Délmagyar logó

2019. 05. 27. hétfő - Hella Még több cikk.

Ciánügyben összefogtak a magyarok

Szeged - Az egész Európai Unió területén be akarják tiltatni az aranybányászat cianidos technológiáját a magyar képviselők. Az Európai Parlament nagy többséggel elfogadta az erről szóló határozatot. Nem biztos, hogy ebből már 2011-ben jogszabály lesz, de ez a lépés már elriaszthatja a verespataki befektetőt.
A szocialista és demokrata csoportban ülő román képviselők támogatták a magyarok kezdeményezését. A néppárti csapatban ülő románok azonban ellenkampányt folytattak, egészen a szavazás előtti percekig. A liberálisok között akadtak, akiknek a természet védelme volt fontos, mások a bányászati lobbi mellett álltak. Emiatt a határozatot, amely a cianidos bányászati technológia teljes betiltását követeli az Unió egész területén, nagy többséggel elfogadta ugyan az Európai Parlament – és ehhez kellett a magyar képviselők közös lobbija –, de Tabajdi Csaba és mások módosító indítványa, amely egyértelmű utasítást ad az Európai Bizottságnak, és rövidebb határidőt kér a jogszabály megalkotására, végül nem ment át. Ez pedig azt jelenti, még nem biztos, hogy az Európai
Bizottság ezt a témát fölveszi a 2011-es jogalkotási programjába. Annak érdekében, hogy ez mégis megtörténjen, a magyarok igyekeznek a testületre nyomást gyakorolni – tájékoztatott Tabajdi Csaba.

Mindezt azért teszik, mert épp tíz évvel ezelőtt a cianidos technológiát alkalmazó nagybányai aranybányából egy baleset után 100 ezer köbméter cianidos zagylé folyt a Szamosba, majd a Tiszába. A folytatásra mindenki emlékszik a mi vidékünkön. Verespataknál újabb, ugyanilyen technológiával működő bányát tervez egy befektető. A magyar uniós képviselők és a mellettük álló románok abban bíznak, hogy az európai parlament határozata elbizonytalanítja a befektetőt. Tabajdi munkatársa, Kenessey Tamás arra hívja föl a figyelmet, hogy a majdani jogszabálynak alapszerződésekre kell hivatkoznia. A cián használatát egészségügyi és környezetvédelmi szempont alapján is be lehet tiltatni.

Olvasóink írták

  • 2. odysseus 2010. május 24. 09:21
    „bár már azt írnátok, hogy cigányügyben összefogtak a magyarok!”
  • 1. odysseus 2010. május 24. 09:17
    „na végre, egy civilizált ötlet! Mindent meg kell tenni Magyarország - és Szeged - ékességéért, a Tiszáért!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szammer István: Megtanultam, Szeged, az más

Személyes barátokra is talált Szegeden Szammer István az utóbbi 10 évben. A város napján Szegedért Emlékéremmel tüntették ki. Tovább olvasom