Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 21°C Még több cikk.

Bűnmegelőzési kisfilmek gyűjteménye Szegeden

Szeged - Több mint hatvan epizódból álló bűnmegelőzési médiatárat hozták létre Szegeden; a kisfilmek és spotok arra hívják fel a nézők figyelmét, miként kerülhetik el, hogy bűncselekmények áldozataivá, netán elkövetőivé váljanak – közölte Sövényházy Edit rendőr őrnagy csütörtökön a kezdeményezést bemutató konferencia előtt.
A szervezők szerint Európa legnagyobb ilyen jellegű gyűjteménye jött létre Szegeden. A hatvankét kisfilm és spot több mint fele az óvodásokhoz és a diákokhoz szól: készült epizód az iskolai lopásokról, a kerékpáros közlekedésről, és van olyan rész is, amely azt mutatja be, mit kell tennie a gyereknek, ha egyedül van otthon, és ismeretlen látogató érkezik – mondta a forgatókönyveket író, pedagógus végzettségű szakember.

A mindennapi helyzeteket feldolgozó filmek között akadnak a lakás- vagy a hétvégiház-betörések elkerülésében segítő epizódok, és több rész is foglalkozik olyan, főként idős emberek sérelmére elkövetett bűncselekményekkel, amelyekben különböző trükkökkel terelik el az áldozatok figyelmét.

A Prevenciós médiatár első, 2003-ban készült része a gépkocsi-feltörésekről szól. Évente általában öt-hat epizódot forgatnak le, az egyik utolsó, az Álláshirdetés? című rész témája például a gyermekprostitúció – tudatta az őrnagy.

A kisfilmeket leginkább az oktatásban használják, osztályfőnöki órákon vagy más iskolai foglalkozásokon mutatják be, de rendszeresen sugározzák helyi és országos televíziók, és láthatók tömegközlekedési eszközökön, várótermekben is – mondta Sövényházy Edit.

A médiatár két - Haverok, buli… és a Krízis című - epizódja nemrégiben díjat nyert az európai uniós soros elnökséghez kapcsolódó Európai bűnmegelőzési filmszemlén.

A sorozat bővítését a kezdeményezéshez tagként csatlakozó szervezetek – önkormányzatok, rendőrkapitányságok, polgárőr egységek, iskolák – finanszírozzák; egy-egy általuk megadott témában készülő film forgatási költségeit állják, cserébe megkapva a teljes gyűjtemény felhasználói jogát.

Olvasóink írták

  • 1. sügér63 2011. május 27. 07:45
    „Hogyan lehet védekezni a csaló, bünöző romák elllen? A szomszédomban laknak és látom hogyan csalnak, bünöznek és nem foglalkoznak vele a hatóságok. Pl. dolgoztatnak csóró munkásukkal, nem fizetik ki őket hanem adnak nekik valamilyen müszaki eszközt, aztán feljelentik őket, hogy ellopták, vagy felgyujtanak valami értéktelen dolgot a lakásukban, persze időben észreveszik,de azonnali segélyre jogosultak, persze azt is a munkásokra fogják. Ezt folyamatosan megteszik és senki sem foglalkozik vele, a munkások megszégyenülve állnak továdd. Ez a jéghegy csúcsa.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Üvegipari központot építenek 2,4 milliárdért Szatymazon

Uniós támogatással új, közel 25 ezer négyzetméteres termelő és logisztikai központot épít Szeged közelében a Szilánk-csoport. Tovább olvasom