Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Búvárok a víz alatt, egyetemisták a depónál

Most már bizonyosak lehetünk, a szegedi partfal, bár itt-ott szivárog, alapvetően állja az árvizet. Búvárok vizsgálták végig, repedések után kutatva a víz alatt. Odafönn a gátakon – minden rendű és rangú, a városért tenni akaró önkéntes mellett – egyetemisták is dolgoznak.
A búvárok végigvizsgálták a víz alatt a szegedi partfalat: a vasbeton építmény állja az árvizet Fotó: Karnok Csaba
Életveszélyben végzett munkával segíti az árvízi védekezést a miskolci Neptun Búvárklub mentőegysége. A búvárok teljes hosszúságában végigvizsgálták a szegedi partfalat, veszélyt jelentő rések után kutatva. Kiderült, nincs gond, a hetvenes árvíz után épült, évtizedek időjárási viszontagságainak kitett partfal, bár szivárog, alapvetően állja a sarat – illetve a rekordárvizet.

Mindezt teljességgel vakon – semennyit sem látni a zavaros vízben –, óriási sodrásban állapították meg, centiről centire végigtapogatva a partfalat.

Alig végeztek ezzel, érkezett a hír: a belvárosi híd lábánál lévő csapadékgyűjtő aknába csordogál a Tisza felől a víz – holott nem szabadna ezt tennie.

A búvárok kiderítették: az akna régi, téglaépítésű – ismeretlen rendeltetésű – csatornával áll összeköttetésben, a víz annak téglái közül jön. A csatornát a megfelelő felmérések után feltöltötték betonnal. A tizenöt köbméter beton három teherautón érkezett. A búvárok – akik egyébként Csongrádnál is dolgoztak – továbbra is merülésre készen állnak.

Emelkedjünk föl a víz alól, irány a gát! A Kiskőrössy lejárójánál kialakított depónál jönnek-mennek a húsztonnás teherautók, hozzák a homokot. Önkéntesek lapátolják, töltik zsákokba, rakják fel a teherautókra, azok pedig máris viszik a védekezés helyszíneire. A lapátolók közt sok az egyetemi hallgató – sőt még középiskolások is részt vesznek a munkában. Kiss Zsófia biológushallgató már hétfő óta a gáton dolgozik, meg sem várta a hallgatói önkormányzat toborzását, jött. – Nagyon jó a társaság, nemcsak dolgozunk, szórakozunk is – mondja a latin–német szakos Szilvási Szilvia, aki a zsákot tartja. – Egyébként is szívesen csináljuk, mert látjuk, hogy segítünk – teszik hozzá. Az étel-italellátás megoldott, az ásványvizes flakonok számolatlan mennyiségben sorakoznak a támfal tetején, a Don Pepe Pizzéria pizzát hozott, a vöröskeresztesek kávét, teát. Flach Árpád fizikus-informatikus hallgató már sokadjára van itt, Péter Tibor élelmiszer-ipari gépészmérnök-hallgató a minapi esőben is lapátolt. Középiskolások is segítenek. Kószó Bettina és osztálytársa, Mádi Szilvia az Eötvös József Gimnázium tanulója. – Osztályfőnökünk, Slyuch Györgyné mondta, hogy aki tud, jöjjön ki. De magunktól is jöttünk volna.

Árvíz mint tananyag

Leendő árvízi szakemberek – a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építőmérnöki Karának hallgatói – is dolgoztak a napokban Szegeden, a Magyar Hidrológiai Társaság ifjúsági tagozatának tagjai. Vízépítő mérnöki oklevelet kapnak majd. – Túl azon, hogy segítettek a védekezésben, rengeteg, másutt be nem szerezhető ismerethez is jutottak. Hiszen árvizet a tanteremben nem tudunk nekik produkálni – mondta Józsa János tanszékvezető. Vágás István címzetes egyetemi tanár helyszíni előadásokat is tartott számukra. Évente húsz-harminc okleveles vízépítő mérnököt bocsát útjára a műegyetem, a végzettek többek között vízügyi igazgatóságoknál, tervező-, kutatóintézeteknél, építő-, csatornázó, szennyvíztisztító cégeknél helyezkednek el.  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegednél 3 centimétert csökkent a Tisza vízszintje

Vasárnapra Szegednél és Csongrádnál néhány centimétert csökkent a Tisza szintje, de a nagy víznyomás… Tovább olvasom