Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Búcsú a Szent István téri kispiactól

Szombaton nyitnak ki utoljára a Szent István téri piac Vidra utca felőli árusai. A 38 éve épült bazársort rövidesen lebontják, és a bolhapiac is eltűnik Szeged legelhanyagoltabb teréről, ahol a tavasszal felújítási munkák kezdődnek.
Már csak három napig árulnak a Szent István téri bolhapiacon. Fotó: Schmidt Andrea
Tavaly hét hajléktalan halt meg a Szent István téren, a víztorony tövében – magyarázza az egyik kofa a bolhapiacon. – Szerintem ideje, hogy eltűnjön ez a lepusztult piacsor innen, mert vonzza ide a szegényeket és a hajléktalanokat – folytatja József.

A Szent István téri bazár forgatagában azonban vannak olyanok is, akik szomorúak az önkormányzat felújítási tervei miatt, ugyanis nem marad Szegeden olyan árusítóhely, ahol szinte mindent vesznek és eladnak. István például azt mondja, hogy ő nem megy a Cserepes sorra, a Mars téren pedig nem tűrnek meg olyan portékákat, amilyenekkel ő üzletel. A férfi standján valóban elég sajátos kínálatot láthatunk, van itt porcelánbábu, magyar kártya, a régi cipők ápolására használt bagarol, sőt „alig használt" fogkefe is.

A tér Vidra utca felőli kőépületeinek már csak néhány napjuk van hátra, hiszen szombatig kiürítik, majd átadják azokat az önkormányzat képviselőinek. A városi telken 1967-ben felhúzott piacsor a sajátos tulajdonviszonyok miatt maradhatott fenn ilyen sokáig: az építmények magántulajdonban vannak, de közterületen állnak. Az önkormányzat egy éve megegyezett a tulajdonosokkal, és méltányos árat fizetett az épületek átadásáért. Vera, az egyik zöldséges stand tulajdonosa azt mondja, nincs oka a panaszra, mert a hivatal korrekt ajánlatot tett, és a pénzt már egy éve kifizették. Ő nagyon bízik az új piacban, mert közel 40 éve itt dolgozik, és minden emléke ide köti. – Már nem hozatok új árut, ezt eladom szombatig, aztán télen pihenek – magyarázza az asszony. – Nehogy azt gondolja, hogy nem hasad meg a szívem! Mindennap eszembe jut, hogy milyen érzés lesz itt hagyni ezt az épületet, de nem tehetünk mást, ezzel a térrel valóban kellett valamit csinálni, mert az itt uralkodó állapotok tarthatatlanok.

Vera szavait igazolják egy másik bódé tulajdonosának panaszai is. – Van, aki egy szál gyökérért vagy répáért jött el ide, mert itt a legolcsóbb a városban – panaszkodik Erzsébet. – Képzelje, már a szomszéd megyéből is ide jönnek eladni a kacatjaikat a szegényebb árusok – magyarázza.
A tér belső részén álló bódésort egyelőre nem bontják le, ennek a Vásár- és Piacigazgatóság a tulajdonosa. Azok, akik itt bérelnek üzlethelyiséget, bíznak abban, hogy maradhatnak a tél beálltáig. Az egyik boltos viszont attól fél, hogy az új piacon a jelenlegi bérleti díj dupláját kell majd fizetniük. – Mi megértjük, hogy korszerűbb piacot akarnak építeni, de mi lesz a kisnyugdíjasokkal? – mondja a zöldséges. Az egyik vásárló a beálványozott víztoronyra mutat: – Ha ezt felújítják, jönnek majd a turisták, és akkor mi már csak útban leszünk.


Park és konténer

A jövő hét elején a csatorna és a vízvezeték felújításával kezdődik a Szent István tér rekonstrukciója, ezért kell lebontani a Vidra utca felőli épületeket. A csatornahálózat december végéig készül el, majd tavasszal elkezdik az új elárusítóhelyek kialakítását. Ezek a konténerhez hasonló építmények jóval esztétikusabbak lesznek a mostaninál – állítják a tervezők. Tavaszra megszépül a víztorony, megépül a park a Szűcs utca felőli oldalon. Várhatóan jövő tavaszra végeznek a munkálatokkal.


Szincsok György

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fürdés helyett befürdött

Százezer forintért vásárolt gyapjútakarót a Richter Gold Kft.-től Bakacsi Sándorné. A sándorfalvi… Tovább olvasom