Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Busz szállítja a diákokat

Jelenleg fél házzal működik az Újszegeden nemrégiben megnyitott Tiszapart Suli. Az uniós támogatással létrejött magánnapközi szolgáltatásaiért nem kell fizetniük a szülőknek.
Kiscsoportos nyelvtanóra a Tiszapart Suliban. Fotó: Gyenes Kálmán
Két kisbusszal, több fordulóval érkeznek, pedig csak tizenegyen vannak. Nem focisták, hanem elfoglalt általános iskolások, akiket a tanórák végén a Tiszapart Suli járműve vár és fuvaroz az újszegedi napközibe. Innen balettozni vagy röplabdaedzésre is elviszik a gyermekeket, hogy a szülők munka után kényelmesen felvehessék a csemetéiket, akiknek addigra kész a házi feladatuk. A leckeírás nem mindenki számára egyszerű, hiszen az októberben uniós támogatással megnyílt magánnapközi diákjai között akadnak olyanok, akik tanulási nehézségekkel – diszlexiával, diszgráfiával – küzdenek.

A diákok – az elsőstől a hatodik osztályosig – közös relaxáción vesznek részt a játszószobában. Pihennek, egyúttal ráhangolódnak a tanulásra, majd hármasával-négyesével elvonulnak a kistermekbe.
Rékáék a helyesírást gyakorolják. Négy bogárszemű kislány lógázza a lábát, a barbie-s tolltartóból előkerült ceruzákkal vakarják a fejüket. „Hogy írjuk a könnyűt? Hát ez könnyű! Csak nehogy elrontsam a kulcslyukat!" – kommentálják folyamatosan a feladatokat az ügyesebbek. Akinek gondot okoz a helyesírás, több segítséget kap a pedagógustól.

A harmadikos Márk elmondja, hogy amióta napközis, jobban megy neki az olvasás, és jobb jegyeket kap az iskolában. Kedvence a matematika és a testnevelés. Legjobb barátjával, Ákossal arról is beszámolnak, milyen klasszak a Tiszapart Suliba járó lányok. „Leila például mindig kutyát, Bogi pedig macskát utánoz, ami nagyon vicces."

– A napközi ingyenes – mondja Holecska Csaba projektvezető. A gyerekekkel öt pedagógus – egy gyógypedagógus és négy tanár – foglalkozik, így garantáltan kiscsoportos órákon tanulják, ismétlik át a tananyagot. Kiscsoportosak maradnak a foglalkozások akkor is, ha több gyermek lesz. A napközibe huszonöt általános iskolás járhat, de jelenleg csak fél házzal működnek. A projektvezető mindezt azzal magyarázza, hogy még nem annyira ismert a szülők körében az intézmény.

Megtudtuk: a tanári kar februártól a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskolán képzi tovább magát, hogy mindannyian még inkább megfeleljenek a tanulási nehézségekkel küzdő gyermekek igényeinek is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mentő gázolt halálra egy nőt Szegeden

Személyautóval ütközött egy beteget szállító mentőautó, majd elsodort egy gyalogost is, aki életét… Tovább olvasom