Délmagyar logó

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 6°C | 16°C Még több cikk.

Büntetnének a romlott élelmiszerért

Hatalmas mennyiségű romlott élelmiszert találnak folyamatosan a szakhatóságok ellenőrei. A piszkos üzletben érdekeltek már a vevőknek eddig támpontot adó szavatossági időket is hamisítják. A szegedi fogyasztók bizalma is megingott, börtönt, súlyos bírságokat szabnának ki. Sokan az őstermelőkben bíznak, mások otthon termelik meg, amit csak lehet.
A kisboltokban kevesebb a romlott élelmiszer. Illusztráció: Schmidt Andrea
Az elmúlt hetekben a szakhatóságok ellenőrei folyamatosan bukkantak olyan raktárakra, ahol eladásra szánt, nagy mennyiségű romlott élelmiszert tároltak. Az érintett cégcsoport által forgalmazott termékeket szinte az összes multiáruház árusította. A cég emellett ipari méretben hamisította a szavatossági jelöléseket és címkézte át a lejárt, romlott termékeket.

A szegedi vásárlókat arról kérdeztük a karácsonyi bevásárlószezon közepén: hogyan próbálnak védekezni?

Az egyik szegedi multiáruház előtt bevásárlókocsijából autójába pakoló Török Jánosné szerint az emberek megbíznak az üzletekben, így nem a vásárlóknak, hanem a boltoknak kellene ellenőrizni, mi kerül a polcaikra. Mint mondta, a vevőknek többnyire nincs idejük azzal bíbelődni, hogy minden terméket megnézzenek: átfestették, átragasztották-e a szavatossági időt. Van, ahol a vevő nem is tudja ezt ellenőrizni: így például előfordult már vele, hogy romlott parizert vett. Azóta húst, hústerméket és zöldséget, gyümölcsöt csak kiskereskedőtől, hentestől, őstermelőtől vásárol. Abban még sosem csalódott.

Tökéletes átverés

– Akármennyire körültekintő az átlagos vásárló, sajnos nem tudja felmérni, hogy egy élelmiszer szavatossági ideje hamis-e vagy valódi. A kereskedőkre vagyunk bízva – mondta el Kovalcsik Andrea, a megyei fogyasztóvédelmi felügyelet vezetője. Személyes tapasztalatai alapján úgy látja, a kiskereskedőknél, őstermelőknél kevésbé „fut bele" az ember romlott élelmiszerekbe. Hozzátette: nem árt gyanakodni egy-egy rendkívül akciósan kínált áruféleség minőségével kapcsolatban sem.

– A legszigorúbban kellene bírságolni az emberek egészségével játszó kereskedőket, betiltani a cégüket, őket meg börtönre ítélni – vélekedett Tószegi Gábor. Hozzátette: sajnos semmiféle biztosíték sincs arra, hogy ugyanezek a kereskedők, más néven, nem kezdik újra a piszkos üzletet. Szerinte sokkal több ellenőrzésre lenne szükség, mert a lebukottak csak a jéghegy csúcsát jelentik. Úgy véli, a romlott élelmiszer nagy üzlet. Nyugat-Európából rengeteg romlott áru jöhet, mert ott jelentős összegbe kerülne a megsemmisítésük – itt viszont felelőtlen kereskedők eladhatják jó pénzért.

– Elég lehangoló, de szerintem sehogyan sem védekezhetünk az átverések ellen. Mi ezért inkább megtermeljük, amit csak lehet. Saját tyúkjainkat, tojásainkat, disznónkat, zöldségeinket esszük, csak amit muszáj, azt vesszük meg boltban – mondja a kertes házban élő Nagy Olivérné. Mint mondja, aki ezt nem teheti meg, kiszolgáltatott a kereskedőknek. Mindegy, hogy valaki hisz-e a szavatossági időnek vagy sem, valamit ennie kell.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csúcsüzemben a kifőzdék

A hosszú ősz és a remek gyümölcstermés miatt óriási forgalmat bonyolítanak le a Szeged környéki… Tovább olvasom