Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Botka: Szeged megnyerte a városok közötti versenyt

Szeged - Szeged nyertes uniós pályázatokon gyűjtött erőt, azaz pénzt a következő évek építéseihez, ez jó. Rossz, hogy ez némelyekben irigységet kelt – Botka László polgármestert kérdeztük a 2008-as évről. Leszögezte, az önkormányzatnak Szegeden mindig stratégiai partnere az egyetem.
– Ha egy szóval kellene jellemezni, mit mondana az elmúlt évről?
– Az erőgyűjtés éve. Az elmúlt egy-másfél évben összesen 150 milliárd forintnyi beruházást, fejlesztést tudtunk előkészíteni-elindítani, azaz uniós pénzeket pályáztunk és nyertünk.

212 szegedi székhelyű cég nyert

– Mit kell összeadni, hogy kijöjjön ez a szép summa?
– Egy város fejlődéséhez nem elég az önkormányzat; akkor beszélhetünk valódi fejlődésről, ha a közösségi – állami, önkormányzati – beruházások mellett a városi székhelyű cégek és a meghatározó intézmények is fejlesztenek. 52 milliárdnyi önkormányzati-állami beruházás válik lehetővé, amiből 40 milliárd forint az elnyert uniós pénz, a többi önrész. A több mint 10 milliárdos klinikai építési programot is elfogadták az év vége felé, és összesen 212 szegedi székhelyű cég nyert uniós vissza nem térítendő támogatást. Ezért nevezem az erőgyűjtés évének a tavalyit. A magyarországi városok közül egyértelműen Szeged szerezte meg a legtöbb uniós fejlesztési forrást – következhet az építkezés.

Botka László polgármester: Az önkormányzat csak egyik szereplője a városfejlesztésnek. Fotó: Karnok Csaba
Botka László polgármester: Az önkormányzat csak egyik szereplője a városfejlesztésnek.
Fotó: Karnok Csaba

– A kedvenc céggel? A Szeviéppel?
– Néha úgy éreztem az elmúlt évben, szegedi polgármesterként annyi a mozgásterem, hogy eldönthetem, mivel támadjanak: hogy nem épül, nem fejlődik a város, vagy ha épül, akkor azzal, hogy kedvenc cégeink vannak, illetve azzal, hogy uniós pénzek magánzsebekbe vándorolnak. Kedvencünk a Szeviép? Az utóbbi 6 év alatt mintegy 100 önkormányzati tender sorsa dőlt el, ez a cég egyetlen egyet sem nyert meg. Az önkormányzat, mint az imént próbáltam elmondani, csak az egyik tényező a városfejlesztésben: Szeged akkor jár jól, ha tőkeerős cégek is fantáziát látnak abban, hogy itt beruházzanak. A polgármesternek és az önkormányzatnak kötelessége minden fejlesztést támogatni, ami elősegíti a város gazdagodását, polgárainak nagyobb komfortját. Ha a Szeviép a saját területén a saját pénzéből rendezvénycsarnokot akar építeni – miért ne támogatnánk?

A Mars téren lesz egy közösségi fejlesztés, a piac, ez az önkormányzat dolga. De miért ne támogatnánk, ha a tér másik részén a buszpályaudvar régóta esedékes kiköltözése és új buszport felépítése két cég, a Tisza Volán és a Szeviép ügylete révén megvalósul? A kritika akkor lenne jogos, ha akadályt gördítenénk ez elé. Nehéz értelmeznem azt a „vádat" is, hogy az uniós pénz magánzsebekbe vándorol. Igen, az uniós költségvetés 40 százaléka közvetlenül magánzsebekbe megy, a gazdákéba – a mezőgazdasági támogatások révén. További sok uniós pénz gazdasági vállalkozásokhoz jut – Szegeden most 212 céghez. És persze nyerhetnek támogatást az önkormányzatok is.

Szolgáltatással mérik a fejlettséget

– Az ellenzéki képviselők szerint lenéző iróniával beszél a felvetéseikről. Mért nem hiszi el, hogy jót akarnak?
– Évekig készítettük elő a tömegközlekedési nagyprojektet teljes egyetértésben és együttműködésben az ellenzékkel. Amikor kiderült, hogy meg is tudjuk csinálni, elkezdődtek a politikai természetű támadások. Az országban mindent megmérgező politikai szembenállás helyi megnyilvánulása ez.

– Nem jön Szegedre termelő beruházás – ezt is a kritikusok mondják, és igazuk van.
– Egy 165 ezres városban nem lehet minden! Furcsállom ezt az ötvenes évekbeli nosztalgiát, ami jellemző Szegeden: miért nem jön termelő beruházás? – kérdik vadul, holott a 21. században vagyunk, vagyis a szolgáltatással mérik a fejlettséget szerte a világon. De tény, hogy a város összes adottságát számba kell venni, és úgy határozni a fejlesztési irányokról. Azért alakítjuk át a közeli jövőben a szakképzést, hogy ide is jöhessen műszaki tudású munkaerőt igénylő beruházás. És ezért kell az egyetemen is átalakítani a képzési struktúrát.

Stratégiai partner az egyetem

– Az ilyen megjegyzések miatt is hírelik, hogy az egyetem és a város viszonya megromlott.
– Szeretem ezeket a bizonytalan kifejezéseket: hírelik? A valóság az, hogy az önkormányzat legfontosabb stratégiai partnere az egyetem, jó az együttműködésünk, aminek egyik korszakos eredménye a sikeres egészségügyi integráció. Az összes fejlesztésben együttműködünk. A stratégiai partnerségünknek Szegeden nincs alternatívája és ez független a rektor és a polgármester személyétől.

– Melyik volt az év legfontosabb napja?
– Március 29., hiszen megszületett a harmadik kislányunk, Valéria. Azóta szépen fejlődik, és születéskori sötét haját tejfelszőkére cserélte, így nekem már három szőkém van...

– Harmadszor is lenne polgármester?
– Teljesítménycentrikus vagyok, engem az motivál, ha úgy érzem, több az előttem álló, megoldandó feladat, mint a mögöttem lévő eredmény, siker. Most még úgy érzem.

Olvasóink írták

71 hozzászólás
 • 71. kakoszeged 2009. január 23. 16:24
  „...mindig azon gondolkozom, hogy vajon tényleg homér-e...mert azt suttogják...pártállástól függetlenül”
 • 70. Kraftwerk 2009. január 23. 10:12
  „Engem nem érdekel a hovatartozása,én úgyis a Botkára szavazok!!!Volt Szegeden már Fidesz-es is,aki a 4éve alatt annyit tett a városért,hogy kicsinosította a Kárász utcát,meg megcsináltatta a Dugoncs téri kettős körforgalmat...Ennyi jutott neki....
  De tényleg:Amióta Botka van,azóta tényleg sokat fejlődött-változott a város....Látható értelemben!!!”
 • 69. Kasza 2009. január 20. 15:37
  „Akkoris egy komcsi fattyú.”
 • 68. Kasza 2009. január 17. 22:47
  „(moderálva - a szerk.)”
 • 67. szunyi 2009. január 17. 15:33
  „66,

  Kedves AntiSzeged,

  Nem vagyok biztos, mert aki jó az jó pl. Kósa Debrecenbe, Szegeden Botka, Mórahalmon Nógrádi stb...
  Itt szerintem pártpreferenciától függetlenül az ott lakók ezekre szavaznak, mert jónak látják őket és amikor fordul a köpeny, azaz az országos preferencia akkor is öket választják meg.

  A kormánypárt nyomja a saját polgármesterét gondolatához elég felhozni pl. Pécs példáját, ahol maszopos a PM. és még se megy nekik.

  A fent említett PM.-ek között az a közös, hogy mindegyik folyamatosan nézi az uniós és egyébb pályázatokat és minimális önrész mellett a lehető legnagyobb fejlődést viszi végbe.
  Ha elektromos közlekedésre lehet pályázni akkor a prioritásokat módosítva azt preferálja, ha a városrehabilitációra lehet pénzt szerezni, megharcolni érte a többi Eu-s várossal és a peremfeltétel, hogy vállalkozói tőke legyen benne, akkor a Gutenberg utcai projekttel kell pályázni stb.

  A város hibája, nagyon nagy hibája, hogy nincsen megfelelő nagyságú ipari park, logisztikai központ. Ezeket már jóval hamarabb meg kellett volna lépni a város pénzéből, de annak az a rizikója volt, hogy beleteszünk jó pár milliárd Ft-t (közművesítés, kiszolgáló utak ) és nem jön senki.”
 • 66. Antiszeged 2009. január 17. 12:28
  „Kedves "nemzeti_demokrácia"!

  Szentül meg vagyok győződve, ha 2002 után, és 2006 után is a Fidesz maradt volna hatalmon a Botkátok max. 4 évet bírt volna...És messze nem Ő lenne a legjobb. Hivatalosan lobbinak nevezik, valójában seggnyalás a neve: kormánypárti város polgármestereként még én is sikeres lennék!”
 • 65. nemzeti_demokrácia 2009. január 17. 00:07
  „Azért azt le kell szögezni, ha valakinek nem szimpatikus az MSZP országos politikája, Szegeden messze az MSZP a legjobb párt, amely az elmúlt 12 évben tevékenykedett. Ez csípi bizony a FIDESZ szemét, de hát ez van.

  Botka pedig az eddigi egyik legjobb polgármestere Szegednek, ezt pártállástól, ideológiától meg minden nemezetet és haladást és fejlődést és országot megrontó és kerékbetörő baromságtól függetlenül így gondolom, de azt hiszem a szegedi többség is így gondolja.”
 • 64. CID 2009. január 16. 18:33
  „gardista33 : azt hiszem félreértettél. Egyszerűen nem lepődök meg rajta, hogy a politikusok néha hazudnak, füllentenek, elferdítik a tényeket, esetleg nem tudják betartani az igéreteiket, s nem csak az MSZP-re gondolok, volt már 4 éve a FIDESZ-nek is. Ha jól emlékszem, akkor sem mi voltunk a földgolyó legsikeressebb országa. Ha te azt mondod a Jobbik mindent ripsz-ropsz megoldana, mindent betartana, akkor te vagy hazudsz, vagy nincs ki a négy kereked, vagy drogozol.
  Nem mintha, hithű keresztény lennék, de magam részéről, fontosnak tartom, ha valamit megigérek akkor az úgy is lesz, ha kérdeznek, igazat mondok, ha segíthetek valakin, segítek, s végül, de nem utolsó sorban, magyarnak érzem magam. Rohadtul nem zavar az idióták kommunistázása, Gyurcsány és Botka fikázása :)”
 • 63. gardista33 2009. január 16. 18:05
  „ez lesz a választások eredménye: 1. fidesz 55 % 2. jobbik 12 % 3. mszmp 4 %
  np,a Jobbik uj párt ,tehát tiszta lappal indul .”
 • 62. benq 2009. január 16. 16:06
  „http://mrahalom.myminicity.com/ind”
 • 61. kakoszeged 2009. január 16. 14:55
  „"És akik nekik adták voksukat kétségbevonom,hogy szellemileg felérnek hozzám(ebben is igazad volt)!" - köszönöm vezír!
  NEkem tök mindegy, hogy valaki félnótás, vagy agysebész, de akinek tetszik a jelenlegi politika és meg van elégedve Magyaroszág és a saját helyzetével, az tuti, hogy nincs észnél.
  Nem hiszem!, hogy MSZP-re fog még egyszer is valaki szavazni, azok közül, akik jelenelg nékülöznek! Azt gonodlom, hogy ez nem vitás!”
 • 60. gardista33 2009. január 16. 14:49
  „np,én Echo tvt nézek,nekem ne ajanlgasd a köpönyegforgato csintalan müsorát mert nem nézem!nézhetetlen .”
 • 59. vezír 2009. január 16. 14:30
  „Csanyiv!Nem mondtam sosem,hogy én jól tudom a dolgokat!Általában nem a politikai hovatartozásukról ítélem meg embertársaimat de tudtommal ez egy olyan oldal ahol ennek helye van!És valóban egyszerű ember vagyok ezt nem tagadom!De talán nem annyira,hogy azt lássam amit látni szeretnék és azt halljam amit hallani szeretnék!Reálisan kellene szemlélni a környezetét mindenkinek.”
 • 58. csanyiv 2009. január 16. 14:06
  „Egy dologban egész biztos lehet az, aki átlátó és megmondóembernek érzi itt magát: aki tudni véli, hogy jobb azoknál, akiket lenéz, az biztosan nem tudja és látja jól a dolgokat. Ha majd eljutsz arra a szintre, akkor egész más érzések, más szemlélet jár át embertársaidra gondolva és nem a politikai hovatartozásuk alapján fogsz ítéletet mondani szellemi képességeikről.
  Sokkal egyszerűbb valamit feketén és fehéren látni, hogy úgy mondjam, az egyszerűbb emberek kenyere - de nem visz közelebb a valósághoz.”
 • 57. N.P. 2009. január 16. 13:55
  „gardista33

  Az ilyen sommás ítéletekkel van tele a hócipőm. Ezzel közvetve azt is mondjátok, hogy aki a jobbikra vagy a Fideszre szavaz az aztán a nemzet eleje, a próféták pecsétje mind talpig becsületes honfi és honleány. Nincs így. Csak egyszer kell végignézni és hallani a Hir TV-be betelefonáló jobboldali szellemóriásokat.. De azért én nem gondolom, hogy ezen pártok szavazói mind ilyenek.”
 • 56. vezír 2009. január 16. 13:50
  „N.P! Én nem a becsületességét vontam kétségbe,hanem a józan ítélő képességét azoknak akik ezere szavaztak! És igazad van erkölcsileg mélyen elítélem azt aki egyetért azzal amit csinálnak az országgal!Márpedig akik rájuk szavaztak csak egyetértenek a nézeteikkel,mert ha nem így lenne nem melléjük rakta volna azt a rohadt x-et! És akik nekik adták voksukat kétségbevonom,hogy szellemileg felérnek hozzám(ebben is igazad volt)!Azt gondolom,hogy akiben van egy csöppnyi veleszületett intelligencia átlát rajtuk!”
 • 55. gardista33 2009. január 16. 13:22
  „np,az egyikük akkor kiállhatna és azt mondhatná: én nem értek egyet lopcsány politikájával.megtehetné elvileg . mondjuk át-vágo pista bácsi .”
 • 54. gardista33 2009. január 16. 13:19
  „meg az alkoholistak szavaznak rájuk,láthattuk a tvben az értelmes pártolo tagságot xd)”
 • 53. N.P. 2009. január 16. 13:17
  „vezír

  Azért jó nagy tuskónak kell lenni ahhoz, hogy " agymosott buta ember" - nek titulálj több mint 1 millió választót akik között bizonyára akad néhány igen kiváló és becsületes is. Nyilván egyik sem ér fel a te szellemi és erkölcsi magasságodhoz...”
 • 52. gardista33 2009. január 16. 13:12
  „vezir picit tévedsz,azok szavaznak rá akik pénzt látnak benne .Szerencsére egyre kevesebben vannak.”
71 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Széles Flórát nem vették fel a színművészetire

Szeged - A felvételiztetők túl szépnek találták a 19 éves Széles Flórát ahhoz, hogy a világot jelentő deszkákra lépjen. Mivel a színművészeti akadémiára nem vették fel, jelentkezett a szegedi egyetem jogi karára. Tovább olvasom