Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Cáfol a rendőrség: a határőrök nem felelősek a szerb férfi haláláért

Cáfolta a rendőrség a szerb Blic állításait, miszerint a röszkei határrendészek nem segítettek egy szívrohamot kapott 66 éves szerb férfinak. A rendőrség közölte: közel negyedórán át küzdöttek a férfi életéért, de nem sikerült újraéleszteni.

Egy 66 éves szerb nyugdíjasnak az árvíz miatt kellett elhagynia az otthonát, mindene elúszott. Bécsbe igyekezett a fiához, de a röszkei átkelőn leszállították a buszról, mert nem volt nála elég készpénz, hogy belépjen az Unió területére. A férfi három órát töltött még halála előtt az erre a célra fenntartott szobában, majd elhunyt, szívrohamot kapott – állítja hétfői cikkében a szerb Blic.

Évente 6 millió utas lép át Röszkén

A röszkei átkelőn évente közel 28 ezer autóbusz lép át, az utasforgalom 6 millió feletti. 2011-ben az országban elsőként a Szegedi Határrendészeti Kirendeltség többek között az intézkedési kultúra növeléséért IIASA-Shiba Díjat kapott. 

A Bécsben élő Vladan a szerb újságnak azt mondta, a magyar illetékesek nem segítettek édesapjának, amikor ő rosszul érezte magát. A budapesti szerb nagykövetséghez fordult, ahonnan mentőt és tolmácsot küldtek a határra. A kiérkező orvosok csak a halál beálltát tudták megállapítani, és annak okát: szívroham. Vladan azt is nyilatkozta: „Mindenkit beperelek, hogy soha többé ne történhessen ez meg, és összegyűjtök mindenkit, akinek ilyen bánásmódban volt része valaha ezen a határon".

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság közleményéből kiderül, a cikkben említett szerb férfi május 17-én egy osztrák felségjelű autóbusz utasaként jelentkezett belépésre. „Ellenőrzése során a határrendészeti kirendeltség munkatársai megállapították, az utas nem felelt meg a beutazási feltételeknek, 19 óra 43 perckor feltartóztatták."

A rendőrök felvették a kapcsolatot a 66 éves férfi Bécsben élő fiával, akit tájékoztattak a beutazás megtagadásáról. A férfit – kilenc ügyintézésre váró utassal együtt – a határátkelőhely várótermébe kísérték. A határrendészek több alkalommal beszéltek telefonon a feltartóztatott férfi fiával, aki elmondta, édesapja beteges. A rendőrök többször beszéltek a férfival, a 66 éves szerb állampolgár azt mondta, fázik. A rendőrök egy takarót adtak neki.

A rendőrségi közlemény szerint a váróteremben tartózkodók 21 óra 15 perckor észlelték, hogy a 66 éves férfi rosszul lett. Az átkelőhelyen szolgálatot ellátó, elsősegélynyújtásra kiképzett rendőrök azonnal megkezdték az ellátását. A mentőket 21 óra 17-kor értesítették, kiérkezésükig folyamatosan kapcsolatban álltak a mentésirányítóval. A mentősök 21 óra 30 perckor érkeztek a határátkelőhelyre, addig az újraélesztést végző rendőrök mindent megtettek annak érdekében, hogy az utas életét megmentsék.

„A 66 éves férfi a szakszerű és gondos ellátás ellenére 22 órakor a váróteremben életét vesztette. A Szegedi Rendőrkapitányság a halálesetet közigazgatási eljárás keretében vizsgálja" – áll a hivatalos közleményben.

 Többször beszámoltunk róla, hogy a röszkei átkelő a schengeni övezet külső határa. Az uniós előírás szerint a határőrizeti szervek megtagadhatják a belépést az EU-n kívüli országok állampolgáritól abban az esetben, ha nem tudják igazolni a tervezett utazás célját, valamint annak anyagi fedezetét. A protokoll szerint az EU-n kívüli országok állampolgárait be- és kiutazáskor alapos ellenőrzésnek kell alávetni.

Korábban:

- A Röszke Autópálya Határátkelőhelyen vesztette életét egy 66 éves szerb állampolgár - írja közleményében a rendőrség. A szöveget változtatás nélkül olvashatják.

"A szerb férfi 2014. május 17-én egy osztrák honosságú autóbusz utasaként jelentkezett belépésre. Ellenőrzése során a határrendészeti kirendeltség munkatársai megállapították, hogy az utas nem felel meg a beutazási feltételeknek, ezért 19 óra 43 perckor feltartóztatták.

A határrendészek felvették a kapcsolatot a 66 éves férfi Bécsben élő fiával, akit tájékoztattak édesapja beutazásának akadályáról, majd a férfit - kilenc ügyintézésre váró utassal együtt - a határátkelőhely várótermébe kísérték, biztosítva a lehetőséget arra, hogy ott várja meg a Bécsből gépjárművel Röszkére útnak indult rokona érkezését.

A rendőrök több alkalommal beszéltek telefonon a feltartóztatott férfi fiával, aki elmondta, édesapja beteges. Erre figyelemmel a rendőrök több alkalommal rákérdeztek a feltartóztatott esetleges egészségügyi problémájára, aki rosszullétet nem jelzett, viszont elmondta, hogy fázik. A rendőrök egy takarót bocsátottak a rendelkezésére.

A váróteremben tartózkodók 2014. május 17-én 21 óra 15 perckor észlelték, hogy a férfi rosszul van. Az átkelőhelyen szolgálatot ellátó, elsősegélynyújtásra kiképzett rendőrök, azonnal megkezdték a férfi ellátását, 21 óra 17 perckor telefonon értesítették az Országos Mentőszolgálatot.

A mentők kiérkezéséig folyamatosan kapcsolatban álltak a mentésirányítóval és annak utasításainak mindenben megfelelően nyújtottak segítséget a férfinek. A mentősök 21 óra 30 perckor érkeztek a határátkelőhelyre, addig az újraélesztést végző rendőrök mindent megtettek annak érdekében, hogy az utas életét megmentsék. A 66 éves férfi a szakszerű és gondos ellátás ellenére 22 órakor a váróteremben életét vesztette.
 
A Szegedi Rendőrkapitányság a halálesetet közigazgatási eljárás keretében vizsgálja."

Korábban írtuk:

Egy 66 éves szerb nyugdíjasnak az árvíz miatt kellett elhagynia az otthonát, mindene elúszott. Bécsbe igyekezett a fiához, de a magyar határon leszállították a buszról, mert nem volt nála elég készpénz, hogy belépjen az unió területére. A férfi három órát töltött még halála előtt az erre a célra fenntartott szobában, majd elhunyt, szívrohamot kapott – állítja cikkében a szerb Blic.

Apa és fia. Fotó: blic.rs
Apa és fia. Fotó: blic.rs

A Bécsben élő Vladan a szerb újságnak azt mondta, a magyar illetékesek nem segítettek édesapjának, ezért a budapesti szerb nagykövetséghez fordult, ahonnan mentőt és tolmácsot küldtek a határra. Sajnos, a kiérkező orvosok csak a halál beálltát tudták megállapítani és annak okát: szívroham. Vladan azt is nyilatkozta, „Mindenkit beperelek, hogy soha többé ne történhessen ez meg, és összegyűjtök mindenkit, akinek ilyen bánásmódban volt része valaha ezen a határon".

A Blic szerb cikkéből nem derült ki, mikor történt a haláleset, a belépés helyének a Röszkét jelölték meg.

Kerestük a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságot, hogy megtudjuk, mi történt a határon. A választ hamarosan közöljük.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkaszálták a magyar tényleges életfogytiglant Strasbourgban

Embertelen és megalázó büntetésnek minősítették az Alaptörvényünkben is helyet kapó tényleges életfogytiglani szabadságvesztést. Tovább olvasom