Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Brillek milliókért, borok tízezrekért - belekóstoltunk a luxusba, és finom volt

Belekóstoltunk a luxusba, és finom volt. A kagylók királynőjének nevezett Szent Jakab-kagylóval kezdtük, beültünk egy 50 milliós Mercedesbe, aludtunk luxusjurtában a homokhátsági puszta közepén 120 ezer forintért, és felpróbáltunk egy Longines karórát, amelyen egy szerénynek nem nevezhető 800 ezer forintos árcédula fityegett. Máté-Tóth András tanszékvezető egyetemi tanárral a spirituális luxusról és a választás szabadságáról beszélgettünk.
– Mercedes-kereskedőként óvatosan kezeljük a luxus jelzőt, hiszen az utóbbi években nyitottunk az alsóbb kategóriák felé, amelyek jelentős részét Kecskeméten gyártják, ezek a B osztály, CLA, CLA Shooting-
break. A Mercedes prémium márka, a felsőbb kategória is megtalálható a kínálatban. Ezeket a járműveket már valóban nevezhetjük luxusautónak – magyarázta Rajnai Tamás, a Pappas Auto Magyarország Kft., a szegedi Mercedes-szalon értékesítési vezetője.

Egyediség, teljesítmény, minőség

Az S osztály, az S Coupé vagy az SL Cabrio, illetve idesorolhatjuk az új AMG-GT-t is, luxus kategóriájú az autók között. Az AMG (a Mercedes házi tuningcége) modell minden esetben ezt a szintet képviseli.
Rajnai Tamás szerint a következő dolgok tesznek egy autót kiemelkedővé: szolgáltatások, technikai újdonságok, egyediség, teljesítmény és a felhasznált anyagok minősége. A luxus egyik velejárója ebben a kategóriában, hogy a vásárlóval nem jön szembe mindennap a saját autója az úton.

Ottjártunkkor a szalonban lévő legértékesebb autó egy S 500 Coupé 4matic, összkerékhajtású V8-as biturbó motorral, egyedi bőrbelsővel és minden elérhető extrával felszerelt sportos luxuskupé volt. Az autó 50 millió 790 ezer forintba kerül. Ennek az AMG változatából már elkelt egy Szegeden.

Elvétve keresik a milliós utakat

– A luxus relatív. Mindenki maga dönti el, neki mi számít annak – kezdte Sliz-Nagy Nikolett, a Sub Tropical utazási iroda ügyvezetője, amikor luxusutakról érdeklődtünk. A Maldív-szigeteken egy viszonylag érintetlen területen lévő bungalóba 800 dollárba (227 ezer forint) kerül egy éjszaka. A luxus kategóriájú utak egymillió forintnál kezdődnek, amiért szűk egy hetet kapunk csúcsidőben. Az óceánjáró hajók is annak számítanak. Ezeknek az utaknak a jellemzője, hogy szinte bármennyi pénzt elkölthetünk, a határ a csillagos ég. Az ügyvezető hozzátette, Szegeden elvétve keresnek ilyen utakat.

Kívül jurta, belül luxus. Benyitva nem győznek ámuldozni a vendégek. Fotók: Frank Yvette
Kívül jurta, belül luxus. Benyitva nem győznek ámuldozni a vendégek. Fotók: Frank Yvette


Homár, kagyló, pezsgő, kaviár, osztriga

– 2015-ben a legnagyobb luxus az idő – kezdte Bakos Orsolya, a Tiszavirág háziasszonya. – Egy nő életében idővámpír a főzés. Egy étteremben hátradőlünk, nem kell bevásárolnunk, főznünk fél napon át, folyamatosan mosogatni, megteríteni, majd tíz perc evés után ismét nekiállni mosogatni. Ezt a luxust adja egy étterem: az időt, amit egymással tölthetünk. Nekem egy vasárnapi ebéd, amikor az anyósom elém teszi az ételt, luxus – magyarázta.

Ha ezt a szót hallják az emberek, drága ételek-italok jutnak az eszébe: homár, kagyló, pezsgő, kaviár, osztriga. Bakos Orsolya szerint nem feltétlenül ez a luxus. Az étteremben arra törekednek, hogy megmutassák az íz mellett a minőség, az ár-érték arány tesz egy ételt kiemelkedővé. A serpenyős kacsamáj gyömbérrel, szilvával és kukoricával, valamint a kagylók királynőjének nevezett Szent Jakab-kagyló ribizlivel, Stilton sajttal és fenyőmaggal kiemelkedő fogások voltak. Előbbi 2250, utóbbi 2490 forintos előétel.

Divat a bizsu, örökaz arany

A Babós óra- és ékszerszalon vezetője, Babós Mónika egyetértett az előtte szólókkal.

– Mindenki a saját jövedelméhez képest választ. Van, akinek egy 30 ezer forintos óra is luxus, és van, akinek a hárommillió forintos karóra sem az. Magyarországon egy több százezer forintos óra már luxus – mondta.
– Divat a bizsu, de az arany örök. Sokan szakítanak azzal a hagyománnyal, hogy keresztelőre, ballagásra arany ékszert ajándékozzanak. Ma már sportcipő, okostelefon, tablet, iPad kell. A brillköves ékszerek 3-5-8 millió forintba kerülnek. Aki megteheti, az befektetésként gondol az ékszerre – magyarázta.

Az igazi prémium márkákról (IWC Schaffhausen, Rolex, Patek Philippe) szólva elmondta, ezeket nem a magyar és főleg nem a szegedi piacra találták ki. – Tudomásul kell venni, hogy erre itt nincs kereslet. Olyan, mintha azt kérdezné, hány Ferrarit adnak el Szegeden – fogalmazott.

Milliók a csuklón. Egy ilyen brillekkel kirakott női karóra Szegeden már luxus.
Milliók a csuklón. Egy ilyen brillekkel kirakott női karóra Szegeden már luxus.

Vallási ópium és akrobatika

Nem csak materiális, megfogható luxus létezik. Máté-Tóth András (képünkön) tanszékvezető egyetemi tanárral a spirituális luxusról beszélgettünk.

– A nagy vallási hagyományok világában a legnagyobb luxus – Max Weber szavait idézve – a vallási akrobatika. Olyan életet élni, ahol minden hétköznapi feladat és kötelezettség alól fel van mentve az ember. Itt nem a hétköznapi értékek megvalósítása a cél, hanem a teljes szabadság, az önkiteljesítés, a szenttel való harmónia és az anyagi világtól való ragaszkodás feloldása – magyarázta Máté-Tóth András. A Szegedi Tudományegyetem Vallástudományi Tanszékének vezetője szerint a fiatalok számára is vonzók azok a vallások, amelyek ezt az alternatív luxust kínálják.

A professzor azt mondta, minden vallás szigorúbb, ortodox útja a legvonzóbb, ahol a legnagyobb távolságot lehet elérni a hétköznapjainktól.

– De ez egy kemény út – tette hozzá.

– Az úgynevezett pünkösdi, evangelikális út, az újjászületés útja egyszerűbb. Ez az élmény luxusa, ahol a vallások által kínált bódulatba szeretnénk esni. Ezt hívják vallási ópiumnak. Ellentétben az előbb említett úttal, ez nem fordít el a hétköznapoktól, de felszabadulást biztosít a hétköznapok sűrűjéből. Az első út szemben áll, ez benne tart a hétköznapokban – mondta a tanszékvezető.

Máté-Tóth számára az a luxus, hogy egy elnyert pályázatnak köszönhetően nem kellett azon gondolkodnia, melyik szakkönyvet vegye meg, vagy milyen konferenciára utazzon. – Az Európai Unió sok országában ezt a luxust élvezik a kutatók, sajnos nálunk még nem – tette hozzá.

Mindent bele! Az S osztályú Mercedes árcéduláján 44 millió 336 ezer 540 forint szerepel.
Mindent bele! Az S osztályú Mercedes árcéduláján 44 millió 336 ezer 540 forint szerepel.

Ruzsai jurta pezsgőfürdővel

Luxusjurtákból álló kemping nyílt a napokban Ruzsán. A vendégek pihenését az egykori tanyaépületek felújításával és bővítésével kialakított birtokon étterem, úszómedence, szauna, masszázs szolgálja.

– A világon és Magyarországon is új trend a turizmusban a glamping. Ez az irányzat az angol glamorous és camping szavak összevonásával létrehozott filozófiát követi, amely a szállás nyújtotta kényelemre és élményre helyezi a hangsúlyt – mondta Oliver Christen, a Homoki Lodge elnevezésű szálláshelyet létrehozó osztrák vállalkozó.

A korábban építészmérnökként dolgozó, 48 éves vállalkozó 1995-ben járt először a Dél-alföldön. Annyira megtetszett neki a környék, hogy vett egy tanyát. A Homoki Lodge egy régi paraszti épületegyüttes, kívül-belül felújítva, amelyet minden igényt kielégítő boutique hotellé alakítottak. Nyolc szobájuk van, egy lakosztály terasszal, valamint egy rezidencia saját kerttel.
A hét vezérre emlékezve a hét jurta kialakítása 60 millió forintba került. A kör alakú épületet kívülről semmi nem különbözteti meg egy egyszerű sátortól. Benyitva nem győznek ámuldozni a vendégek. Az Oliver tervezte luxusszállásban szinteltolással növelték a hasznos felületet. Süllyesztve egy nappali, a talaj szintje felett pedig a franciaágy kapott helyet. A legnagyobb jurtában pezsgőfürdős kád is található.

Van pofájuk hozzá. Marhapofa hagymás babraguval a Tiszavirágban, mellette 12 ezer 200 forintos 2011-es Egri Bikavér Superior. A luxus része, ha nem nekünk kell bevásárolni, főzni és mosogatni.
Van pofájuk hozzá. Marhapofa hagymás babraguval a Tiszavirágban, mellette 12 ezer 200 forintos 2011-es Egri Bikavér Superior. A luxus része, ha nem nekünk kell bevásárolni, főzni és mosogatni.

Az étteremben csak magyar borokat kínálnak, a vendégeket igyekeznek megismertetni nemcsak a hazai gasztronómiával, hanem a kultúrával is. A vendégeik többsége angolszász nyelvterületről – Nagy-Britanniából, az Egyesült Államokból, illetve Dél-Amerikából – érkezik, de az utóbbi időben egyre több a német, osztrák és svájci látogató.

A természetközeli luxust egy éjszakára 200 és 375 euró (63 ezer és 118 ezer forint) közötti összegért élvezheti két fő.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ujhelyi: lesújtó Európai Bizottsági vélemény az orbáni közmunkaprogramról

- Miközben a fideszes rezsim újabb százmilliókat készül elkölteni, hogy unortodox teljesítményét fényezze, a látszateredményekről sorozatban derül ki a rideg valóság - írja a politikus. Tovább olvasom