Délmagyar logó

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Brüsszeli csipke a pohárban

Szeged - A sört mindig vízzel kiöblített pohárba kell csapolni. Ez hűti az edényt, és hozzájárul ahhoz, hogy a szén-dioxid ne tapadjon a pohár falára. A helyes arány: kétharmad sör, egyharmad hab.
A kifolyócsőr sosem érhet a pohárba, korsóba – többek között ezeket tanulták a szegedi újságírók, fotósok és operatőrök Melegh György független sörcsapoló mestertől kedden a Sárkány Pubban, a Soproni Tökéletes Csapolás programján. A sajtó munkatársai a gyakorlatban is kipróbálták a tanultakat, összehasonlították, mennyivel lágyabb ízű a vizes pohárba csapolt sör, és megtudták, hogy a kiürült pohár faláról meg lehet állapítani, hogy a vendég hány kortyra itta meg az italt. Ezt a hab által hagyott mintát brüsszeli csipkének nevezik.

Melegh György sörcsapoló mester arra is megtanított, hol kell fogni a poharat, hogy kell állnia az alátétnek. Fotó: Veréb Simon
Melegh György sörcsapoló mester arra is megtanított, hol kell fogni a poharat,
hogy kell állnia az alátétnek. Fotó: Veréb Simon

Kiss Éva, a Heineken Hungária Zrt. kommunikációs vezetője arról beszélt, hogy a csapolt sör minősége két dolgon múlik: a higiéniai szabályok betartásán és a csapolás technikáján. A Tökéletes Csapolás programot egy éve indították, először a csaposokat tanították, most a vendégeket szeretnék.

Egy kutatást is végeztettek, amelyből többek között kiderült, hogy sokan azért nem választják a csapoltat, mert nem bíznak a sör minőségében, a korsó tisztaságában. Ezen szeretne változtatni a cég, és elérni, hogy többen döntsenek az üveges helyett a csapolt sör mellett a vendéglátóhelyeken.

Olvasóink írták

  • 2. atomboy 2010. június 02. 13:08
    „"Melegh György független sörcsapoló mestertől"
    Itt kicsit tudatlannak erzem magam. Milyen szempontbol fuggo csaposok vannak, ha o fuggetlen?”
  • 1. favágó 2010. június 02. 12:23
    „Én úgy tudom, hogy a "brüsszeli csipke"-ből azt lehet megtudni, hogy hány húzásra itták meg a pohár, vagy korsó sört és nem a kortyok számát.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyertes tanyák Ásotthalmon

Ásotthalom - Két pályázatot nyert az önkormányzat tanyai közösségi ház kialakítására. Tovább olvasom