Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Bringával az iskolába

Szeged - Szegeden a középiskolások körülbelül tíz százaléka jár bringával az iskolába – a többség inkább a tömegközlekedést választja. A tanárok közül iskolánként körülbelül tízen választják a reggeli kerekezést. De hol tartják napközben a biciklit? Ennek jártunk utána.
A szegedi középiskolások körülbelül tíz százaléka jár rendszeresen biciklivel az iskolába. Ez intézményenként 80-100 diákot jelent. Az arány hasonló a tanárok körében is: iskolánként körülbelül tíz tanár pattan nyeregbe reggelente.A diákok többsége tömegközlekedési eszközzel jár suliba, vagy a szülők viszik őket mindennap a „tudás kapujáig". Az iskolák kerékpártárolói – férőhelytől függetlenül – mindig tele vannak.

– Azért járok biciklivel, mert gyorsabb, mint a tömegközlekedés. Ráadásul ezt nem lehet lekésni – árulta el Márton Bence, a Deák Ferenc Gimnázium tizenkettedikes tanulója. – Így én osztom be, mikor indulok suliba. Nem a gimi tárolóját használom: bonyolult mindig elkérni a kulcsot. Inkább itt kint zárom le.

Mállik a vakolat: a Deák tárolója mindennap tele van Fotó: Miskolczi Róbert
Mállik a vakolat: a Deák tárolója mindennap tele van
Fotó: Miskolczi Róbert

Bence ezért nem is tudja, milyen állapotban van a Deák rámpái alatt kialakított biciklitároló: a vakolat mállik, rossz a világítás, és ott helyezték el a szemeteskonténert is. Az igazgató, Kis Gábor szerint fel kellene újítani, de eddig nem volt rá fedezet. Akkor talán többen használnák, hiszen az iskolánál kerékpárút is van.

Hasonló problémára máshol nem leltünk. A Ságvári Endre gyakorló gimnáziumban a szükségleteknek megfelelően alakították ki a tárolót az udvarban. – A nagykapu zárva van, a bejáratnál portás figyeli a belépőket – magyarázta Józsáné Mocsai Andrea igazgatóhelyettes. – Az iskola elől, az utcáról már loptak el lezárt biciklit. A múlt héten pont a portásét.

Nagyobb szerencséjük volt a piarista gimnázium diákjainak: ők elfogták a kerékpártolvajt. – Általában a tanév kezdetén és tavasszal nagyobb a lopásveszély. Ezért javasoljuk, hogy az iskola területén zárják le a tanulók a bicikliket. A tárolót folyamatosan, az igényeknek megfelelően bővítjük. Ez a mi érdekünk is: így elkerüljük, hogy az épület falához támasszák a diákok a bringákat – tájékoztatott Károlyi Attila, a Dugonics András Piarista Gimnázium igazgatóhelyettese.

Tervezik a fedett kerékpártároló kialakítását a nemrég felújított Vedres István Építőipari Szakközépiskolában – tudtuk meg Dobó László igazgatótól. Itt jelenleg ideiglenes helyen pihennek tanítás közben a diákok bringái – a zárt kapuk mögött még kamerák is figyelik a bicikliket.
Egyre többen járnak drótszamárral a Tömörkény István Gimnáziumba. Kovács Józsefné igazgatóhelyettes azt mondta, az iskola udvarában lévő tároló már nem elég, tervezik a bővítést.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sportnap a hajléktalanszállón

Szeged - Sportnap volt Szegeden, a Bajai úti hajléktalanszállón. Fociban, pingpong- és… Tovább olvasom