Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Bravúros hallásjavító műtétet hajtottak végre Szegeden

Szeged - Egy beültetett készülék segítségével – koponyáján keresztül – az is hallhat, akinek erre nem volt eddig esélye.
Hazánkban még sosem végeztek felnőttön olyan műtétet, amilyet tegnap hajtottak végre a szegedi fül-orr-gégészeti klinikán.

– A fül mögé, a koponyacsontba építik ezt a pici titániumcsavart, majd ehhez csatlakoztatják a készülék külső, egycentis egységét. Ez egy vibrációs mikrofon, ami átalakítja a hangrezgéseket, és a koponyacsonton keresztül, a hallóláncot megkerülve a belső fülbe juttatja – mutatta be egy műfülön a speciális, hallásjavító Baha-műtét lényegét Terman Tibor, az Amplifon Kft. vezetője tegnap délelőtt a szegedi fül-orr-gégészeti klinikán. Az országban Szegeden végeztek először ilyen beavatkozást felnőtt betegen. A tegnapi műtéten Terman Tibor a készüléket forgalmazó céget képviselte.

A készüléket mi is kipróbáltuk. A külső egységet, amihez egy zenehallgatásra is alkalmas iPodot csatlakoztattak, a fülünk mögé, a koponyacsontra tették. Megdöbbentünk, amikor a fülünket bedugva remekül hallottuk, ahogy Michael Jackson a Thrillert énekli.

Közben az 59 éves szegedi férfit már elaltatták, és előkészítették a műtétre. A 6 tagú, Rovó László docens által vezetett orvosi team 10 óra körül látott neki a szenzációs beavatkozásnak. Mivel a műtő túl kicsi, csak a fotósokat és az operatőröket engedték be – de őket is egymás után, beöltözve, nagyjából 3 percre. Az operációval valamivel több mint egy óra alatt végeztek a szakemberek, akik között megjelentek a szerkezetet gyártó cég képviselői és angol orvosok is. Tapasztalatukat nem nélkülözhették, a műtétnek ugyanis – felnőttek esetében – ez volt a hazai premierje.

Bravúros hallásjavító műtétet hajtottak végre Szegeden. Fotó: Frank Yvette
Bravúros hallásjavító műtétet hajtottak végre Szegeden.
Fotó: Frank Yvette

Angliában a Baha-műtét már rutinszerű, ott több mint 30 éve alkalmazzák – hallottuk. Ezzel szemben itthon az OEP nem támogatja automatikusan a készülékbeültetést. Eddig csak egyedi méltányossági kérelem alapján fizette ki az egészségbiztosító – a néhány rászoruló gyerekét. A készülék – amit most a gyártó cég ajánlott fel ingyenesen – ára 1,5–2 millió forint. Segítségével viszont szinte 100 százalékos hallása lesz a siketnek. Itthon évente nagyjából 50–100 – Szegeden 10–20 – olyan beteg nyerhetné vissza a hallását, akinek nincs más esélye erre.

– A magyar fülsebészet sikere ez a műtét – jelentette ki az operáció után Rovó László. A betegnek még 6 hetet kell várnia arra, hogy halljon, előbb ugyanis be kell gyógyulnia a sebnek. Utána csatlakoztatják a külső egységet, és a több évtizede halláscsökkenéssel élő férfi újra teljes életet élhet: biztonsággal közlekedhet, élvezheti a zenét, és hallhatja szerettei hangját is.

Speciális kórképeknél segíthet

A Baha- (az angol „Bone-anchored hearing aid" rövidítése) műtétet olyanoknál lehet alkalmazni, akiknél nem működik a normál, légvezetéses hallás – azaz a hang valamiért nem jut el a dobhártyán és a hallócsontokon át a belső fülbe –, és más módon nem lehet helyreállítani a hallást. Ilyen például az egyoldali siketség, a krónikus középfülgyulladás, egyes fejlődési rendellenességek vagy a hallócsontok elmeszesedése. A szegedi férfi is kétoldali krónikus középfülgyulladásban szenvedett, amit évtizedekkel ezelőtt egy radikális fülműtéttel orvosoltak, de emiatt közepes halláscsökkenése alakult ki.

Olvasóink írták

 • 6. varadipal 2009. július 31. 17:07
  „Gratulálok a dokiknak. Ha a szegény páciens most életében először meghallja az anyósa károgó rikácsolását, és inkább a csendnél dönt, akkor kérésére ki is veszik?”
 • 5. fül-orr-gégész 2009. július 30. 15:41
  „"Egyszegedi" hozzászólásához szeretnék fül-orr-gégész szakorvosként hozzászólni:
  Megértjük a szülő elkeseredését és etikai problémáit a cochlearis implantatioval (CI) kapcsolatban, azonban az Ön által felvetett dilemmákra a ma már több évtizedes nemzetközi és hazai gyakorlat egyaránt megnyugtató válaszokat tudott adni. A készülék által a hallásértés egyértelműen, jelentősen javul, különösen a 2 éves kor előtt implantált esetekben megközelítheti a normál hallásélményt is. A jelenleg forgalomban lévő készülékek rendkívül megbizhatóak, évtizedeken keresztül is megfelelően működnek. A műtét nem jár látható deformitással. A csúcstechnológiá hallókészülékek a CI-nek nem konkurenciái, ezeket különbőző mértékű hallásvesztésre, hallásromlásra fejlesztették ki. A CI-val szerzett igen meggyőző tapasztalatok alapján a fejlett országokban éppen ezért a szülők válláról leveszik a döntés nehéz terhét, hiszen pl. Németországban 2010-től kötelezővé válik az implantátum beültetése siket gyermekeknél.”
 • 4. pocokkaa 2009. július 30. 12:06
  „Gratulálok az orvos teamnek a műtéthez! Jó, hogy van egy újabb alternatíva. Ha valaki utánaolvas, konzíliumokat kér stb. és úgy dönt, hogy ezt választja, annak jó, hogy van lehetőség.
  Nyilván aki nem tartja jónak bármilyen okból, az megteheti, hogy nem választja ezt az eljárást. Lehet, gyermekeknek nem is ajánlják. Az is valószínű, hogy egy 59 éves ember már kipróbált egy - két dolgot, mire odáig jutott, hogy neki ez kell...
  Remélem egészséggel fogja használni a készüléket!!!”
 • 3. ocsi1 2009. július 30. 09:28
  „2. Hozzá szólóhoz csatlakozom. Én már is tiltakozom,ez a kormány már lassan az élethez való jogot is elveszi az emberektől. De amíg ilyen bamba a nép addig nem fog változni semmi. Ezt már az Esztergomi érsek is megmondta 2003 ba.”
 • 2. egyszegedi 2009. július 29. 22:30
  „Azt szeretném tudni, mi a biztosítéka annak, hogy a behelyezett kis eszköz, de nem csak ennél a műtéténél, hanem a CI-nél is elromlik, akkor mindig fel kell nyitni a koponyacsontot? Megéri? Ha a férfinek van hallásmaradványa akkor egy jó hallókészülékkel is jól hallana, és nem kellene kockáztatni. Az én fiam is kisbaba kora óta súlyos hallássérült, de az ő beleegyezése nélkül soha nem csináltattam volna CI műtétet, aminek örök életre nyoma marad. Egy kisgyermek helyett nem dönthet a szülő olyan dologról, ami maradandóan megváltoztatja testének esztétikai adottságát, mert nem biztos, hogy azt a gyermeket felnőtt korára nem éri ez miatt trauma. Sokkal humánusabb szerintem egy csúcstechnológiás hallókészülék, igaz, a TB azt sem támogatja.
  És itt is tiltakozni szeretnék a kormány azon terve mellett, hogy augusztus 1-től az összes hallókészülékről és elemekről leveszi a támogatást. Kérek minden jóérzésű embert, hogy adjon hangot tiltakozásának kifejezésére.”
 • 1. Kafka79 2009. július 29. 20:06
  „Kíváncsi lennék, hogy milyen hangokat hallhat vajon. A cochleáris implantációról sem regélnek ódákat! Az, hogy a kedves újságíró, aki kipróbálta csukott füllel, nem jelent semmit.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Belvárosi híd: csaknem másfél milliós bírságot szabtak ki

Szeged - Eddig majdnem másfél millió forint bírságot szabtak ki Szeged belvárosában azokra a… Tovább olvasom