Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Búvárúszó két keréken - 220 felett

Szeged - Az egyik legeredményesebb szegedi sportegyesületért, a Murénáért sokan aggódtak, amikor 2006 decemberében elhunyt a klub legendás trénere és elnöke, Gyémánt Imre.
A mesteredző örökébe a tanítvány, Kanyó Dénes lépett, akivel tovább halmozzák a sikereket a murénások. A 32 éves veresnyző-tréner-sportvezető a mindennapok feszültségét a nagymotor nyergében vezeti le.

– A versenyzés manapság sem jelent nehézséget, éppen olyan ambíciózus vagyok, mint egy évtizeddel ezelőtt. A nem olimpiai sportágak olimpiáját, a világjátékokat jövőre Tajvanon rendezik, a sportágban egyelőre én vagyok az egyetlen biztos magyar induló. A tanítványaim közül Debreczeni Hajnalka, Dudás Zita és Joszt Ádám is jó eséllyel pályázik a kerettagságra, úgyhogy nem panaszkodhatom. Talán csak a szponzorszerzéssel akadnak gondjaink – fogalmazott Kanyó Dénes, a szegedi Muréna búvárúszó klub négyszeres Európa-bajnoka, akire hármas teher hárul: versenyzőként, edzőként és elnökként segíti a murénásokat.

A tréner szerint az a legnehezebb edzői feladat, hogy juniorból a felnőttkorba lépő versenyzőit megtartsa a búvárúszásnak, és motiválni tudja őket. Dénes szerint ebben az időszakban – a főiskola vagy az egyetem mellett – lényegesen több energiát kell fektetniük az edzésekbe, hogy a felnőttek között is hozzák az eredményeket.

Az úszóoktató a nyúlból oroszlánt, az oroszlánból megfontolt oroszlánt nevel. Fotó: Schmidt Andrea
Az úszóoktató a nyúlból oroszlánt, az oroszlánból megfontolt oroszlánt nevel.
Fotó: Schmidt Andrea

A szegedi delfinember szabadidejében sem szakad el a víztől: 4-5 éves gyerekeket tanít úszni. Mint mondja, ez nagyon hálás feladat: – Minden egyes nap sikerélmény a gyerkőcök számára és nekem is. Vannak gyerekek, akik semmitől sem félnek, mások pedig mindentől rettegnek, így a víztől is. Nekem az a feladatom, hogy a biztos úszástudás mellett a nyúlból oroszlánt, az oroszlánból pedig megfontolt oroszlánt neveljek.

Dénes 6 évesen kezdte szelni a habokat, egy 10 napos úszótanfolyam után már szabályos mellúszásban tempózott a medencében. A búvárúszó karrierje mégsem indult valami fényesen: mivel csak egy úszásnemet ismert, a murénások akkori segédedzője az első tréning után elküldte, hogy válasszon inkább más sportágat. A klub legendás trénere, Gyémánt Imre azonban nem hagyta annyiban a dolgot, visszavette a fiút, és maga kezdett el foglalkozni vele. Dénes meghálálta a törődést: 13 éves korában már döntőbe úszott a felnőttek között, miközben sorra adta át a múltnak akorosztályos csúcsokat. Három évvel később szerezte az első felnőtt magyar bajnoki aranyérmeit mindjárt hármat.

Dénes a mindennapok feszültségét a motor nyergében vezeti le. Pedig csak négy éve csapta meg a benzingőz illata: – Azt álmodtam, hogy félmeztelenül motorozom az országúton, hihetetlen szabadságérzet kerített a hatalmába. Amikor felébredtem, már megérett bennem az elhatározás, hogy motorozni szeretnék – idézte fel, honnan ered mostani szenvedélye.

Kanyó Dénes a Hungaroringen. Az első keréken akár 50 métert is elgurul. Fotó: Schmidt Andrea
Kanyó Dénes a Hungaroringen. Az első keréken akár 50 métert is elgurul.
Fotó: Schmidt Andrea

Előtte alig-alig pattant nyeregbe. A nagyapjától ugyan gyerekként örökölt egy Simsont, de hamar ráunt, ugyanis mindig akadt vele valami műszaki probléma. Többett tolta, mint ahányszor felülhetett rá. 28 évesen aztán vásárolt egy 84-es évjáratú GSX 400-as Suzukit, azt hajtotta hóban, fagyban. Közben a kétkerekűek is cserélődtek, így rákapott a pályamotorozásra. A kecskeméti gokartpályán kezdte, majd az örkényi Euroringen kötött ki, végül a Hungaroring következett. Utóbbi célegyenesében akár 270 kilometer⁄órával is lehet száguldozni.

– Engem inkább a technika, mintsem a sebesség hoz lázba. Egy keréken néhány kilométert simán elmotorozgatok, de az első keréken is elgurulok 40-50 métert. Legalább 30-40 alkalommal estem-keltem már, de a bukások nem veszik el a kedvemet. A medencében már megtanultam, hogy a kudarcok csak állomások a sikerhez vezető úton.

Karrier számokban

Kanyó Dénes négyszeres Európabajnoknak vallhatja magát, az évek során több mint 50 egyéni magyar bajnoki aranyérmet halmozott fel. Volt világbajnoki bronzérmes, a világjátékokról ezüstéremmel tért haza. Az 1968-ban alakult Muréna Szegedi Úszó- és Búvárklub 1970-től folyamatosan ad versenyzőt a válogatottba. A murénások világ- és Európa-bajnokságokon, világjátékokon több mint százszor álltak dobogóra. Közel 70 magyar bajnokuk több mint 500 magyar bajnoki címet szerzett.

Olvasóink írták

  • 2. érdeklődő 2008. november 03. 00:02
    „Szeretném megtudni, hogy 7 éves gyermekem elkezdhet-e Kanyó úrhoz búvárúszó edzésekre járni, ha csak a mellúszás alapjait sajátította el?”
  • 1. joy 2008. november 02. 22:00
    „További sok sikert!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több mint százezren a szegedi temetőkben

Szeged - Koszorúk, mécsesek, krizantémok a sírkertekben – százezernél többen keresték fel… Tovább olvasom