Délmagyar logó

2019. 04. 24. szerda - György Még több cikk.

Bunkóczi megmenekült

Mintegy másfél órán keresztül úgy tűnt, semmi nem mentheti meg a szegedi Mars téren 1973-ban engedély nélkül felhúzott fabódé bezárását és lebontását. A polgármesteri hivatal képviselője hosszas huzavona után végül megkegyelmezett a boltosnak, újabb haladékot adott a határozat végrehajtására.
A polgármesteri hivatal képviselője végül haladékot adott Bunkóczi Menyhértnek a bontás megkezdésére Fotó: Karnok Csaba
– Ma délelőtt tíz óráig be kellett volna zárnia és le kellett volna bontania az üzletet. Mivel ennek többszöri felszólításra sem tett eleget, a határozatot most végrehajtjuk – mondja a szegedi polgármesteri hivatal képviselője a Mars téri csarnok végénél álló pavilon tulajdonosának, Bunkóczi Menyhértnek.

A hivatal nevében eljáró fiatal nőnek pattognak a szavai. Nem örül nekünk meg a többi bámészkodónak. Ezt nem is titkolja. Nevét többszöri kérdésre sem árulja el. Látszik rajta, zavarja a tömeg, pedig csak a munkáját végzi. Mögötte végrehajtó, rendőr és határőr áll. Nem szólnak semmit, a csarnok falának dőlve várják, mi sül ki az egészből.

A piacon rengetegen vannak, az év utolsó előtti napján telt házzal üzemel Szeged legnagyobb „boltja".

– Harmincöt éve vagyok kereskedő, ezt a pavilont 1973-ban építettük, azóta itt dolgozom, nem talál senkit, aki ilyen régóta itt van – kesereg Bunkóczi. A férfi mellett sokan megállnak, faggatják, mi lesz vele és az üzlettel. Felbukkan a Kisosz megyei titkára, Martonosi István is, néhány méterre pedig a Mars téri kereskedők egyesületének elnöke, Bíró Sándor ácsorog, kezében kamerát tart.

Bíró azt ismételgeti, hogy ő most nem hivatalos személyként van itt, „csak magánemberi kíváncsiságból veszem fel a végrehajtást". Martonosi megpróbál segíteni, mindenáron el akarja érni, hogy a kereskedő kapjon még néhány nap haladékot. Telefonálgat, de az év utolsó előtti napján nem talál illetékest.

– Nem tudom, hogy mi lesz, ma és holnap hozzák a megrendelt árut – mondja könnyeivel küszködve Bunkóczi Menyhértné.

Az események a hórukkmunkások felbukkanásával felgyorsulnak. Két férfi tucatnyi hatalmas zöldséges rekesszel érkezik. Azonnal nekilátnának az üzlet kipakolásának és lebontásának, de Bunkóczi tiltakozása meghátrálásra készteti őket. A kereskedő azt mondja, ne nyúljanak semmihez, leltár nélkül egyébként sem vihetnek el semmit, majd ő és a felesége kiüríti a pavilont. A hórukkosok sem árulják el a nevüket. Azt elmondják, nekik teljesen mindegy, hogy mit és honnan kell elvinniük, ilyenkor külső körülmények nem befolyásolják őket, mindenképpen eleget tesznek a megbízóval kötött megállapodásnak. A kereskedő és felesége az előtérből megkezdi az áruk behordását az üzletbe. A hórukkosok tanácstalanul álldogálnak, de ez csak addig tart, amíg a hivatal képviselője nem szólítja fel őket, kezdjék el az üzlet kiürítését és bontását.

Bunkóczi Menyhért elismeri, hogy a szegedi polgármesteri hivatal már többször közölte vele, hogy a pavilont le kell bontania. Az önkormányzat számára egyébként csak nyáron, a piacrekonstrukció megkezdése előtti bejáráson derült ki, hogy a tűzoltóság szerint tűzveszélyes fabódét '73-ban engedély nélkül húzták fel. Martonosi megjegyzi, el lehetett volna kerülni a mostani, általa is szerencsétlennek mondott helyzetet, ha az üzlet tulajdonosa „beszél" a hivatallal és átveszi a leveleket.

Fél tizenkettő körül egyik pillanatról a másikra minden megoldódik, a hivatalt képviselő nő megkegyelmez a boltnak. Megállapodik a pavilon tulajdonosával, hogy a bolt előtti terület fedő tetőt még ma leszedi, az üzletet pedig január 15-éig lebontja. Erről jegyzőkönyvet vesznek fel, amit a két fél aláír.

– Megmenekültünk. Az árukészlet is. Ennyi idő éppen elég lesz – mondja Bunkóczi Menyhért. Felesége nem szól semmit, szótlanul pakol tovább.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bagolyraj a Kemes utcában

Több mint száz erdei fülesbagoly költözött a szegedi Kemes utcába. Szokatlanul nagy számukat a… Tovább olvasom