Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Búcsúját ünnepli a ruzsai templom

Ruzsa - Vasárnap 10 órakor Sálek Csaba csikériai plébános celebrálja az ünnepi misét az Urunk színeváltozása tiszteletére szentelt templom búcsúján. Délután kirakodóvásár és sok játék várja a családokat.
A ruzsaiak első katolikus templomát 1987. augusztus 9-én szentelték, addig egy családi ház nappalijában imádkoztak a hívek. – 1963-tól ötször futottunk neki nagybátyámmal, aki akkoriban plébánosként szolgált a faluban. Végül 1983-ban kapott zöld utat az imaterem, és az akkori tanácselnöknek köszönhető, hogy mégis templom épülhetett – idézi fel a kalandos kezdeteket a tervező és a kivitelezést irányító szegedi Takács János, későbbi megyei főépítész. (Ez volt a szakember első temploma az üllési és az eperjesi előtt.) – Szó szerint a ruzsaiak építették fel 2 év alatt; a harangokat tartó acéltornyot például a kőolajkutató használt fúrócsöveiből készítették a téesz lakatosai.

A templomot egykor a ruzsaiak építették fel. Fotó: Veréb Simon
A templomot egykor a ruzsaiak építették fel.
Fotó: Veréb Simon

A templom 12 méter belmagasságú, 38 méter hosszú, harangtornya 3 harangot rejt: az 50 kilós lélekharangot, valamint 160 és 320 kilós társait. Rézbevonatú keresztje 1,5 méter magas, a címeres toronyórát 10 éve helyezték fel. A szentély Urunk színeváltozását ábrázoló 12 négyzetméteres freskóját Bujdosó Anna makói származású festőművész készítette. A bejárat fölötti üvegablak – a tervező ajándéka – Deák Zsuzsanna szegedi üvegfestő művész munkája.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Népszerűek Kisteleken az óvó bácsik

Két óvó bácsi is dolgozik a kisteleki Szivárvány óvodában. A városban már senki nem lepődik meg, hogy férfiak pátyolgatják a kicsiket. Tovább olvasom