Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 10°C Még több cikk.

Botka: Megkezdődött az MSZP újjáépítése

Budapest, Szeged - Botka László szegedi polgármester vezeti július 19-éig az MSZP-t. A szocialista politikus nem mondta ki, de vélhetően nem indul a júliusi MSZP kongresszuson a pártelnöki tisztségért. Úgy fogalmazott a delmagyar.hu-nak adott exkluzív interjújában, csak olyan munkát vállal a szocialista pártban, ami nem zavarja a legfontosabb feladatát, Szeged szolgálatát.
- Mi volt a szombati választmányi ülésen?

- Konstruktív vita folyt a választmányi ülésen. Mindenki a jövővel foglalkozott. Egy ellenzéki pártnak a választások után felelőssége és lehetősége, hogy újjáépítse magát.Ennek szellemében folyt a vita. A választmány egyhangúlag elrendelte a teljes tisztújítást. Ez azt jelenti az MSZP-ben, hogy július 19-éig először a helyi és a megyei, majd július 19-én a kongresszuson az országos testületek teljesen megújulnak. A szocialista párt alapszabálya szerint, és így rendelkezett a választmány is, mindenki, aki az MSZP-ben vezető tisztségre pályázik, akár helyi elnöknek, akár az országos vezetésbe, programot kell hirdetnie. Remélem, hogy a következő hetek dinamizálni fogják az MSZP-t és a baloldalt, és mindenki arról beszél majd, hogyan lehet a pártot megújítani. Az MSZP alapszabálya szerint az októberi önkormányzati választások végéig az országos választási bizottság, nem pedig az elnök vezeti a pártot. A választmány az országos választási bizottság 9 tagját megerősítette tisztségében. Eddig Mesterházy Attila vezette ezt a testületet, az ő megüresedett helyére egyhangúlag engem választottak. Ez azt jelenti, hogy a július 19-i kongresszusig vezetem a szocialista pártot.

- Mennyiben befolyásolja a szegedi polgármesterválasztási kampányát, hogy július közepéig ön vezeti az MSZP-t?

- Ez semennyiben nem befolyásolja. Folyik az önkormányzati választási felkészülés, ami nekem testhezálló feladat. Természetes, hogy erre a hat hétre elvállaltam a szocialista párt vezetését.A szegedieknek már többször elmondtam, és most is szeretném elmondani, készülök a szegedi polgármesterválasztásra. Nekem Szeged az első. Ugyanakkor viszont érzem a felelősségemet, és vezető politikai feladatot kívánok betölteni az MSZP újjáépítésében. A következő hetekben az új struktúra felvázolása történik majd, ami nem egyszemélyes feladat, hanem csapatfeladata kell, hogy legyen. Újra kell gondolni, át kell dolgozni a politikai programunkat. Tudomásul kell venni a baloldal minden szereplőjének, hogy ha a baloldali pártok a következő négy évben ugyanazt játszák, mint az előzőben, vagyis hogy egymással versenyeznek, és a választások előtt néhány hónappal kötnek szövetséget, akkor feltehetően nem több, hanem kevesebb választónk lesz. Ez az orbáni forgatókönyv. Ez különböző feladat, ami különböző embereket igényel. Ennek a csapatnak kívánok a tagja lenni. Segíteni akarom az MSZP újjáépítését. Természetesen ez csak olyan munka lehet a részemről, mint amilyen eddig is volt, olyan, ami nem zavarja a legfontosabb feladatot, Szeged szolgálatát.

- Indul júliusban a pártelnöki tisztért?

- A pártépítés és a pártstruktúra-építés engem kevésbé vonz, szegedi polgármesterként pedig nem is tudom ellátni. De az igenis vonz, hogy meg tudjuk fogalmazni az új baloldali politikát és az új baloldali egységet. Ebben érzem a felelősségemet és a feladatomat. Ezt a munkát szeretném végezni az MSZP-n belül.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra lehet pályázni számítógépre

A Mátrix Közhasznú Alapítvány programja révén 2014-ben is 50 rászoruló családban élő gyerek kap komplett – használt, de még jó állapotú – számítógépet. Tovább olvasom