Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Bukósisakos Tosca és a kafkai zűrzavar

A filmeseknek már sikerült kilobbizni a filmtörvényt, most a teátrumok is szorgalmazzák, hogy nyugat-európai mintára legyen mihamarabb a szakma sajátosságait figyelembe vevő színházi törvény.
– A törvénytelenségnél csak egy rosszabb létezik: a rossz törvény. A színházakra vonatkozó jelenlegi szabályzók, különösen a közalkalmazotti és az önkormányzati törvény nem illeszthetőek a színházi mesterséghez, a műfaj algoritmusához. Hab a tortán, hogy nemegyszer egymással is frontális ütközésben vannak a ránk vonatkozó jogszabályok. Alig követhető kafkai zűrzavar alakulhat ki az ellentmondások nyomán – mondja Székhelyi József. A Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója kollé-
gáival együtt gyakran hangoztatja: az előadások megtartása érdekében előfordul, hogy törvénysértésre kényszerülnek. Egy jogállamban ez megengedhetetlen, ezért is szorgalmazzák egyre hangosabban a színházi szakma speciális helyzetét rendező jogszabály megalkotását.

Filmtörvény már van

Kulturális kerettörvényre, azon belül ágazati törvényekre lenne szükség. Akad jó példa: a filmszakma erősebb érdekérvényesítő képességének köszönhetően már kivívta magának a filmtörvényt.
– Például a házi pénztárra vonatkozó bürokratikus rendelkezések évente 17-20 millió forint fölösleges kiadást jelentenek számunkra. Ez az összeg akkora, mint a következő évadbeli Don Giovanni-bemutatónk teljes költségvetése. Be kellene látni a politikának azt is, hogy a non-
profit fogalmat helytelenül értelmezik úgy: nincs benne haszon. Azt gondolom, hogy a szférába betett forintok fergeteges haszonnal áramlanak vissza a reálszférába, és nagyon is értelmes, hosszú távú befektetésnek tekinthetők.

Gordiuszi csomó

Az úgynevezett színlelt szerződések ügye is gordiuszi csomó, amely kapcsán komoly szankciókkal fenyegetnek bennünket. Ha meg akarnánk felelni a Munka törvénykönyve rendelkezéseinek, akkor a Toscát alakító énekesnő csak bukósisakban léphetne a színpadra, hiszen lengő teher alatt kell játszania. Ha nem vesz föl bukósisakot, és ne adj' isten történne vele valami, akkor pórázon vezetnének el, és súlyos börtönre ítélhetnének engem – sorolja a jelenlegi helyzetet jól illusztráló abszurd példákat Székhelyi József. – Változtatni csak érdemben, koherens rendszerben érdemes. A magyar színházi élet 4,5-5 millió eladott színházjeggyel minden évadban bizonyítja, hogy fontos kulturális terület. Ha a polgár azt hallja, hogy mondjuk kétmilliárd egy nagy színház költségvetése, tudnia kell, hogy abból valójában csak 1,2 millárdot kap meg az intézmény, hiszen a többit elviszik a járulékok. Ebben a tekintetben is sok a slamposság, zűrzavar, amit sürgősen fel kellene számolni.

– A színház világa kilóg minden skatulyából, speciális igényei nem passzolnak a hatályos törvényekhez – hangsúlyozza Konrád Antal színművész, a Színházi Dolgozók Szakszervezetének elnöke is. – Hogy mást ne említsek: évad közben sokszor reggel 8-tól este 10-ig dolgozunk, nyáron pedig szünet van. Sok a megoldatlan probléma a finanszírozással is, hiszen az évadok átnyúlnak a gazdasági éveken, emiatt sok a bizonytalanság. A műszakot osztott, egyenlőtlen munkaidőben kellene foglalkoztatni, és aszerint kellene fizetni. Csakhogy nincs az a színház, amelyik az új Munka törvénykönyve szerint járó túlórákat ki tudná fizetni, ezért egyre több teátrum vasárnap már nem is játszik. Ez nevetséges!

Mindenre képes amatőrök

Szakszervezetünk szeretné elérni, hogy a színházi törvényben határozza meg a jogalkotó azt is: a tehetségen túl milyen végzettség szükséges az egyes feladatok ellátásához. Mert ma a színházigazgatók kényük-kedvük szerint bárkit felbocsáthatnak a színpadra, ezért gyakran olcsó, mindenre képes képzetlen amatőrök rontják a művészek esélyeit. Németországban és Franciaországban már mindezeket pontosan szabályozzák, nálunk is mielőbb erre lenne szükség.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ha lassan is, de megújul a felsővárosi templom

Majdnem egy évig húzódott a felsővárosi templom tetőfelújítása, mert a kivitelező szerződést… Tovább olvasom