Délmagyar logó

2019. 05. 20. hétfő - Bernát, Felícia Még több cikk.

Bottka Sándor 75 éve doktorált

Szeged - Egyetemtörténeti szenzáció: először vette át egy Szegeden végzett joghallgató a hetvenötödik jubileumi díszdiplomáját. Csakhogy ilyen fokozat eddig nem létezett, ezért az egyetem Bottka Sándornak ezüstplakettet alapított.
Bottka Sándor öt esztendővel ezelőtt, amikor a szegedi egyetem jogi karán átvette a diplomaszerzése hetvenedik évfordulójáról megemlékező rubin oklevelét, már jelezte a kar vezetésének, hogy újabb öt év elteltével szándékozik átvenni a következő fokozatot. Mivel eddig ilyen jubileumot nem tartottak, Sanyi bácsinak a napokban Badó Attila rektorhelyettes és a jogi kar dékánja, Szabó Imre ezüst emlékplakettet adományozott.

– Nem érdem ez, hanem Isten rendelése, hogy ilyen sokáig hagy élni – szabadkozott mosolyogva Sanyi bácsi, amikor szegedi otthonában gratuláltunk neki. Kettős ünnep az ő születésnapja, tette hozzá: 1910 a Délmagyarország születési éve, október 23-áról pedig már akkor sejteni lehetett, hogy valamikor nemzeti ünnep lesz.

Bottka Sándor: Az ezüstplakett a korral jár. Nem érdem, hanem Isten rendelése. Fotó: Frank Yvette

Bottka Sándor a Borsod megyei Sajószögeden született, mert annak ellenére, hogy szülei vásárhelyiek voltak, édesapja ott kapott állást. Megtetszett neki a jogi pálya, ezért a szegedi Ferencz József Tudományegyetem jogi karán doktorált 1932-ben. Hét évig ügyvédjelöltként alkalmazták az ország több városában, majd Királyhelmecen, a mai Szlovákia területén nyitott irodát. Ott ismerte meg a szomszéd kislányt, Hajdu Klárát, a későbbi feleségét. Sokáig csak udvarolt neki, mert a háború éveiben tartalékos tisztként sűrűn behívták szolgálatra. Az orosz fogságból 1947-ben került haza, Orosházán dolgozott ügyvédként 1979-es nyugdíjazásáig. Klárika néni – aki tanítónő volt, és akivel immár ötvennyolc éve házasok – férjéről megjegyezte: mindenki szerette. Még az is, akinek nem nyerte meg az ügyét, mert tisztességesen előre elmagyarázta az esélyeket.

Két gyermeket neveltek, hét unokájuk született, a családhoz akartak közelebb költözni, amikor huszonhat éve Szegedre jöttek. Sanyi bácsi lapunk figyelmes olvasásával kezdi a napját, majd egészségügyi könyveket fordít angolból és németből. Szeret énekelni és klasszikus zenét játszani. Néhanapján hegedül vagy mandolinozik. És legfőképpen: Klárika néni, a fő sütőmester remekeinek leghálásabb főkóstolója.

Ezüst követi a rubint

Az ötvenedik jubileumot arany, a hatvanadikat gyémánt, a hatvanötödiket vas, a hetvenediket rubin átadásával ünneplik meg az egyetemi karok. A hetvenötödik évforduló tiszteletére – mivel az országban sem találtak rá példát – a szegedi egyetem saját hatáskörében ezüstplakett alapításáról döntött.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átadtuk a megye hét csodája című játék meglepetéseit

Szeged - Olvasóink a szegedi Dóm teret juttatták a dobogó első helyére a Csongrád megye hét csodája című játékunkban. Tovább olvasom