Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Botka szerint siker, Lázár szerint paródia

A kormány folytatja az egyeztetést az önkormányzatokkal, megbeszélik több törvény módosítását is még ebben az évben – mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a tegnapi önkormányzati egyeztető fórum után. Botka László szegedi polgármester szerint sikeres volt a találkozó, Lázár János vásárhelyi polgármester paródiának minősítette a tanácskozást.
Magyar Anna, a megyei közgyűlés elnöke is odament a többi megyei elnökkel – és sajnálja, hogy őket nem is hívta a kormányfő.

Szeged polgármestere a tegnapi találkozón úgy érzékelte, kifulladóban van az az ellenzéki törekvés, amely a belpolitikai szembenállást az önkormányzatok szintjéig akarta kiterjeszteni.

Botka László szerint az önkormányzati vezetők valójában pontosan értik az együttműködés szükségességét.

– Elmondtam a találkozón, a polgármestereknek nem a pártpolitikákért, hanem a településük érdekében muszáj dolgozni – mondta Botka. – Végtére nyolcezer-milliárd forintnyi fejlesztési pénzről beszélünk, nemzeti érdek, hogy ennek a lehető legnagyobb részét föl is használjuk. Szerintem a miniszterelnök mostani javaslatai új minőséget jelentenek a kormány és az önkormányzatok közötti kapcsolatrendszerben. Számunkra lényeges, hogy valamennyi ágazati, minisztériumi operatív program monitoring bizottságában lesznek önkormányzati emberek.

Lázár János vásárhelyi polgármester szerint ami a találkozón történt, az paródia volt.

– A miniszterelnök kioktató modorban beszélt arról, hogy mi kivonulunk a parlamentből, itt meg bevonulunk – bár ő hívott bennünket –, és tartjuk a markunkat – mondta Lázár János. – Gyurcsány Ferenc válaszra sem méltatta azt a négy szempontot, amelyet mi az érdemi tárgyalás feltételeiként megfogalmaztunk. Az egyik az, hogy a regionális fejlesztési tanácsok élére választott tisztségviselők kerüljenek, ne a kormány megbízottai. A másik, hogy a költségvetésről előzetesen egyeztessen a kormány az önkormányzatokkal. Harmadrészt: az olyan parlamenti döntésekben, amelyek intézményeket érintenek, legyen vétójoga az önkormányzatnak – mert a vásárhelyi kórház sorsa a vásárhelyiekre is tartozik.

Magyar Anna, a megyei közgyűlés elnöke felemás érzésekkel hagyta el a találkozó helyszínét. Lapunknak azt mondta, sajnálja, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök úgy akart tárgyalni az önkormányzatokkal, hogy a hat és fél millió embert – a kisebb városokban és a községekben élőket – is képviselő megyéket nem hívta meg a találkozóra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem érte el célját a patikák plakátháborúja

Plakátokkal tiltakoztak a patikusok az elmúlt hetekben a gyógyszerellátásról szóló új törvény… Tovább olvasom