Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Céges büntetések

Jogerősen kirótt bírságokat nem fizetnek meg az állami felügyeleti szerveknek. A köztartozásnak számító büntetések miatt gyakran bírósághoz fordulnak – időhúzás végett. Más cégek eltűnnek, mint a kámfor.
Idén május végéig kétszázmillió forintnyi munkaügyi bírságot szabtak ki a régió közel ötszáz munkáltatójára, amelyek többsége húsz főnél kevesebbet foglalkoztat. Geredy Emil, a dél-alföldi munkaügyi felügyelőség igazgatóhelyettese szerint a megbírságolt munkaadóknak nagyjából a fele fizet önként. A nemfizető cégeknél pár hónap után megkezdik a végrehajtást, és köztartozásként megpróbálják behajtani a felügyelőség jussát.

A kisebb vállalkozások – amelyeket jellemzően feketemunkások alkalmazásáért bírságolnak meg –, többnyire részletfizetést kérnek, ugyanis az akár többmilliós bírság kifizetésébe belerokkannának. A nagyobbak – amelyeknek főként a munka- és szabadidővel, illetve a szabadságokkal kapcsolatos visszaéléseik vannak – ezzel szemben jellemzően jogi útra terelik az ügyet. Ezzel akár két évig is halaszthatják a befizetést, amit még kamat sem terhel. Hogy a bírósági eljárások leginkább az időhúzást szolgálják, az is mutatja: a perek háromnegyedét a felügyelőség nyeri meg.

Negyvenmillió forintnyi bírságot szabott ki januártól a Csongrád Megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelőség, amelynek harmadát nem fizették be eddig. A bíróságig eljutó ügyeknek kilencven százalékát megnyerik, mondta el Kovalcsik Andrea, a megyei felügyelőség igazgatóhelyettese. Van példa azonban olyan „visszaesőnek" számító budapesti székhelyű cégre is, amellyel 2003 óta pereskednek. A cég – amelynek nevét újabb pertől tartva a vezető nem árulta el – a többmilliós jogerős bírságot nem fizette meg, helyette hivatali visszaélés miatt feljelentette a felügyelőséget. Előfordul, hogy a több százezres büntetés kiszabása után a cégek „felszívódnak", vagyonukat átmentik egy másikba.

Az ÁNTSZ megyei intézete idén eddig több mint tízmillió forintnyi bírságot rótt ki hétféle jogcímen, ebből a legnagyobb tételt a minőségvédelmi jelenti, 8,6 millióval. Ezeknek az akár több százezres büntetéseknek a behajtása okozza a legtöbb problémát. A tisztiorvosi hivatal mégis a szerencsésebb hatóságok közé tartozik, hiszen „mindössze" másfél milliónyi bírságot nem tudtak eddig beszedni. Az ügyek kisebb része a bíróságon végzi: Ladányi Márta, az intézet jogásza szerint a döntésekben rendszerint nekik adnak igazat – még ha ezt évekig is tart kivárni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megint mindenki maga irt szúnyogot

Egyszer volt összehangolt szúnyogirtás Csongrád megyében – és lehet, hogy utoljára. A múlt… Tovább olvasom