Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Botka: Nem lesznek új adók Szegeden

Szeged – A fejlődés a 2013-as cél. Szegeden nem lesznek új adók és elkezdődhet a partfal felújítás is. Ezt ígéri a polgármester az idei évre.

18:32 Vége a rendezvénynek. Köszönjük a figyelmet!

18:30 Az utolsó hozzászóló reméli, hogy a Dugonics tér feltúrása után nem készülnek újabb felújításra, elég lesz az utak rendbehozása. Az utakra nincs eu-s támogatás, mondja a polgármester. Továbbra is cél, hogy a város gyarapogjon és fejlődjön. 2013-ban pedig küzdeni fog tovább, hogy ez teljesüljön.

18:27 Azt ígérte Bodó képviselő úr, hogy ingyen lesz a panelfelújítás. Ezért nem fogtak bele. Tud-e segíteni a polgármester? - hangzik a kérdés. A válasz nem.

Botka László beszámolója a Közéleti Kávéházban. Fotó: Frank Yvette (galéria)

18:27 A következő kérdezőt is felháborította a REÖK kiállítása, de úgy érzi, meg kellett volna várni az idei Szabadtéri Játékok végét az igazgatóváltással. A polgármester is felháborítónak tartja a történteket. A kultúra lényege az, hogy sokszínű a világ, mondja. Aggódik, mert ez kárt tesz a város kulturális életében.

18:14 Miért aggódik a polgármester úr, amikor a kormány épp megsegíti Szegedet? Szeged azért van jó helyzetben, mert nem volt hajlandó svájci frank alapú kötvényt kibocsátani. Minden Szegedbe beépített 100 forintból 70-et az unió fizetett, a városnak csak harmicat kellett hozzátennie. De hogyan lesz tovább? Ez aggasztó.

Mit kell megvédeni az iskolákon? Innentől kezdve minden felett a kormány rendelkezik, nem Szeged fogja eldönteni, hogy hány iskola lesz a városban és azok milyenek lesznek, érkezik a válasz.

18:09 Mit keres még Keresztúri Farkas Csaba a testületben? Mondassa le! - így a negyedik észrevétel. Erre neki nincs jogosultsága, mondja.

Mi lesz a Centrum-gödörrel? - szól a klasszikus kérdés. A kulcsszó: magántulajdon. Ahogy a Kass Szálló vagy a Hági, úgy a Centrum-gödör is magántulajdonban van.

18:00 A Közéleti kávéház első részének vége, következnek a kérdések.

Hogy kaphatnak a cégvezetők milliós jutalmat, amikor más munkát sem kap? - szól az első kérdés. A prémiumfeladatok és juttatások rendszerét magyarázza a polgármester és azt, hogy tavaly hogyan döntött a közgyűlés december 21-én a 2012-es prémiumfeladatokról. 11 éve polgármester, mondja, de soha egy fillér jutalmat sem vett fel se ő, se az alpolgármester. Taps.

Botka László beszámolója a Közéleti Kávéházban. Fotó: Frank Yvette (galéria)

A következő kérdezőt összezavarta a járási hivatalok létrehozása. Mit hol kell majd intézni? Botka válaszol.

Az egyetemistáknak nem hőbörögni, hanem dolgozniuk kellene a következő hozzászólás szerint. Botka szerint ez is egy vélemény, de túl nagy a költségtérítés, amit a családokra róna a kormány.

17:53 Meggyőződése a polgármesternek, hogy kormányváltásra van szüksége az országnak. Botka, mint az MSZP választmányi elnöke azt az álláspontot képviseli, hogy minden demokratikus politikai párttal együttműködve kell ezt megtenni. Ez pedig sikerülni fog, gondolja.

Polgármester vagy országgyűlési képviselő? - adódik a kérdés. Botka László azt mondja, számára Szeged a legfontosabb, amíg a szegedieknek fontos, hogy itt legyen, addig biztos marad. Vastaps.

17:52 Visszatérünk az önkormányzati problémákhoz. Botka László arra emlékeztet, hogy felajánlotta az alpolgármesteri posztot a fideszes képviselőknek, ám ők nem fogadták le. Ennek lett az a vége, hogy az önkormányzati cégek vezetőségében - Botka szerint - hozzá nem értők ülnek. Ez volt az egyik oka az elhíresült troli tender-ügynek is, ahol az SZKT igazgatója mindenhol feljelentette a várost, mert kapott 13 új trolit, mondja.

Az idei tervekről szólva: megkezdődik a partfal felújítás, de körülbelül ennyi, mondja  a polgármester.

Botka László beszámolója a Közéleti Kávéházban. Fotó: Frank Yvette (galéria)

17:40
Megérzi-e a város az elvonást az egyetemtől? - szól a kérdés.

2010-ben 186 milliárd forint jutott a felsőoktatásra, 2013-ban 123 milliárd ugyanez a támogatás, 2014-re 105 milliárd a tervezett ráfordítás. Biztos megérzi a város, mondja a polgármester.

17:39 Jöjjön az oktatás problémája! Kellenek-e érdekvédelmi irodák?

Sajnos, szükség lesz rájuk, mondja a polgármester. Szeged erőssége az oktatása. Ami pedig most történik, az elképesztő, teszi hozzá. Állami fenntartásba kerültek az iskolák, amit azzal indokoltak, hogy növekedni fog a színvonal.

Lehetséges ez? -kérdi az újságíró.
Ha kiegyenlíteni akarnak, akkor a színvonalas iskolák lesznek gyengébbek, válaszolja Botka. Vissza fogják állítani a közösségek iskola fenntartási jogát a kormányváltás után, ígéri.

Az iskola működtetése az önkormányzat feladata, a fenntartás pedig az államé, ilyen máshol a világon nincs, mondja. A Fidesz oktatás politikája az egyformaságra koncentrál, ám a gyerekek sokszínűek. Így fontos, hogy a tehetséghez megfelelő iskola társuljon.

A polgármester aggódik, de úgy látja, hogy megkezdődött egy széles körű összefogás, ami ideológiai határokat is képes átlépni.

17:23 Az önkormányzatiság felszámolásához tartozik a járási hivatalok létrehozása, térünk át az önkormányzatiság kérdésére.

88 köztisztviselő látta el a feladatokat, amit a járási hivatalok átvettek, 138 álláshelyet vettek el, a járási hivatalt pedig 188 fővel alapították meg, emlékeztet a számokra Botka László.

Botka László beszámolója a Közéleti Kávéházban. Fotó: Frank Yvette (galéria)

Itt egyértelműen központosításról van szó, mondja. Minden élhető demokrácia alapja az önkormányzatiság, amelyik kormány ezt leépíti, fél.

17:17 Óriási a bizalmatlanság Magyarország felé, mondja Botka. Elmennek a befektetők.

Az elmúlt három évben megfelezték a szociális segélyek költségvetési támogatást, ez fáj a legjobban a polgármesternek. 900 millió forintról 450 millió forintra csökkent Szegeden 3 év alatt. 15 600 család fordul szociális segélyért az önkormányzathoz, vagyis majdnem minden ötödik ember érintett Szegeden, mondja.

Közmunka lehetőség sincs: 1000-1200 közmunkás dolgozott Szegeden 2-3 évvel ezelőtt, ma 200-an dolgoznak, emlékeztet Botka.

17:09 Azt sorolja a polgármester, hogy mitől esik el a város, például az illetékbevételtől és az SZJA városban maradó részétől.

Az adókról szólva: A jóságos kormány nem közvetlenül vet ki adókat, hanem közvetetten, lásd bankadó, multik. Tavaly óta több, mint 30 adót vetettek ki, mondja Botka.

Nem terveznek újabb helyi adót, nem akarnak az ingatlanok után újabb adót kivetni, mert már nem terhelhető a lakosság, mondja. Így viszont összébb kell húzni a nadrágszíjat. " 1 milliárd forinttal vittek el többet, mint amit adtak" - magyarázza Botka László.

Egy biztos, a város működését biztosítják és az elnyert uniós projekteket is végrehajtják, ígéri.

Botka László beszámolója a Közéleti Kávéházban. Fotó: Frank Yvette (galéria)

17:05 A költségvetés tervezésével van elfoglalva a polgármester. 36 milliárd forint lesz a város költségvetésének  fő összege idén, ez három éve 70 mmilliárd forint volt, mondja Botka. "Jóval több pénzt vettek el, mint ami feladatot államosítottak.

Még 2011-ben is úgy nyilkatkozott az Állami Számvevőszék, hogy Szeged nyugdotan vissza tudja fizetni a hiteleit, csak közben megfelezték a költségvetést, tudjuk meg.

17:00 Kozó Attila, televíziós újságíró köszönti a megjelenteket. Botka Lászlót nagy taps fogadja. Az elmúlt tíz évben mindig szép alkalom volt ez a beszélgetésre, ahol mindig sok és hasznos információt kapott a polgármester, mondja.

Botka László beszámolója a Közéleti Kávéházban. Fotó: Frank Yvette (galéria)

Beérett a kormány kétéves politikájának a gyümölcse, mondta tegnap a miniszterelnök, emlékezteti a közönséget Botka László. Férges az a gyümölcs, hallom a hátam mögül.

16:54 Az előző év sikereit látjuk a képernyőkön: a 2-es villamost, a Szent-Györgyi Albert Agórát, a Somogyi utcát és a Vásárhelyi Pál utca felújítását.

16:45 A díszterem már tele van, csak a karzat pang. Hamarosan kezdődik a Közéleti kávéház hagyományos évindító beszélgetése Botka Lászlóval.

Korábban írtuk:

Ma öt órakor kezdődik a Közéleti Kávéház hagyományos évindító beszélgetése a polgármesterrel. Botka László a torony alatt a város idei terveiről beszél majd.

Videón itt is követhetik az eseményeket!

Olvasóink írták

84 hozzászólás
 • 84. kormoska 2013. január 25. 21:43
  „Egyértelmű,hogy tartanak Botkától!Főként városvezetőként,de attól legalább annyira tart a jobboldal,hogy az országos politikában is komoly szerepet vállal(t).
  A stílusa néha keménynek és arrogánsnak hat,de ezt a képviselő testületnek nevezett brancsot csak így lehet kordában tartani!
  Szegeden Botkával szemben kialakult egyfajta tisztelet,sok jobboldali szavazó is elismeri az eredményeit és a hatalmas politikai ellenszélben is eredményesen vezeti a várost.
  Ha indul 2014-ben,az én szavazatom megkapja.”
 • 83. vélemény 2013. január 25. 10:01
  „A tegnapi cikkhez is vannak érdekes hozzászólások.
  http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/botka_nem_lesznek_uj_adok_szegeden/2316862/”
 • 82. nobody13 2013. január 25. 06:37
  „16-ra: így van. Ha maradni akar mint polgármester, én ebben támogatni fogom a szavazatommal. Ennyit tudok sajnos csak tenni. Valaki az elején leírta: Botka László magáénak érzi Szegedet, így a saját terveit összemossa a városéival. Elárulok valamit: aki nem képes azonosulni azzal, amit csinál, vagy nem érzi magáénak a várost, országot, amit vezet, annak nem is áll érdekében védeni, csak ki fogja használni.Olyan, mint az orvos, aki nem képes empátiára. Van rá példa elrettentő. Szóval én csak örülni tudok, hogy Szegednek olyan polgármestere van, aki azonosul a várossal, a problémáival és a sikereivel. És az ő feneke alól nem sajnálom a Saabot, megdolgozik érte, egyáltalán, elviseli a sok mocskot, amit rádobálnak, inkább azon csodálkozom, honnan nőnek ki gombamód a fiatal-középkorú szőke, agyonkozmetikázott, agresszívan vezető nők alá Szegeden a sokmillás terepjárók... Egy biztos: Szegeden van egy elég masszív gondolkodó réteg, aki (f)elismeri a munkáját, és a következő választásokon segíteni fogja. Nem ígéretfüggően, egyszerűen azért, mert már bizonyított.”
 • 81. Egyolvasó 2013. január 25. 06:17
  „Szeretem ezeket az év értékelőket, amiket a polgármesterek, miniszterek tartanak. Legyen az egy-egy nagyobb városé vagy országos, párt függetlenül is jó hallgatni, hogy minden flottul ment és minden rendben van semmi baj nincs és mindenre van pénz.
  A választók pedig kívülről mindent másképpen látnak.”
 • 80. Együgyű 2013. január 25. 05:50
  „Kár a jól megfizetett kommentezőknek a szokásos stílusukban írogatni. Majd a legközelebbi önkormányzati választásoknál elválik, az MSZP vagy a Fidesz-KDNP pártszövetség anyái-atyái győznek e. Meglátásom szerint a jobbik és az LMP nem rúg labdába most sem Szegeden, sőt a többi esetleges új párt sem. Mehet tovább a Botkázás, az elmúlt nyolc évezés, az MSZMP-zés, a siker propaganda, a tündérmesék, és süketelés. A szegediek még a további sikeres védelmi, taktikai atombombákban bizonyára részesülni fognak a nemzetünkért folytatott egységes kuruckodó szabadságharcban?”
 • 79. qrumpli 2013. január 25. 04:28
  „Nem lessz gázáremelés!
  Lassan mondom ,hogy megértse.
  Adó se lessz.Kikülték az utolsó felszólitást aztán megszűnik.
  Kifejezetten csak olyat igérek ami késöbb betartható
  uff beszéltem”
 • 78. cumania 2013. január 24. 23:46
  „Hogy szidjátok Botkát! Féltek tőle, mi?!!”
 • 77. Lucia 2013. január 24. 23:45
  „75.
  Ilyet én is láttam! De akkor csak 1 lányt hozott (a pm lányát)a sofőr a város SAAB-jával! Délután az anyuka jött érte a szintén luxus Volvó terepjáróval.”
 • 76. tivadar676 2013. január 24. 22:59
  „a Toldy utcai ovi előtt a sofőr kitetTe a gyerekeket és bekísérte őket. 3 gyerek van.
  KI FIZETI A SOFŐR, szerintem mi!
  Botka úr, ez aztán fer!”
 • 75. biztositos711 2013. január 24. 22:56
  „2 milla per hó. kb.
  országgyűlési lé, képviselői bér, polgármesteri illetmény, országos választmányi elnökség, teljes költségtérítés,tizenmilliós luxus Saab autóhasználat sofőrrel.

  Még jó hogy nem vesz fel jutalmat a min.2milla per hó nettó mellé a magas szolnik embör”
 • 74. kontrapista 2013. január 24. 22:11
  „73.roxper
  A méregdrága Saab is csak 2014-ig parkol a polgármesteri hivatal előtt !”
 • 73. roxper 2013. január 24. 21:31
  „65.
  Ne csodálkozz, amilyen "gazdasági" környezetet teremtett a pártod.
  A héten épp a red bull jelentette be, hogy elcuccol az egész irodája! :P”
 • 72. vélemény 2013. január 24. 21:26
  „Botka: Nem lesznek új adók Szegeden
  - "A közgyűlésben Fidesz-Jobbik többség van"
  - Akkor miért ígérget?
  http://www.delmagyar.hu/forum/botka_mar_megint_kamuzott/26/2003571/?action=kifejt”
 • 71. vélemény 2013. január 24. 21:14
  „"A díszterem már tele van, csak a karzat pang."
  - A szoci nyugdíjasok nem szeretnek lépcsőzni.”
 • 70. Mozimasiniszta 2013. január 24. 21:10
  „27#-es ! konkrétumot hiányoltál...igaz hogy félidőben irtam a #-t, de az azóta bejött vélemények túlnyomó többségének összegzéseként: ismét csak - nulla, a második résszel együtt is. Évértékelőt - évnyitót ígért a
  Polgármester, helyette egy tápai szatyorra való lózungot kaptunk, persze a jelenlevő "érett korú sokaságnak" ez is elegendő volt tapsikoláshoz.”
 • 69. scott1 2013. január 24. 21:04
  „55!
  Megadom az elérhetőségét és akkor mindenkinek nyilvánvaló lesz, hogy a 2001-es és 2011-es népszámlálás KSH adatra volt hivatkoztam mindig! Ezzel te is tisztában vagy, hiszen erre reagáltál akkor!
  http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/szegede_lesz_a_legmodernebb_surgossegi/2291748/
  http://www.delmagyar.hu/gazdasag/gyatra_az_allaskinalat/2307760/”
 • 68. CsImre 2013. január 24. 20:59
  „35. Commander-V2:

  Három hobbim is van, melyikre gondolsz? Én ugyanis nem írtam egyikről sem, és mellesleg egyik sem az LMP. Szerintem összetévesztesz valakivel.

  41. macs :

  A várost évtizedek óta foglalkoztató problémákra többet vártam volna, mint egy vállrándítást, hogy az magánterület, ozt annyi. Tudjuk, hogy léteznek eszközök ennek a problémának a kezelésére, legalább koncepció létezhetne rá, ha lehetőség épp nincs is. A Mars tér (egy volt szégyenfolt) is megújult valahogy, ami egyébként igen nagy teljesítmény volt.

  A közmeghallgatás szándékosan az ünnepek előttre, munkaidőbe volt időzítve, a létezhető legminimálisabb publicitással, hogy minél kevesebben menjenek el. A képviselők személyes sértésnek vették, ha valaki felszólalt, miközben ők már mentek volna el a prezentációk meghallgatása után. (sokan közülük ott sem voltak karácsonyi ünnepségekre hivatkozva)”
 • 67. NP1 2013. január 24. 20:54
  „64. kontrapista 2013.01.24. 20:41
  "p.s. a " nagy út " 15 perc kaputól kapuig gyalogosan" - bocsánat, de az Újvidéki Leendő Egyetem és egyéb délvidékieket érintő ügyek (pld.: szavazati jog..) kapcsán mint ott élő nyilatkoztál.
  Persze Szeged belvárosból külhoninak lenni az azért egy kényelmes állapot.....”
 • 66. M.Aurelius 2013. január 24. 20:53
  „Végre nem lesz építkezés, és felfordulás.
  Fidesz korábbi idejében se volt, nyugodt volt a város. Ja, hogy nem szépül, na és, kit érdekel ez??”
 • 65. lukrecia 2013. január 24. 20:50
  „A Swarowski is kikerulte Szegedet??? Nem nagyon csodalkozom. Na majd a Kinai befekteto Sanghai-bol :)) pisti ezert lett utazo nagykovet , hatha tizenvalahany ev orszaggyulesi kepviseloseg utan, vegre osszehozzanak valamit.
  De mint tudjuk nem a polgarmester hozza a befektetoket, Szegeden biztosan nem.
  Szabadkarol meg a Mercibe jarnak dolgozni?? Na majd holnap nezzetek a hiradot, es sirjatok.”
84 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mit eszik a gyerek?

Zajlik a közétkeztetés reformja a megyében: 25 konyha jelezte már, hogy csatlakozna a mintamenza programhoz. Tovább olvasom