Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Búváriskolák Szegeden – egyik jobb, mint a másik

Nyáron sok embernek eszébe jut: meg kellene tanulni búvárkodni. Ha most elkezdi, a nyár végére akár merülhet is – és megnyílik előtte a csodálatos, tenger alatti világ. Az egyik szegedi könnyűbúvár-iskola arra büszke, olyan oktatási rendszer szerint dolgoznak, amelyet még Cousteau kapitány alakította ki, a másik arra, hogy végzettjeik a búvárigazolványt egyenesen az USA-ból kapják.
Búvártanfolyam Szegeden. Igazolványt csak sikeres vizsga után kapnak a résztvevők. Fotó: Segesvári Csaba
Egyik szegedi búváriskola jobb, mint a másik. A Manta Búvárklubbal együttműködő BREKI (Búvárfilmes Rekreatív Egyesület Kutatócsoport és Iskola) tagjai kerek évvel ezelőtt megmentettek egy hattagú német búvárcsoportot a cápáktól hemzsegő Vörös-tengeren. A Zotmund Búvárközpont vezetője pedig belügy- és egészségügyi miniszteri kitüntetést kapott az emlékezetes bódvarákói barlangi mentésért.

Hová forduljon, aki meg akar tanulni búvárkodni a nyáron? A BREKI hallgatói az Adrián teszik le a nyílt vízi vizsgát, a zotmundosok pedig a huszonöt méter mély, kristálytiszta, lőkösháti bányatóban – az ország nagyon kevés, búvárkodásra alkalmas vizeinek egyikén. A legalapvetőbb ismeretek elsajátítását mindkét iskola tanulói a szegedi sportuszodában kezdik. Az elméleti oktatásról Gyúró László – a BREKI egyik oktatója, aki a német búvárok kimentésében is részt vett – hangsúlyozza, hogy a biológiai alapokat elsajátítják az általuk szervezett tanfolyamon; a Zotmund-vezető Hajnal Gábor kiemeli, hogy az ő tankönyvüket eredeti angol szöveg alapján fordították. A BREKI oktatási minőségét fémjelzi, hogy az első, ilyen rendszerű iskolát még Cousteau kapitány alapította – a Zotmundét pedig az, hogy a végzett hallgatók az Amerikai Egyesült Államokból kapják az igazolványt.

Merülni nem lehet bárhol

Néhány éve már nem lehet merülni akárhol a tengeren, hanem csak az erre kijelölt helyeken, búvárbázisokon. Ezt a szigorítást a tengeri élővilág – könnyűbúvársport elterjedésével is összefüggő – pusztulása miatt rendelték el. Ha valaki tiltott helyen merül, számíthat arra, hogy elkobozzák a fölszerelését. Persze a csupán uszonyt, maszkot, légzőcsövet tartalmazó, úgynevezett ABC-fölszereléssel továbbra is bárhol lehet merülni.

Kimondatlanul, bár érzékelhetően, mindkét iskola a saját búvárigazolványát tartja teljesebb körben használhatónak.
A zotmundosok – halljuk Hajnal Gábortól – a szegedi rekordárvíznél ellenőrizték a partfal állapotát, az Ipari Búvár Bt. képviseletében, melyben ő is társtulajdonos. Cseh Attila, a BREKI jelenlegi, és a Manta Természetfotós és Könnyűbúvár Klub volt elnöke, Cseh Líviával együtt, egyik díjat a másik után nyeri nemzetközi vízalattifilm-fesztiválokon. Hajnal Gáborék bódvarákói barlangi mentéséről egyenesen film készült.

Miként szabadulhat meg az ember a víz alatt a búvárfölszereléstől – ha például beakadt két szikla közé –, vagy hogy miképp távolíthatja el a maszkba beszivárgott tengervizet harminc méter mélyen; vagy miképp lehet fölmerülni nagy mélységből a felszínre a keszonbetegség elkerülése nélkül – akárhol tanulja meg az ember, mindenképpen életfontosságú.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Júliustól új vényeket írnak

Új, uniós receptre írhatják fel mától az orvosok a gyógyszereket. A régi vényeket még egy hónapig… Tovább olvasom