Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 11°C Még több cikk.

Botka László, Lázár János, Oláh János a tüntetésekről

Őrizzék meg Szegedet, őrizzék meg Szeged nyugalmát – kérte tegnap Botka László. Mindenki őrizze meg a nyugalmát Hódmezővásárhelyen – így Lázár János. Oláh János pedig azt mondta, senki ne hagyja magát provokálni.
Felgyújtott gépkocsi a Magyar televízió előtt. Fotó: Kollányi Péter
Botka László Szeged polgármestere a budapesti eseményekkel kapcsolatban így nyilatkozott: „ilyen helyzetben mindannyiunknak van okunk félteni az országot, családunkat, városunkat. Szörnyű volt látni a rombolást, szörnyű volt hallani, hogy fideszes politikusok forradalomról beszélnek, és szörnyű volt látni kedd reggel a Parlamentbe menet a budapestieken a megdöbbenést és a félelmet." Botka szerint a felelősség a politikusoké, ezért véget kell vetni annak a felelőtlen politizálásnak, hogy „délután 3-kor valaki sajtótájékoztatót tart, arról, hogy ne menjenek az emberek az utcára, hét órakor pedig szónokol a népnek – mint ahogy ez Szegeden történt." A polgármester kér mindenkit: őrizzék meg Szegedet, őrizzék meg Szeged nyugalmát. A politikai vitákat nem a tömegrendezvényeken kell eldönteni, az országnak és Szegednek is nyugalomra és stabilitásra van szüksége – fogalmazott. Oláh Jánost, a Fidesz szegedi elnökét, polgármesterjelöltet pedig felszólította: hagyja abba a kettős beszédet. Botka László felelőtlennek nevezte Toroczkay Lászlót, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom szegedi vezetőjét.

Egyetemisták vagy a Jobbik

Szerkesztőségünknek több egyetemista jelezte: a hétfői szegedi tüntetést nem a Jobbik, hanem hallgatók szervezték. Szűts András elmondta: vasárnap éjjel döntöttek a rendezvényről. A céljuk az volt, hogy a demonstráció békés és pártoktól független legyen. A tüntetésen mind a Jobbikot, mind a Fideszt megkérték: ne használja saját céljára a megmozdulást. A kedd esti folytatást viszont már nem ők kezdeményezték. Lapunkhoz ugyanakkor közleményt juttatott el a Jobbik, melyben azt írják „lényegében Jobbikos kezdeményezésre" gyűltek össze hétfőn az emberek. A szervezet kedd este „ismét várja a polgárokat".

– Próbáltuk a tömeget, ha már összejött, ha már ott vagyunk, megnyugtatni – kommentálta a szegedi tüntetést Oláh János. Hangsúlyozta: továbbra sem az utcára kívánják vinni az embereket, hanem október elsején az urnákhoz. „Kiderült, hogy Gyurcsány Ferenc nemcsak hogy pimasz módon hazudott, hanem mögé állt Botka László is. A történtekben neki is felelőssége van. Szegeden is az utcára mentek az emberek, Pesten is. Ez a politikai vezetés hiteltelenné vált, erkölcsi értelemben lenullázta magát, nekünk erkölcsi módon kell erre válaszolni " – fogalmazott a polgármesterjelölt. Oláh azt mondta, az erőszaknak és tettlegességnek minden formáját elítélik. Pesten azért durvultak el az események, mert provokátorok hergelték a békés tüntetőket. A politikus azt kérte: senki ne hagyja magát provokálni. Arra a kérdésre, hogy a kedd esti tüntetésen részt vesz-e, azt mondta, kampányrendezvényen lesz, ezért valószínűleg nem. Egyébként arra kérte a jelölteket, hogy ne hagyják magukat eltéríteni a kampánytervtől, minden kampányrendezvényt tartsanak meg.

– Mindenki őrizze meg a nyugalmát Hódmezővásárhelyen – kérte tegnap reggel Lázár János. A város polgármestere, országgyűlési képviselője – a parlament honvédelmi és rendészeti bizottságának elnöke – azt mondta, ami a Magyar Televízió székházánál történt, az bűncselekmény. Az alkotmányos kereteket minden körülmények között tiszteletben kell tartani, nem szabadulhatnak el így az indulatok. Arra kéri a vásárhelyi polgárokat, hogy ne így nyilvánítsanak véleményt. Ugyanakkor azt is elmondta, teljesen érthető azoknak az embereknek a reakciója, akik az ország több településén is – élve a törvény adta gyülekezési jogukkal – békésen tüntetve szólítják fel Gyurcsány Ferencet és kormányát a távozásra, mert megelégelték a miniszterelnök hazugságait. A kormánynak és a kormánypártoknak le kell vonniuk a szükséges konzekvenciákat, egyébként beláthatatlan következmények felé halad az ország. Lázár szerint ezt a helyzetet egyféleképpen tudja békésen megoldani a kormány: ha lemond, és új választásokat írnak ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A 64 vármegyés Toroczkai pereskedik igazáért

Titkosszolgálati módszerekkel akarták megakadályozni, hogy Pozsonyba jusson, majd rabosították… Tovább olvasom