Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Bűzfelleg a Felszabadulás utcában

Áldatlan állapot alakult ki Ópusztaszer egyes részein, ahol a magas talajvízszint a derítőaknák tartalmát is felszínre hozta. Néhány alacsonyabb fekvésű utcában esőcsatornába vezetik a szennyvizet, mások a kertbe vagy az erdőbe locsolják ki. A lakók járványtól tartanak.
Huszka János is fél a mindent elborító szennyvíztől Fotó: Frank Yvette
Zuhogó esőben érkeztünk az emlékparkjáról híres Ópusztaszerre, ahol most egyesek szerint a víz és a bűz az úr. A közel két és fél ezres település legalacsonyabban fekvő utcáiban, a Felszabadulás, a Béke, a Hét vezér utca környékén tompán még az esőn keresztül is átüt a szennyvíz szaga. Az esővíz-elvezető árkok megteltek, némelyikben már a zöld hínárok is megtelepültek.

A sarki házban lakó Gyöngyiné Fehér Mária arra panaszkodik, hogy a környéket is megszállva tartó belvíz miatt a derítők vízszintje jelentősen megemelkedett ezen a részen, egyes helyeken tartalmukkal együtt ki is öntöttek. Emiatt érezhető a kellemetlen szag. Mint mondta, ők már csak az udvari vécére mennek ki, mert a benti egyenesen a szennyvízaknába vezet, így használatával azt kockáztatnák, hogy őket is elönti a bűzös lé.

– Arra várunk, hogy majd csak lejjebb megy a talajvíz, kiszárad a föld, mert addig vetni se tudunk. Tavaly egész nyáron itt állt a kertben a víz, a növényeink kirohadtak – mondta.

Nincs pénz a csatornára

Makra József, Ópusztaszer polgármestere eddig nem tudott a településen észlelt bűzről, az esőcsatornába vezetett szennyvíz pedig szerinte csak egyedi eset lehet. Hozzátette: ha bejelentést kapnának a problémáról, kivizsgálnák és intézkednének. Szerinte a szennyvízprobléma csak a csatornázással oldódhat meg, erre azonban nincs a településnek 4-500 millió forintja. Makra a 2007-től megnyíló uniós forrásokra számít. 
A Felszabadulás utcán följebb azt láttuk: több kertből slagon keresztül vezetik szennyes vizet az esővíz-elvezető árokba.

Székely Dezsőné szerint még a szennyvízcsatorna híján átmeneti megoldásként használt esőcsatornát sem az ártér felé mélyítik, hanem a magasabban fekvő házak irányába. Így az abban összegyűlt eső- és szennyvíz nem folyik le sehová, ott poshad és bűzlik – vagy a házuk alá folyik be.

– Nem akarok bemószerolni senkit, mert valahogy meg kell szabadulni a szennyvíztől. Valaki az erdőben teszi ezt, más a kertjében locsolja szét, vagy az árokba vezeti. Ha büdös van, ez az oka – mondta el az áldatlan állapotról a férj. Felesége hozzátette: ideje lenne végre, hogy kiépüljön a szennyvízhálózat a községben.

Kérdésünkre, hogy miért nem hívnak szippantós kocsit, ami elvinné a folyékony hulladékot, megmutatták a derítőaknát, amiben félig állt a víz.

– Ez pár óra alatt megtelik. Nem lehet mindennap szippantós kocsit hívni, mert azt senki se bírná anyagilag – magyarázta a férj. – Ha ez a szennyvíz itt áll mindenhol nyárig, betegségeket is okozhat – beszélt félelmeiről Székely Dezső.

Huszka János szerint egy másik utcában már trágyalében úszik néhány porta, a belvíz ugyanis a jószágok szennyét is kimossa az ólakból.

Járványveszély a meleggel

Dr. Tombácz Zsuzsanna, az ÁNTSZ megyei intézetének járványügyi osztályvezetője elmondta, hogy csak akkor kell fertőzésektől tartani az érintett lakóknak, ha közvetlenül érintkeznek a kiöntött szennyvízzel. A vezető hozzátette: ha a melegebb idővel megjelennek a rovarok, megnő a járványveszély is. A legyek ugyanis a fekáliával kevert talajvízzel fertőző májgyulladást és hasmenéssel, lázzal járó betegségeket terjeszthetnek.  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kampány exvezetők nélkül

Kampányában sem a jobboldal, sem a baloldal nem használja ki a rendszerváltás után megválasztott… Tovább olvasom