Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Cambridge-ben jártak a ságvárisok

Szeged - Ki mit tud Szent-Györgyiről és a Nobel-díjról? – ez volt a kérdés tavaly decemberben, a város lapunk által is támogatott vetélkedőjén. A Ságvári-gimnázium diákjai válaszolták meg legjobban, így Cambridge-be utazhattak.
Newton dolgozószobájáról, az angol pubok higiéniai állapotáról és a kontinentális éghajlat anomáliáiról is tapasztalatokat szerezhettek nemrégiben a szegedi Ságvári-gimnázium végzős diákjai. Blutman Kristóf, Vaits Zoltán és Balázs Attila még tavaly decemberben diadalmaskodott a Ki mit tud Szent-Györgyiről és a Nobel-díjról? című vetélkedőn, melyet abból az alkalomból szerveztek, hogy a világhírű tudós 70 éve vette át Nobel-díját. A Chili Con Carne csapat és felkészítő tanára, Csiszár Imre így a szegedi önkormányzat és a Szent-Györgyi Albert Rotary Club jóvoltából Cambridge-be utazhatott április első hétvégéjén.

A fiúk a középkori épületekkel teletűzdelt város minden zugát bejárták. – Engem leginkább Szent-Györgyi egykori laboratóriuma fogott meg, elképzeltem, hogy valaha ugyanott állt, ahol mi – mesélte Blutman Kristóf, hozzátéve: jelenleg egy modern kutatási részleg áll itt. – Abban az épületben is megfordultunk, ahol Newton munkálkodott – tette hozzá Balázs Attila, kiemelve: meglepődtek azon, hogy a tudós nevét „nítön"-nek ejtik. Megtudták: ugyanitt forgatták a Tűzszekerek körfutásos jelenetét, sőt az egyetem egyik hosszú folyosóján megmérték a hangsebességet is.

Cambridge polgármestere (középen) a városházán fogadta a szegedieket: Vaits Zoltánt, Blutman Kristófot, Csiszárné Kaszala Krisztinát és Balázs Attilát
Cambridge polgármestere (középen) a városházán fogadta a szegedieket: Vaits Zoltánt, Blutman Kristófot, Csiszárné Kaszala Krisztinát és Balázs Attilát

– Jó lenne itt kutatni – vallotta be a villamosmérnöknek készülő Kristóf, de a leendő építész, Zoltán és a geofizikus-palánta Attila is tájékozódott az egyik legpatinásabb angol univerzitás posztgraduális képzéseiről, annak reményében, hogy egyszer visszatérnek ide.

Pláne, hogy az angol vendégszeretetet is tapasztalhatták. – A polgármester asszony is fogadott bennünket. Megtisztelő volt érezni, hogy Szegedet képviselhetjük angol testvérvárosunkban – mondta Vaits Zoltán. Az időjárás korántsem volt ilyen kegyes: utolsó cambridge-i napjukon hóvihar tombolt.

Indokolt volt tehát fedett helyeket keresni, belevetették magukat az éjszakai életbe. – Meglátogattunk néhány pubot. Tömve voltak szombat este, nagyon családias, hangulatos helyek – mondta Attila, hozzátéve: hangulat és higiénia tekintetében egyaránt irigylésre méltó helyek ezek, ahol hallgató és egyetemi professzor együtt sörözik.

A ságváris diákok Shakespeare színháza, a londoni Globe előtt. Fotók: DM/DV
A ságváris diákok Shakespeare színháza, a londoni Globe előtt. Fotók: DM/DV

– Cambridge nyüzsgő egyetemi város, akárcsak Szeged, a modern pezsgés régi hangulattal ötvöződik – érzékeltette a hasonlóságokat Zoltán, aki a legnagyobb különbségre is rávilágított: teljesen más az emberek viselkedése, „az angol sorbaállás számomra etalon, a tolerancia mintapéldája".

800 éves egyetemi város

A Londontól 80 kilométerre fekvő, százezer lakosú Cambridge Szeged egyik testvérvárosa, hazánkban leginkább egyeteméről ismert. Az 1209-ben alapított univerzitás Európa egyik legpatinásabb kutatóműhelye: több mint 50 Nobel-díjas tudós dolgozott itt, számos csúcstechnológiai cég létesített kutatóközpontokat, technológiai laborokat, tudományparkokat a város körül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gedzó, a Pick Szeged bikája

Szeged - Gedzó immáron hetedik éve a Sing-Sing Music Hall ügyeletes hangulatfelelőse. Ezenkívül a… Tovább olvasom