Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson -3°C | 10°C Még több cikk.

Büdös a Vértó, mint a döglött hal

Szeged - Változatlanul bűzlik Szegeden a rókusi Vértó és környéke, amióta januárban tömérdek hal fulladt meg a vizében oxigénhiány miatt. Továbbra is kevés a mederben a víz, rohad benne a szemét, pusztulnak a halak. A vízmű vizet pótol, takarít, és két héten belül levegőztetni kezdi a tavat.
Hetek óta özönlik a panaszáradat Csörög rovatunkhoz: bűzlik a Vértó. Január végén foszló haltetemek szaga terjengett a rókusi lakótelepen. A záportározót kezelő Szegedi Vízmű Zrt. akkor leengedte a vizet a tómederből. A tömeges halpusztulásról a szolgáltató azt közölte: a januári mínuszokban befagyott a tó, s a jég alatt nem kaptak elég oxigént a halak, emiatt megfulladtak. Akkor állítólag kitakarították a tóból a dögöket.

Hiába, mert azóta is orrfacsaró bűz terjeng a környéken. A part menti nádast levágták, ettől meg a látvány elkeserítő. A posványos, sekély víz szélén szemmel látható: ázik a gusztustalan szemét. Áll a vízben autógumi, akkumulátor, lökhárító-maradvány, arrébb műanyag palackok, fóliafoszlányok, meg habszivacs. 

Szinte kezesek a sirálycsapatok, annyira jóllaktak az oszló haldögökkel. Látni itt arasznyi állattetemeket és jóval méretesebb, húsz deka körüli kárászokat is.

Gusztus is kell hozzá, hogy egy haltetemet valaki megfogjon. Nem egyet találtak kollégáink a parton. Fotók: Miskolczi Róbert
Gusztus is kell hozzá, hogy egy haltetemet valaki megfogjon. Nem egyet találtak kollégáink a parton. Fotók: Miskolczi Róbert

– A Diófáig érezni az émelyítő szagot. Soha ennyire gusztustalanul nem nézett még ki a Vértó, pedig az én ablakom, amióta csak áll a ház, erre néz – mutatott a kutyát sétáltató Kovács Bertalanné a Rókusi körút túloldalára. Molnár Sándorné szerint ezen a borzadályon már csak a tómeder alapos kotrása segíthet. Mintha egyszerre szennyvizet és olajat nyomnának a tóba. Az asszony attól fél, hogy ha jobban melegszik az idő, nem lehet majd megmaradni a Vértó-parti házakban, parkokban.

A Zsitva Sori Óvoda udvara üres, ott is érződik a tó felől érkező gyomorforgató szag. A vízre néző Ipoly sori panelház kilencedik emeletén szerencsésebbek a lakók. Odáig nem ér fel a bűz, onnan csak a tó látványa gyászos.

Poshadt tónál nem jó lakni – mutatja Molnár Sándorné és Kovács Bertalanné.
Poshadt tónál nem jó lakni – mutatja Molnár Sándorné és Kovács Bertalanné.

Levegőztetik a tavat

A Vértón a január végi halpusztulás óta nem sikerült jelentősen emelni a víz szintjét a csapadékhiány miatt. Ezért bűzlik továbbra is a tó – tájékoztatott Balaton Krisztina, a Szegedi Vízmű Zrt. munkatársa. A partot – állítása szerint – az előre meghatározott sorrendben takarítják. A mesterséges meder vizét több forrásból is pótolják: esővízből, a csapadékvizet a lakóteleptől oda vezetik, ivóvizet engednek bele, és a csőrendszer mosásánál használt friss vizet is oda töltik. Szennyvíz tehát egyáltalán nem kerül a Vértóba – hivatalosan. Ellenben olaj és vegyszer az utcai esőrácsokon át mégiscsak mosódik bele. Jelentős változást a társaság a levegőztető beindításától vár: a berendezést ma kezdik telepíteni, és legkésőbb két héten belül beindítják.

Olvasóink írták

29 hozzászólás
12
 • 29. ottoman 2009. március 12. 18:46
  „Ha egy területet elhanyagolnak, akkor sajnos az arra járó, netán ott lakó emberek sem érzik úgy, hogy óvni kellene - persze kivételek mindig akadnak. Vagyis a terület kezelésének elhanyagolása beindít egy folyamatot, ami a lassú (vagy gyors) leépüléshez vezet.
  Én csak azt nem értem, hogy a Vízmű január óta hogy nem volt képes megfelelő lépéseket tenni - illetve még azt megelőzően szakszerűen ellátni a feladatát! Kíváncsi vagyok, a rothadó haltetemekhez mit szólna mondjuk az ÁNTSZ...”
 • 28. gróf 2009. március 12. 14:11
  „T. kakoszeged!

  A tó már 90 éve biztos ott volt, mert 1920-s térképeken szerepel, mint Vöröskereszt tó. Legalább 5x nagyobb volt mint most és kanális futott bele. Állítólag a kanális a vágóhíd és a gázgyártól indult, már akkor büdös lehetett a tó.
  A dombot a 70-80-s években építették szánkózó dombnak.”
 • 27. kakoszeged 2009. március 12. 14:02
  „nanemaaa!
  Mit mondtam rosszul, aminek következtében így le kellett, hogy torkolj?! Mesterséges tó, hiszen mellette a domb abból került ki. Nem?
  Továbbá nem alakítok pártot, mert környezetvédelemmel foglalkozok és köszönöm, napi 8 órában védem a "zöldet"!
  További szép napot!”
 • 26. gróf 2009. március 12. 11:44
  „T. nanemaan!

  http://www.delmagyar.hu/forum-kepek/202/B2019341.jpg

  http://www.delmagyar.hu/forum-kepek/203/B2020469.jpg

  http://www.delmagyar.hu/forum-kepek/11/B100646.jpg

  http://www.delmagyar.hu/forum-kepek/11/B100619.jpg

  A tó (akkor Vöröskereszt tó) tényleg nagyobb volt, de akkora erdőről amit mondasz, még nem hallottam Szegeden. A Sancer melletti 50 hektár. 1910-20 ban születettek mesélték, hogy legelő és gyümölcsös, nádas volt a mai Makkosháza, Tarján részen.

  Remélem a térképeken jót fogsz nézelődni.”
 • 25. rozator 2009. március 12. 11:27
  „Mindegy hogy mi a tó neve, nem kellene szemétlerakónak nézni!Azért azt sem hiszem hogy alsóvárosról vagy ujszegedről hordanák oda azt a rengeteg szemetet!A környékbeliek egy "kommunista" szombaton rakjanak rendet, utána meg fojtsák bele a szemetelőket!”
 • 24. nanemaaa 2009. március 12. 10:55
  „gróf
  A Makkos-erdő szerintem a Makkoserdő sornál kezdődött, s tartott a Bika tóig. Mára összefüggő erdőként már csak a töltésen túli része van meg. Többek között azért hívták Makkos erdőnek, mert viszonylag kevés volt a faállományban az akác. Mint ahogy a Vér tó is mára tizede lett az eredetinek, úgy az erdő is igencsak lecsappant. Mára már a két kis erdőfoltot nehézkes lenne erdőnek nevezni, így természetes, hogy az Északi városrészben lévő két kis "ligetnek" nincs erdő neve.”
 • 23. Cat 2009. március 12. 10:27
  „nanemaaa
  Attól tartok, lenne támogatottsága. Vágják ki a nyárfákat, mert biztos rákkeltő a szösz, ki kutyákkal egész Szegedről, forgalomkorlátozás ugyan minek, betont mindenhova!”
 • 22. kérdezem 2009. március 12. 09:36
  „CID, neked annyi sütnivalód van, hogy el kellene menned politikusnak.”
 • 21. gróf 2009. március 12. 09:03
  „A Zápor tó tényleg nem büdös és valahol a város szélén van a bajai út környékén.
  A Zápor-kert-i Zápor tározó tó van Tarjánban és az sem büdös, tavaly ősszel leengedték belőle a vizet, azóta üres. Az évek során tévesen ezt is Zápor tóra rövidítette a köznyelv. Csónakázó tónak készült a valahanyadik 5 éves terv során...
  A Makkos erdő a Bika tó partján van a töltés mögött. A Vér tó melletti erdő sávnak nem volt neve, tudomásom szerint régen a Matáv torony mögötti erdővel volt összefüggő.”
 • 20. nanemaaa 2009. március 12. 08:36
  „Kotort gödör? Te nem tudod, hogy mit beszélsz! Ez egy gyönyörű tó volt régen azzal a kis erdővel a partján, aminek már csak nyomai láthatók a körút másik oldalán a házak között megbújva. Úgy hívták, Makkos-erdő.
  Az, hogy szegény erdő és mégszegényebb tó áldozatul esett a cuculista panelláznak önmagában elég szomorú. De hogy már a maradék kis természetközeli helyeket is ki akarjátok írtani, az elég szűk látókörre utal. Szerintem alakítsatok pártot! A jelmondat már megvan: "Környezetszennyezéssel a természetvédelem ellen!" Az biztos, hogy belesz@rni könnyebb, mint vigyázni rá. :(”
 • 19. kakoszeged 2009. március 12. 08:26
  „andrisné!
  Te a Zápor tóval kevered, ami rendezettebb ennél és tavaly-idén le is volt engedve - vagy talán még mindig le van és nagyon szépen kitakarították! Viszont annak alja ki van burkolva és 0,5-1 méter mély. A Vértó viszont egy "kotort gödör" és valamivel nehezebb a takarítása.
  puszi”
 • 18. IVY 2009. március 12. 08:24
  „PLAZA 2-t a helyére! :D”
 • 17. gróf 2009. március 12. 07:24
  „"A Vértón a január végi halpusztulás óta nem sikerült jelentősen emelni a víz szintjét a csapadékhiány miatt. Ezért bűzlik továbbra is a tó - tájékoztatott Balaton Krisztina, a Szegedi Vízmű Zrt. munkatársa."

  Hol is van ez a tó?

  Szegeden a február ritkán ilyen csapadékos, mint az idén volt. A város környékén a gépekkel, de még gyalogosan sem lehet a földekre menni, akkora a sár. A mezőgazdasági munkák mindenhol csúszásban vannak a sok csapadék miatt. Az országban nagy a belvízveszély. Szegény Vér tó meg itt kiszárad.”
 • 16. andrisne 2009. március 12. 05:19
  „Gaben,egyetértek veled!/15./
  A 80-as évek végén laktam nem messze onnan,nagyon szerettünk oda kijárni.Május 1-én még majális is volt a partján.Most ledöbbentem a képeket látva.Miért kell minden szépet tönkretenni?”
 • 15. Gaben07 2009. március 11. 22:40
  „5. hozzászólás paranoid 2009.03.11. 18:48

  Áruld már el, hogy mire kell ott pénz? Hogy ne szemeteljenek? Adok én azoknak sokkal jobbat mint a pénz, persze ha épp akkor és ott meglátom a szemetelőket. 2-őt a szemük alá. A vízügy feladata, hogy a tavat 1 évben egyszer rendberakja. Nád irtása, kikotrása. A lakók feladata, hogy ne szemeteljenek, ne engedjenek bele vegyszert. Ha ezeket mindenki betartja akkor szép lesz a tó. Akár annyira szép mint a nem sokkal messzebb lévő Búvár-tó.

  Nem lakok ott, de elég sokat járok arra, az a tó egy érték ha megbecsülik.”
 • 14. Cat 2009. március 11. 21:57
  „Betont a helyére! Vagy lakóparkot! Nehogymá valami természetesre-természetire emlékeztető izé legyen ott.
  Fák se kellenek.”
 • 13. csutka 2009. március 11. 21:38
  „Bodzát a helyére”
 • 12. csutka 2009. március 11. 21:38
  „Bodzát a helyére”
 • 11. flexsnake 2009. március 11. 21:33
  „Nem lehet betemetni, a város vízrendszeréhez tartozik, most meg nem mondom hogy hogyan de arra emlékszem azért nem engedték le mert valamiért a hálózat szerves része.
  Az autógumi nem az égből hullott bele. Illegális szemétlerakóként működik, pedig a város újra és újra rendbe rakja, mégis leszarják sokan.”
 • 10. CID 2009. március 11. 19:12
  „hazaipalya : vagy esetleg narancsültetvényt, esetleg felvonulási területet a jobbiknak ? Barom.”
29 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rablás lett az üzleti megbeszélésből

Szeged - Őrizetbe a vette a Szegedi Rendőrkapitányság azt a 23 éves szegedi férfit, akit egy március 6-án történt rablás elkövetésével gyanúsítanak. Tovább olvasom