Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Chikán Ágnes kötete

Természettudósokat faggat a hivatásukhoz és a hitükhöz vezető útjukról most megjelent legújabb könyvében egykori kollégánk, Chikán Ágnes.
„Abba a korosztályba tartozom, amely legfogékonyabb éveiben azt tanulta: a világ csakis anyagi természetű. Hogy a vallás, miként Freud állította, az emberiség kényszerneurózisa, amely Marx szerint 'ópium a népnek'…Tankönyvek idézték nekünk Lenint, aki arra buzdította a még romlatlan ifjúságot: 'Tanulni, tanulni, tanulni!' Persze nem akármit és nem akárhogyan: miközben Adyt, Babitsot, zenei és képzőművészeti alkotásokat próbáltunk bibliai ismeretek nélkül értelmezni, az irodalmat, történelmet, művészeteket, biológiát a marxizmus szellemében tanították, mert hogy az 'az igaz, a mindenható'. S mindennek alátámasztására a fő ideológusok bevetették a természettudomány eredményeit, szembe állítva, mintegy kijátszva egymás ellen az igazságkeresés két módját" – írja most megjelent, legújabb könyve előszavában Chikán Ágnes.

A Levelek a tudás fájáról című interjúkötet szerzője, egykori kollegánk, akinek cikkeit 26 éven át olvashatták a szegediek a Délmagyarországban, generációjának hiánytüneteit igyekszik enyhíteni azáltal, hogy irracionalitással aligha vádolható, pályájukon sikeres természettudósokat, akadémikusokat faggat a hivatásukhoz és hitükhöz vezető életútjukról, a hit és a tudomány közhiedelemben egymást kizáró kapcsolatáról. Az anyagi valóság legapróbb részleteit vizsgáló biológust, fizikust, informatikust, agykutatót, növénynemesítőt, bioetikust vallatja arról, személyiségükben miként olvad eggyé a csakis a tényeknek, bizonyítható jelenségeknek hívő kutató és a transzcendentális ember világképe. A beszélgetések során a véletlen (vagy a Gondviselés?) által terelgetett, érdekes, olykor kalandos egyéni sorsok tárulnak elénk, melyek hol a kemény megpróbáltatásokkal, hol meg a váratlanul fölbukkanó szerencsével kikövezett úton mintha mindig egy célpont felé tartottak volna. Széchenyi- és Bolyai-díjas tudósok, köztük Freund Tamás, Vizi E. Szilveszter, Roska Tamás, Hámori József, Kroó Norbert, a szegedi Dudits Dénes, Kertész Zoltán és a bioetikus jezsuita pap, Somfai Béla professzor gondolatai bizonyára segítséget nyújtanak az eligazodásban a hit és a tudomány világában tévelygő olvasóknak, de tanulsággal szolgálhatnak minden hívőnek, istenkeresőnek és ateistának is. Különösen így karácsony táján.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Száztízmilliárd a vízminőségre

Több mint egymillió ember életét érinti a Dél-Alföldön az ivóvíz minőségét javító program, amelynek… Tovább olvasom