szolgaltatoipar, hat igen, beszolgaltatjuk a penzunket a franciaknak, mint vizdij, futesdij, villany, telefon satobbi, ebben az ertelemben valoban jol fejlodik a szolgaltato ipar”
 • 42. tuto 2008. szeptember 26. 21:15
  „hahaha Haág Zalán, zajforrást talált a szin-en? magam láttam, amint ő maga mint elsőszámú zajforrás részegen őrjöngött a russkajára....ez utóbbi persze nem baj, de nem kell hülyeségeket beszélni...”
 • 41. joy 2008. szeptember 26. 20:52
  „Ellenségi köcsögizmus.
  Minél több kárt okozunk a Városnak, annál jobb nekünk.
  Le van sz.rva Szeged és lakói, csak semmi ne épüljön, míg ezek a komcsi-fattyú hazaárulók vannak 6 almon!
  Él Yen a Jel!”
 • 40. Akar melyik cikkhez..... 2008. szeptember 26. 20:47
  „....valo "hozzaszolasokat" olvasom: 90 %-ban ugyanaz:

  ---helyzetünkert a zsido, a cigany, a munkanelküli, a csavargo, a korrupt, a tolvaj, a kommunistak, a buzik, a leszbek, a hibasak!!

  Mi nem!!!!!

  Lassan elegem van.

  (10 % ertelmes hozzaszolasert nem erdemes a DM-t internetben olvasni, miattatok!).

  Tudom,lehetne mondani: "hat akkor ne olvasd a hozzaszolasokat!"

  De akkor, hol is elünk mi??”
 • 39. oregecskeke 2008. szeptember 26. 19:51
  „Tisztelettel is lehet beszélni az ülésről, kritikával együtt.Botka olyan amilyen, mindig ugyanolyan gőgös, hadar, szinte semmit nem lehet érteni, érzelmektől mentes, köze nincs Szegedhez.Ötször annyit dumál egy egy felszólalás után, és ez visszataszitó.Fujja a magáét, látszik,hogy unja az egészet.Tele ugyanazzal a szófordulatokkal, már kivülről ismerem, mert mindig megnézem. .Micsoda dolog, hogy junius 24-e óta nem ültek össze.Három hónapig.Nem kell havonta tartani.Vagy akkor mindenki nyaral.
  Laptop, látszott, hogy senki nem az anyagot nézegette, hanem kalandozott a hálón, ezért kár volt ennyi pézt kidobni, inkább iskolásoknak kellett volna adni.Na és a szoci frakció annyira gyenge, ülnek , mint a bábuk, szinte érthetetlen, röhögnek, vihognak, meg nincsenek benn.A fideszesek, ma felkészültebbek voltak. Hűvös nagyonjól összszedte a valóságot, felvázolta szeged, lemaradását a környezőkhöz képest, Póda meg jól rávilágitott a tv-ben, hogy nehogy elájuljunk már néhány milliárdon az össz költségvetéshez képest.Iványi életében nem dolgozott, ma sem. Na is a szadesz, a sok csalóval, hallgatnak, mint a szar a fűben, szinte utálkozik az emberfia, halátja Nagy Sándor meg ott egy néhány csaló janit.A Kóka ügy után be se tenném oda a lábam, amennyit ott csaltak.Szóval , tényleg siralmas, Botkának sem lesz több polgármesteri ciklusa, mert azok akik ott köroötte vannak, öregek, alulművelt csotrogányok, tisztelt a kivételtől, a fidesz legalább tele van fiatalokkal, talán ennyivel jobbak. Sovány vigasz, de vigasz.”
58 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kamerákkal figyelnék 2009-től a közlekedőket

Szeged - Lapinformációk szerint kamerás figyelőrendszert szerel fel a jövő évtől a Nemzeti… Tovább olvasom