Délmagyar logó

2019. 04. 20. szombat - Tivadar Még több cikk.

Centizős utcák, utak a belvárosban

Szeged - „Centizhetnek" az autósok Szeged belvárosi utcáiban, hogy elférjenek a parkoló és a szembe jövő kocsiktól. Ez társasjáték – mondja a gépjárművezető-oktató. A szakember szerint nem az egyirányúsítás, az udvariasság a megoldás.
A szembe jövő hirtelen észlelése, ész nélküli gyorsítás, késve érkezés és fékezés, szlalomozás – nem közlekedésbiztonsági vagy ügyességi teszten láttuk ezt a jelenetet, hanem a szegedi Sóhordó utcában. A belvárosban számos helyen – itt is – „centizniük" kell az autósoknak, hogy elférjenek az oldalt parkoló gépkocsiktól és a szembe jövőktől.

– Nagy az átmenő forgalom, a Szent István tér felől szinte minden autós erre jön. Ugyanez a helyzet az Osztróvszky, a Pusztaszeri és az Imre utcában. Egyik oldalt ott állnak a parkoló autók, nem is férnek el a mindkét irányból közlekedő kocsik. Ráadásul mindig az nyomja jobban, akinek elsőbbséget kellene adnia – osztotta meg velünk tapasztalatait a helyszínen a közel 30 éve autózó Novák Ferenc. Szerinte egyirányúsítani kellene ezeket az utcákat, ahogy a fővárosban tették.

Kitérő. van, amikor nem a kresz, hanem az udvariasság a megoldás. Fotó: Karnok Csaba
Kitérő. van, amikor nem a kresz, hanem az udvariasság a megoldás.
Fotó: Karnok Csaba

– Ez egy társasjáték. Az autósok többsége nem örül, ha szembetalálkozik partnerével. A tanuló vezetők is nehezen szokják meg ezeket a helyzeteket, pláne, ha a gyakorlás után felismerik: nekik lenne elsőbbségük, mégsem tudnak haladni, mert társaik nem előzékenyek. Mikor nem férünk el, és ezt a szembe jövő nem akarja tudomásul venni, halad felénk tovább, úgy megkérdezném tőle: mégis, mire gondolt? Ilyenkor jöhet a hátratolatás – számol be a gépjárművezető-oktatóként sokat látott Kormányos Árpád. A „centizős" placcok között a Török és a Tábor utcát is említi. – Sokszor 2-3 centi marad a két autó tükre között. Ha kevés a parkolóhely, megfontolandó lenne, hogy két kerékkel fel lehessen állni a járdára – javasolja, az autósoknak pedig azt tanácsolja: hosszan tekintsenek előre két útkereszteződés között, gondolják végig, elférnek-e majd, vagy beszorulnak.

– Sok-sok éve így működnek ezek az utcák, még nem jutott el hozzánk közlekedési panasz – tájékoztat Csamangó Attila, a szegedi önkormányzat fejlesztési irodájának referense. Ezért az általunk felvetett javaslatok megfontolására sincs szükség. – Az egyirányúsításból számos probléma adódhat, ahol lehet, kerüljük ezt a megoldást. Fel sem merült az ominózus utcák esetében, nem szokott nagyobb torlódás kialakulni. Kölcsönös udvariassággal meg lehet oldani ezeket a helyzeteket – mondja.

Olvasóink írták

 • 16. Piki 2009. február 25. 15:21
  „lelketlen!
  Tudod Szecsődi??!!! A fodrászcikk(kellék) kereskedő a Mars tér sarkáról! :D”
 • 15. lelketlen 2009. február 25. 13:48
  „14.-nek.
  Piki.
  ki az a Szecsődi? én a Bukk Miskát ismerem az is arrafelé lakik,de Őt nem zavarná,mert folyamatosan részeg,véletlenszerű józansága esetén meg 80%-os süket.”
 • 14. Piki 2009. február 25. 12:21
  „madártej!
  Azért nem mehet a forgalom a Vidra u. felé, mert ott lakik a Szecsődi!!!!”
 • 13. vuk 2009. február 25. 10:44
  „"Ha kevés a parkolóhely, megfontolandó lenne, hogy két kerékkel fel lehessen állni a járdára - javasolja"...

  En is javasolnam, hogy CSAK ket kerekkel alljanak fel, legyenek olyan kedvesek, mert most neggyel allnak fel, akar szabad akar nem (tobbnyire nem). Es azt is javasolnam, hogy csak a jardakra alljanak fel, mert jelenleg a kerekparutakra, kerekparsavokra, parkokba, fure, mindenhova allnak. Es ha idaig eljutottunk, akkor jo lenne ha a jardakra sem allnanak semennyi kerekkel, mertugyanis az is tilos.
  Ezutan ket megoldas van:
  - vagy ledozeroljuk a belvarosi hazak nagy reszet, lebetonozzuk a parkokat, es mindenhova ingyenes parkolokat alakitunk ki,
  - esetleg nem jarunk szarni is kocsival, es akkor erre nincs szukseg.

  Melyik legyen? :)”
 • 12. ifj. Nagy Gábor 2009. február 25. 08:42
  „madártej,

  a Csongrádi sgt. - Szent István tér - Vidra utca a nagykörúttól befelé jelenleg egy, a nem túl távoli jövőben kettő (8, 10) igen nagyforgalmú trolibuszvonal útvonala (lesz), és mivel csak egy sáv van irányonként, nem alakítható ki buszsáv, pedig torlódások lennének, ha mindenki itt jönne be a városba kocsival abból az irányból és akkor a troli is lassulna.

  Mivel a Sóhordó utca felé éppen annak keskenysége miatt nem annyira éri meg továbbmenni, így erre kevesebb autó jön és a troli gyorsabban bejut. Ennyi a nagy rejtély magyarázata.

  Vagyis csak az ismert autós szlogen: "majd ha tiszta, kényelmes, gyors lesz a troli/busz/villamos, akkor szállok rá át" beváltására törekednek, ehhez persze előnyben kell részesíteni a tömegközlekedési járművet és ez bizonyos helyeken csak az autók rovására történhet.”
 • 11. Vivike 2009. február 25. 07:56
  „Elárulná nekem valaki, hogy ezt a sok okostojást miért is engedik hozzászólni. Ki a francot érdekel, hogy mi van külföldön. Most itt Szegedről szól a cikk és sajnos tényleg el van cseszve az egész közlekedés. Teljesen igaz az, hogy mi a fenének kellett lezárni a Szent István teret. A közlekedés ott tényleg káosz a környéken. És sajnos tényleg nagyon sok a köcsög aki nem foglalkozik a másikkal, csak hajt mint a barom.”
 • 10. madártej 2009. február 25. 07:06
  „Látom, ez a Sóhordó u. képe a cikkben. Az is bolond volt, aki a Sz.István térről ide beterelte az egész forgalmat a Csongrádi felől. Hogy miért nem mehet a jármű tovább a Vidra u. felé? Rejtély. Max. elmenne a Sz.Mihály u.-ba egy része, oszt jónapot, ha egyirányú lenne a Sóhordó és a vele párhuzamos Sz.Mihály...”
 • 9. Mignon 2009. február 25. 01:34
  „Kössz "sevevof9"!

  En is erre gondoltam!

  Tudod, ennyi-ennyi idö utan lassan en is elvesztem kedvem.
  Nem erünk el semmit itt, ezen a portalon, soha, ugysem.

  En USA allampolgar vagyok, de itt Frankfurtban elek, (hosszu törtenet lenne),
  de engem is neha nagyon bant a hozzaszolasok, lehet, nem szemely szerint,
  hanem-"altalaban"!

  Szük-latokörüseg.
  -mi az, hogy "ciganybünözes"?
  -mi az, hogy "rendörbünözes"?
  -talan van "zsidobünözes" is??

  Van.
  Van minden!

  Csak "magyar"bünözes nincs!
  (Vagy "elenyeszö").

  Röhejesek!

  Mar, gondoltam arra, egy cikket fogok irni, ezzel a cimmel:

  "Büszke vagy te magyarnak lenni?
  Ha igen, miert?
  Ha nem, miert?"

  De, elment a kedvem.

  Szia”
 • 8. sevenof9 2009. február 25. 01:15
  „"5. hozzászólás StatusQuo 2009.02.24. 21:46

  Csamango ur! ha panaszkodnák lenne eredménye? Kamunéni!Ne gyere már a hülye ámérikás szöveggel! 1.Ott nem kéthavi bér egy visszapillantó. 2.Ott nincs zöldkártya 3.Ott nincs kötelező biztositás 4.Nincs sulyadó 5.Nincs parkolási dij /az utcán/6.Nincs müszaki/nálunk még a Okm-es szalonautónak is kötelező/7.Lezárni sem kell mert a kutyát nemérdekli 8.Nemkell zöldkártya igazolás ha külföldre távozol 9.Külön felségjelzés 1O.az olajválság idején is ...."

  1) igaz
  2) van. 14 allamban van. lsd CARB
  3) De van,ugy hivjak liability. Kb 120 dollar/ev kisautora
  4) de van excise tax es property tax
  5) de van. eredj al bmelyik nagyvarosba
  6) de van,allama valogatja
  7) ez igaz de csak poros kisvarosokban es nagyon gazdag kornyeken
  8) igaz de max kanada es mexiko a kulfold...
  9) igaz”
 • 7. CsImre 2009. február 24. 23:45
  „Egy megoldás van, odébb kell tolni a házfalakat, és arrébbtessékelni a fákat.”
 • 6. Mignon 2009. február 24. 21:58
  „Gondolom, nem kell hogy az "eszt osszam", tudjatok hogy megy az U.S.A.-ban
  a jogositvany vizsga?!

  1. Elmeleti vizsga:
  Van 42 kerdes.
  Abbol 36 kerdes az alkohollal, es kabitoszerrel foglalkozik, es hatasukkal!

  2. Gyakorlati vizsga:
  Egy haztömböt körülvezetsz a vizsgabiztos jelenleteben.

  Kesz.

  Es, mar 16-evesen.

  Ennyi.”
 • 5. StatusQuo 2009. február 24. 21:46
  „Csamango ur! ha panaszkodnák lenne eredménye? Kamunéni!Ne gyere már a hülye ámérikás szöveggel! 1.Ott nem kéthavi bér egy visszapillantó. 2.Ott nincs zöldkártya 3.Ott nincs kötelező biztositás 4.Nincs sulyadó 5.Nincs parkolási dij /az utcán/6.Nincs müszaki/nálunk még a Okm-es szalonautónak is kötelező/7.Lezárni sem kell mert a kutyát nemérdekli 8.Nemkell zöldkártya igazolás ha külföldre távozol 9.Külön felségjelzés 1O.az olajválság idején is ....”
 • 4. JungHeinrich 2009. február 24. 21:45
  „...no de kuala lumpur?”
 • 3. dova 2009. február 24. 21:35
  „gépjárművezető-oktatóként sokat látott Kormányos Árpád:
  "(...)Ha kevés a parkolóhely, megfontolandó lenne, hogy két kerékkel fel lehessen állni a járdára - javasolja (...)"
  Jéé, az még fel sem tűnt neki, hogy engedély nélkül is szinte mindenhol ez van.
  Az sem tűnt fel neki, hogy az egész várost szétrondítják az össze-vissza fatükrökre, fűre, stb. parkoló autók?

  Nekem sokkalta jobb javaslatom van.
  Minden járdát jelöljenek ki parkolónak, hogy ne legyen annyi megtűrt szabálytalankodó és mégtöbb autó férjen el a Belvárosban.
  Mert az olyan jó, ha mindenki egyesével foglalhat el több négyzetméteres területeket és akár egész napra is, függetlenül attól, hogy már nem is ül az autójában.”
 • 2. Mignon 2009. február 24. 21:13
  „Ugyan, kedves "KamuNeni"!
  Ne tulozzal mar!
  Vezettem mar Manhattanben, visszaforditott tükör nelkül!
  (Van ott eleg hely!)

  (Egy kicsit "kamu", amit irtal!)

  Szia”
 • 1. KamuNeni 2009. február 24. 18:45
  „Semmi az egesz csak egy csomo nemtudni sofor alapgyakorlatokkal. Majd ha New yorkban kellene vezetnie a tukrokkel behatjtva mert nem fel el maskepp es 20-25 merfoldes sebesseggel manhattanben ott megtudna mi a centizes. Az ami MO-n van az gyerekjatek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Laposra taposva kell a palack

Szeged - Bár sok PET-palack és fémdoboz gyűlt már össze a rókusi Tescóban, a visszaváltási lehetőség híre még nem terjedt el igazán. Tovább olvasom