Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Bűnmegelőzési grafikákkal oktatják a fiatalokat Csongrád megyében

Egyedülálló bűnmegelőzési vándorkiállítást rendeznek szerdától a Csongrád megyei középiskolákban; az 1másért - lépésről lépésre a biztonságért című, humoros grafikákat bemutató tárlat először Csongrád városában, a Batsányi János Gimnáziumban látható.
M. Toronykőy Márta, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának vezetője elmondta: egy évvel ezelőtt született az az ötlet, hogy a középiskolás fiatalokra képi megjelenítéssel, a humor útján próbáljanak hatni, figyelembe véve életkori sajátosságaikat. A munkára felkérték Németh György grafikusművészt, aki humoros, karikatúra jellegű grafikákat készített.

Az alkotások az áldozattá válás elkerülését illusztrálják, nem a bűncselekmények elkövetésének tiltása áll a középpontban - tette hozzá. A művész tizenkét, a rendőrök által meghatározott témakörben készített képeket, a témák közt van az ifjúság-, az áldozat- és a vagyonvédelem, a drogmegelőzés, az esélyegyenlőség, a környezetvédelem és az internet veszélyei. A cél az volt, hogy egy-egy rajz ránézésre is sokat mondjon és minél komplexebben járjon körbe egy-egy témát. Az alkotásokat a bűnmegelőzési szakemberek fotókkal és szövegekkel egészítették ki.

A rendőrök különböző órákat tartanak a tárlatnak éppen otthont adó intézményben, kérdésekre válaszolva körbejárják a témákat, s készült egy játékos teszt, amely a kiállítás legfontosabb információit foglalja össze. A program része, hogy a megye iskolásaihoz eljusson az úgynevezett Bárka-kártya, melyen a fiatalok számára fontos összes telefonszám szerepel, a rendőrség mellett például a drogcentrum vagy a lelkisegély-szolgálat elérhetősége is. M. Toronykőy Márta elmondta: a tárlat a tervek szerint minden helyszínen egy hétig látható.

A nyári szünetig a vándorkiállítás tizenkét iskola több mint hatezer diákjához jut el, az anyagot Csongrád után Szentesen, Makón, Ásotthalmon és Pusztamérgesen is bemutatják. A nyári szünetben a szegedi Százszorszép Gyermekházban állítják ki, ősszel pedig a megyeszékhely iskoláiban látható majd az utazó tárlat.

Olvasóink írták

  • 1. dodó 2010. március 10. 16:56
    „A középiskolások általában tudnak olvasni. Lehet, mégis a meg nem értett, eléggé el nem fogadott rettegő cigányainknak szánják a képregényüket?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Áprilistól az M43-as első szakaszán autózhatunk

Az M43-as autópálya első darabjának átadását április 1-jére tervezi a NIF Zrt. Ezzel jelentősen csökkenne a Szegeden átvezető forgalom. Tovább olvasom