Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Chris Barber Szegeden lép fel

A hetvenöt éves brit harsonást, Chris Barbert régóta szeretnék Szegedre csábítani a Dóm Dixie Gála szervezői. A világhírű művész – akit a magyarországi dixieland elindítójának tartanak – idén fellép a szegedi szabadtéri színpadán.
Chris Barber lesz az idei, kilencedik Dóm Dixie Gála egyik sztárvendége. A rendezvényen fellép Joe Murányi, a francia Jazzticots és a határőrség big band zenekara is. A gálát augusztus 2-án rendezik a szegedi szabadtéri színpadon.

Barbert, a világhírű brit harsonást a szervezők régóta szerették volna Szegedre csábítani, a művészt ugyanis a magyar dixieland elindítójának tartják.
– Chris Barber zenekarával a hatvanas évek elején hazánkban járt, és a Magyar Rádió stúdiójában rögzített egy lemezt. Minden magyar dzsessz- és dixielandzenész ezen a lemezen nevelkedett – mesélte Háló Pál, a gála egyik házigazda zenekara, a Storyville Jazz Band vezetője. A hetvenöt éves Barbert ezúttal sem volt könnyű megszerezni, de a Molnár Dixieland Band – a másik szervező zenekar – jubileumi korongját meghallgatva úgy döntött: jön.

Show-elemekkel és „happy zenével" szórakoztatja majd a közönséget a New Orleans-i dzsesszt játszó Jazzticots. Az öttagú bandában két fiatal hölgy is játszik, egyikük dobol, másikuk klarinétozik. A többiek bendzsón, szaxofonon és szuzafonon – egy tubához hasonló hangszeren – muzsikálnak.

Ritkának számít a big band Magyarországon, egyrészt mert a rézfúvós zenének nincs nagy hagyománya, másrészt mert ez a fölállás sok zenészt igényel, a hangszerelés is bonyolult. Ezért is számít különlegesnek a határőrség big band zenekara, amely szintén fellép az idei gálán. A másik ok, amiért érdemes lesz meghallgatni őket, az együttes vezetője, Magyarország egyik legjobb dzsesszharsonása: Szalóky Béla.

A szervezők ettől az évtől bevezetnek egy technikai újítást: a gálának nemcsak a kezdési időpontját, hanem a végét is rögzítik. Eszerint a műsor 21 órától körülbelül negyed egyig tart majd. A szigorra azért van szükség, mert korábban az improvizációk miatt hosszúra nyúlt a program, amit többen kifogásoltak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Balogh László a Magyar Televízió kuratóriumi elnökségében

A Magyar Televízió tízfős kuratóriumi elnökségének tagja lett Balogh László, akit a… Tovább olvasom