Délmagyar logó

2019. 06. 18. kedd - Arnold, Levente 19°C | 27°C Még több cikk.

Bővítenék a bölcsit Domaszéken

Domaszék fiatalodik: évente 50 kisbaba születik a településen, és az új osztású telkekre egyre több házaspár költözik. A bölcsőde egyelőre 12 kisgyermeket tud fogadni, egy pályázat segítségével azonban további 40 gyermeket helyezhetnének el.
Egy évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit a domaszéki bölcsőde. A fiatalodó településen nagy volt az igény a 3 év alatti gyermekek elhelyezésére. Az önkormányzat pályázott, nyert, és minisztériumi támogatással 30 millió forintból egy épületszárnyat toldott az óvodához.

– Egy csoportszobát alakítottunk ki az első körben – mondta Gulácsiné Somogyi Ilona, a falu jegyzője. – Most 12 kisgyermeket tudunk elhelyezni, tavaly ősszel telt házzal indult az intézmény.

A bölcsiben négy alkalmazott foglalkozik a gyerekekkel. Az intézménynek saját konyhája van, a főzés helyben történik, hiszen az 1-2 éves korosztály speciális ételeket igényel. Bár a HCCP-rendszer szigorú, azért döntöttek a saját konyha mellett, mert az önkormányzat még két csoportszoba építését tervezi, így további 40 gyermeket tudnak majd fogadni.

– Nagy igény van a településen a bölcsődei elhelyezésre – mutatott rá a jegyző. – A faluban sok a gyermek, évente 50 kicsi születik. Ez egy 4500 fős településen jó arány, ráadásul még javulni is fog, hiszen az új osztásban hetven új építési telket alakítottunk ki, ahová sok fiatal költözik. Ők pedig szintén igényelnék a bölcsődei ellátást.

Az uniós pályázaton a második bővítésre 70 millió forintot igényelt az önkormányzat. A Humánerőforrás-fejlesztési operatív program támogatásának elnyeréséhez nem kell önrészt biztosítani. Amennyiben elnyeri a támogatást a falu, az új bölcsődei szárny megépítése a munkába állást is ösztönözné. Egyrészt az intézményben 15 új munkahelyet teremtenének, ráadásul a kicsik napközbeni elhelyezésének megoldásával a gyesen lévő édesanyák is visszamehetnének dolgozni. Az építkezéshez az előzetes terveket már elkészíttették, most a pályázati döntésre várnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötvenkét polgármester őrizte a lángot

Deszken szombaton a megyei és távolabbi települések elöljárói jó hangulatban főztek kondérnyi… Tovább olvasom