Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Bukszust az nyírjon, aki egykor elültette

Szeged - Balesetveszélyt háríthatunk el, ha az útkereszteződésekben időben levágjuk a túl magasra nyúlt sövényt vagy gazt. A város először felszólít, utána kaszál – de nem büntet.
A Vasas Szent Péter utcából nem lehet kilátni a Bakay Nándor utcára a sövénytől és a fától, be kell csurogni az utca feléig, hogy lássuk a forgalmat. Nem ez az egyetlen „benőtt" kereszteződés, gyakorlott sofőrök kapásból sorolják az útakadályokat. Hol a magasra nőtt bukszus takarja a kereszteződést, hol a tábla láthatatlan a gaz miatt. Alsóváros főutcáján, a Földmíves–Sárkány–Tompai kapu úton egymást érik az elhanyagolt házoldalak.

A városi rendelet úgy vág rendet a kérdésben, hogy kimondja: a közterület magába foglalja a közutat, valamint a zöldfelületet és a járdát a kerítésig. A közutat a város megbízásából a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. kezeli, a háztulajdonos kötelessége viszont a portája előtti járda és a zöldfelület rendben tartása. Sokan – és ez dicséretes – a minimális takarítási és gaztalanítási feladatoknál jóval többet vállalnak: ki hang- és porszigetelési, ki pedig esztétikai okból ülteti be fűvel, fával, bokorral vagy éppen virággal. Hivatalosan mindehhez a környezetgazdák engedélye kellene, hogy kiderüljön, mennyire szabad „belógni" a kereszteződésbe vagy a föld alatt futó közműbe.

Első a kilátás, és csak utána lehet szempont a szépség. Fotó: Frank Yvette
Első a kilátás, és csak utána lehet szempont a szépség. Fotó: Frank Yvette

Nincs rá általános szabály, hogy mekkora távolságból kell belátni egy táblát, lámpát vagy kereszteződést. Minden egyes csomópontnál külön kell kiszerkeszteni a „belátási háromszöget", ebben pedig a megengedett sebesség, a forgalom nagysága, az épületek mérete és távolsága számít mérvadónak. Egy a lényeg, hogy a közlekedés biztonsága előbbre való a szépészeti szempontoknál.

Korlátozzák a burjánzást

Az önkormányzat városüzemeltetési irodáján mindig van legalább 4-5 növényes bejelentés. Ha balesetveszélyes fát, bokrot jeleznek a lakosok vagy a közterület-felügyelők, akkor eljárás indul. A közterület-felügyelet értesíti az ingatlan gazdáját, és határidőt szab a nyírásra vagy kivágásra. Ha a felszólítás nem használ, nem marad más hátra, saját forrásból lenyesetik az „útakadályt". Ez nem von maga után bírságolást – tájékoztatott Kósa János, a városüzemeltetési irodájának munkatársa.

Olvasóink írták

 • 10. CSJ 2008. augusztus 13. 11:41
  „Tápén, Ákos u és az Ásványhát u sarok is életveszélyes. Olyan magas a sövény, hogy nem lehet belátni az utat. Ráadásul, egyenrangú útkereszteződésről van szó, ami jobbkéz szabály betartásra kötelez. Sajnos az Ásványhát utcán közlekedők ezt teljesen figyelmen kívül hagyják. De az is lehet, hogy nem ismerik a KRESZ szabályait.”
 • 9. BALESETVESZÉLY 2008. augusztus 13. 08:58
  „ÖNKORMÁNYZAT ! vedd komolyan a 7- es hozzászólást,. és intézkedj.”
 • 8. egal 2008. augusztus 12. 22:21
  „Meggyérés idején jelent meg egy cikk, hogy a házak előtti fákon lévő meggy az önkormányzatot illeti,még ha a ház tulajdonosa is ültette a háza elé. Megnyugtatásul úgy fejeződött be a cikk, hogy az önkormányzat nem akar meggybefőttet csinálni (hahahaha,vicces).A fenti cikk pedig arról szól, a házak előtti növényeket a házatulajdonosoknak kell "karbantartani". Hogy is van ez?”
 • 7. magas a virág 2008. augusztus 12. 20:15
  „Retek utca és a Sziléri sgt kereszteződésnél, az út elválaszto virágágy is, balesetveszélyes.”
 • 6. Ful 2008. augusztus 12. 20:07
  „Gyurcsány a hibás... :-)”
 • 5. Alf 2008. augusztus 12. 13:53
  „Dornita!

  Mög kőő locsóóni gázolajjaaa!!!!”
 • 4. dornita 2008. augusztus 12. 13:08
  „Újszegeden pl. a Tordai sor és Hargitai utca kereszteződésénél elég magas a bukszus, pedig közvetlenül előtte sorház van. A gazdának mégsem tűnik fel, hogy egyáltalán nem lehet kilátni, csak ha már kinn vagyok az úttest közepén. Érdekes, hogy az egész ház előtt alacsonyra van nyírva, csak pont a sarkon embermagasságú.”
 • 3. VCrash 2008. augusztus 12. 07:20
  „Azt azért furcsának tartom, hogy a közterület-felüyelet értesíti a az ingatlan gazdáját, amikor a beláthatóságot akadályozó bokrok, fák közterületen vannak! Fogják magukat és értesítések helyett takarítsák ki a kereszteződések környékét. Ja, és megemlítem, hogy újabban, a körforgalmaknál kielyezett útirányt jelző táblákat olyan magasságba helyezték ki, hogy a gépkocsivezetők balra elthatóságát takarják, zavarják...”
 • 2. VCrash 2008. augusztus 12. 07:12
  „´JÓREGGELT´, hogy valaki(k) egyáltalán ráébredtek erre a problémára. Már azt hittem az út(ak) kezelőjének nincs kötelezettsége...csak ´porhintés´ a közlekedésbiztonság szemelőtt tartása...de hol?”
 • 1. micsibucsi 2008. augusztus 12. 06:16
  „Soroljam, hogy hol kellene még beavatkozni ez ügyben? Mondjuk én csak a gazdájával együtt, vagy vele irtanám ki a bozótokat, mert mindig is tilos volt olyan növényt telepíteni ami akadályozza a szabad kilátást. Sajnos ilyen kereszteződésben már nem egy tragédia is történt!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ilyen a box

Helyesbítés a Sanyi bácsi szelíd bunyósokat nevel című cikkhez. Tovább olvasom