Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Carmen itt meghal

Carmen itt meghal
A szegedi Carmen a firenzei trendekkel ellentétben meghal - nemcsak a cselekményben, hanem a nyelvben is hű marad Bizet eredetijéhez a ma este debütáló opera, amelyet Keszég László rendez.
Bizet Carmenjéből az is ismer részleteket, aki még életében nem járt operában, a szegedi operalátogatók pedig jó eséllyel egy évtized alatt legalább kétféle verziót láthatnak.

A legtöbbször színpadra állított opera ma este debütáló verzióját Keszég László rendezi – szerinte a történet alapproblémái, érzelmi viharai ugyanazok maradnak, akármikor mutatják be a Carment, feltehetjük a kérdést, hogy miért követnek el az emberek olyat, amit nem is gondolnának magukról.

Ugyanez foglalkoztatja a Don Josét alakító Turpinszky Gippert Bélát is, aki László Boldizsárral osztozik a szerepen. „Mikor válik gyilkossá José?" – gondolkozott a próbák során, és reméli, hogy a négyfelvonásos, francia nyelven előadott opera végén kiderül a válasz.
 
Galéria kép

A csábító, szabad Carmen Laczák Boglárka nagy szerepálma volt: rendkívül élvezte a próbafolyamatot is, és nagyon sok hasonlóságot fedezett fel saját maga és karaktere között. A címszerepet énekli még Gaál-Wéber Ildikó, a vadóc Carmen ellenpontját, Micaelát pedig Ferenczy Orsolya és Kónya Krisztina alakítja.

Cseh Antalt mindkét szereposztásban láthatják, de más karaktert alakítva: egyszer Escamillót alakítja, Réti Attilával osztva a szerepet, majd Zunigaként tűnik fel, Altorjay Tamást váltva. A cigánylányokat Somogyvári Tímea Zita, Baracskai Judit, Horák Renáta és Máthé Beáta, a csempészeket Bónus Gábor, Börcsök Bálint, Andrejcsik István és Szélpál Szilveszter játssza.

Morales szerepében Major Attila és Taletovics Milán tűnik fel. Árvai György letisztult díszletéhez a két díjnyertes jelmeztervező, Szűcs Edit és Papp Janó készítette az öltözékeket.
 
Galéria kép

„A rendezői koncepciót a modernizálásra való vágy alakította, az, hogy hogyan lehet a Carmen-sztereotípiákat lebontani" – mondta el a darabról és látványvilágáról Szűcs Edit, aki többek között az Oscar-díjas Saul fia jelmezterveit is jegyzi. A koreográfiákat a hazai kortárs tánc egyik legismertebb alkotója, Gergye Krisztián készítette, a szegedi szimfonikusokat Gyüdi Sándor és Koczka Ferenc vezényli.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyílt napot tart szombaton a BTK

Színes programokkal várja a felvételizőket szombaton, kari nyílt napján a BTK. Tovább olvasom