Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Cérnakesztyűben érinthetik Chagallt

A különleges biztonsági intézkedések miatt egyszerre csak százötven ember tekintheti meg a szegedi várban a Chagall-kiállítást, ezért a pénteki megnyitó zártkörű lesz, a közönség csak szombattól láthatja a tárlatot. Szállítás közben az egyik litográfia üvege eltört, ezért az nem szerepel a kiállításon.
Nagy Imre művészettörténész, Vörös Gabriella múzeumigazgató és Pászti Ágnes tanácsnok a kiállítás katalógusát mutatja. Fotó: Miskolczi Róbert
A Szegedi Környezetgazdálkodási Kht. munkatársai gőzerővel dolgoznak, hogy a pénteki megnyitóra a vár környezete is méltó legyen a Chagall-kiállításhoz. Pászti Ágnes tanácsnok 20 tuját, rengeteg virágot hozatott a helyszínre. A régészeti föltárás miatt a tárlat főbejárata a vár Tisza felőli oldalán lesz, oda telepítik a jegyárusító pavilont is. A francia partnerek jelenlétében hétfőn csomagolták ki a teljes anyagot a várban, akkor derült ki, hogy a 43 litográfia közül néggyel kisebb gondok vannak. Azt, amelyiknek eltört az üvege, nem is állítják ki. A másik hármat – kettő kissé elcsúszva, egy pedig fejjel lefelé került a keretbe – papírrestaurátor közreműködésével igazítják meg.

A kiállítás kurátora, Nagy Imre, a szegedi múzeum művészettörténésze elmondta: az Odüsszeia-sorozatból összesen kétszáz nyomat készült, ebből harminc számozott példányt nyomtak különleges japán gyöngyházfényű papírra; csak ezeket szignálta Chagall. Szegedre a nizzai Bibliai Üzenet Marc Chagall Nemzeti Múzeum Baráti Egyesület tulajdonát képező huszonnegyedik sorozat került. A litográfia esetében – a rézkarccal ellentétben – nincs jelentősége annak, hányadik számú egy nyomat, mert a technika jellegéből adódóan akár a századik is egyenértékű az elsővel. A művész unokájától meglepetésként kölcsön kapott, egyenként több mint háromszázezer euróra becsült három Chagall-olajkép a szakemberek szerint nagyobb szenzáció, mint a litográfia-sorozat. Már csak miattuk is érdemes megnézni a különleges tárlatot.

– Nagy megtiszteltetés dolgozni ezzel az anyaggal. Bevallom, amikor hétfőn az összes képet kibontottuk, némi megilletődés fogott el, mert ilyen közelről én sem látok mindennap Chagall-munkákat – árulta el Nagy Imre, aki kollégáival együtt csak fehér cérnakesztyűben veheti kézbe a becses műalkotásokat. Mondogatják is egymásnak: még az unokájuknak is mesélhetik majd, hogy részt vettek a szegedi Chagall-kiállítás rendezésében.


Katalógus

A kiállításhoz elkészült az a 39 oldalas, magyar, angol és francia nyelvű reprezentatív katalógus, amelyben 14 egész oldalas színes reprodukciót közölnek a tárlaton látható Odüsszeia-sorozatból. Chagall művészetéről és a képekről Elisabeth Pacoud-Réme, a nizzai múzeum művészettörténésze írt tanulmányt. A katalógust 950 forintért árusítják majd. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aszfaltcsíkot húznak a szegedi reptéren

Várhatóan a jövő héten kezdi el építeni a szegedi reptéren az ezerkétszáz méteres futópályát a… Tovább olvasom