Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Cigány és a nem cigány emberek együttélését segítenék

Szeged - Családiasnak tartják a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégiumot a pénteki nyílt nap vendégei. Jelenleg 16 egyetemi hallgató alkot összetartó közösséget a tavaly szeptember óta működő intézményben.
– Nagyon kellemes, barátságos és családias a légkör – mondta el első benyomását az Indóház téri Szegedi Keresztény Roma Szakkollégiumról Briják Dávid. A csanádpalotai fiatalember jelenleg a makói József Attila Gimnázium diákja, a jövő tanévtől az SZTE Mérnöki Karán szeretne továbbtanulni vidékfejlesztési agrármérnök szakon. Ha minden jól megy, szeptembertől ő is Szeged legfiatalabb és legújabb szakkollégiumában lakhat. A pénteki nyílt napon szülők és fiatalok járták be a szakkollégiumot, kérdezhettek az intézmény munkatársaitól és hallgatóitól.

– Családban vagyunk itt – beszélt mindennapjaikról Szverle Szandra, a diákbizottság vezetője, aki harmadéves szociálismunkás-hallgató Szegeden.

– Kétágyas szobákban lakunk, jelenleg 3 fiú és 13 lány osztozik a kollégiumon. Együtt szoktunk enni, a konyhát lassan ki fogjuk nőni – hallottuk Szandrától, miközben a tavaly szeptemberi nyitás óta eltelt időszak emlékezetes pillanatainak fotóit vetítette. Az első közös kirándulásuk Ópusztaszeren volt október 6-án, de jártak már Miskolcon is a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat által szervezett focikupán.

A nyílt napon mindent megnézhettek az érdeklődők. A konyhát lassan kinövik a lakók. Fotó: Frank Yvette
A nyílt napon mindent megnézhettek az érdeklődők. A konyhát lassan kinövik a lakók.
Fotó: Frank Yvette

A szakkollégium hosszú távú célja, hogy a cigány és a nem cigány emberek együttélését segítse elő – erről már Mészáros Ferenc igazgató beszélt az érdeklődőknek. – A gyökéreresztés időszakában vagyunk, nagyon sok még a tennivaló. Együttműködők a hallgatók, messze a várakozáson felüli a csapat. A kollégákra ugyanez jellemző. Nem gondoljuk, hogy holnaputánra megoldjuk a magyarországi cigánysággal kapcsolatos összes problémát – szögezte le Mészáros Ferenc. Egy uniós pályázaton nyert támogatás biztosítja az elkövetkező pár évben a működést. Az igazgató tájékoztatott: szeptembertől 4-gyel több kollégistát fogadnak, így már 20-an lesznek, az azt követő tanévtől pedig a véglegesnek szánt, 25 fős létszámot célozzák meg. Ez még egy átlátható, élhető közösség. 10 szoba, számítógépterem, konyha, beszélgető-, olvasóhelyiség, mosókonyha, iroda, közösségi terem és rendezett kert tartozik a tavaly megújult, modern épülethez.

A roma szakkollégium fenntartója a Szeged–csanádi Egyházmegye. Szakmai kapcsolatot ápolnak a Szegedi Tudományegyetemmel, emellett számos együttműködést alapoztak meg többek között a Gál Ferenc Hittudományi Főiskolával, a Karitásszal, az ÁGOTA Alapítvánnyal és a Rákóczi utcai roma tanodával. A cigány, nem cigány arányt 60-40 százalékban határozták meg, ezt természetesen betartják.

Keresztény értékrend

A szakkollégium nevelési céljai között fontos a keresztény értékek átadása. Kulturális, spirituális és közismereti modulra bontják a szakmai programot. Egyénre szabott mentorprogrammal, fejlesztési tervvel segítik a fiatalokat. A jelentkezésnek nem feltétele a katolikus hit, a „kereső" emberek számára is nyitottak. Kéthetente szerdán Gavódi Róbert ópusztaszeri római katolikus káplán tart szemináriumot, amely elmondása szerint sokkal kötetlenebb, mint egy hittanóra. Szeptembertől szentmiséket celebrál a kollégistáknak. Robi atya – ahogy a hallgatók hívják – tudomásunk szerint az egyetlen cigány pap Csongrád megyében.

Olvasóink írták

 • 19. béci61 2013. május 13. 08:14
  „Tisztelt eztnektek! A TÖRVÉNY szerint nem tudja elutasítani a cigány származású és adott szakterületen dolgozó segítségét, közreműködését az, aki valamely államilag biztosított szolgáltatás igénybevételére kényszerül. Ugyanezen TÖRVÉNY biztosítja a több ezer cigány származású honfitársunknak az ún. pozitív diszkrimináció alapján az ellátást attól függetlenül, hogy milyen romboló tevékenységet fejt ki társadalmunkban. Ezt mindenki tudja. Mint ahogyan Ön is a bűnöző magyarokat említi példaként, had említsem az emberként viselkedni képtelen cigányokat, és az azok értékrendjét általánosan elfogadó, azt erősítő tendenciákat. Erőt és kitartást kívánok azoknak a fiataloknak, akik a tanulással, további munkájukkal példát szeretnének mutatni. Csak egyetlen megjegyzést még: talán van az oldal olvasói között olyan, aki képes eljutni a diplomáig. Attól még el tudnak gondolkodni az olvasók azon is, hogy milyen áron milyen eredmény érhető el. S talán még azt is képesek felfogni, hogy lehet-e valami genetikai oka annak, hogy hatszor annyi befektetéssel lehet eljuttatni ugyanazon szintre egy népcsoport néhány tagját, mint a magyarokat.”
 • 18. eztnektek 2013. május 13. 00:14
  „Kedves Hozzászólok! Ezúton is szeretném mindenkinek megköszönni, hogy vette a fáradtságot és elolvasta a cikket, szerény meglátásom szerint sokan értelmezni már nem tudták! Először is, Magyarországon élünk, azzal foglalkozzunk, ami itt van, és kérek szépen mindenkit, nézzen már körül a saját háza táján. Vannak olyan cigány emberek, akik lopnak, de vannak olyan nem cigányok is(vagy ahogy sokan hívják magyarok, ami szerintem helytelen elnevezés), akik szintúgy lopnak, bűnöznek. Ezek a fiatalok lehetőséget kaptak, hogy tanulhassanak, egyetemre felvételiztek, olyan szakokon teljesítenek nagyon jó, majdnem kitűnő tanulmányi átlagot, amiről Önök közül sokan nem is álmodnának. Kérem szépen vegyék már észre, hogy nem ezek a fiatalok tehetnek arról, hogy egy kisebbséghez tartoznak, azt nem választhatja meg az ember hova születik.

  Kedves tavimaszlag! Tudatom Önnel, hogy a kollégiumban, mint az avatón készült képeken is látni lehet, vannak elektromos felszerelések, és SENKI nem óhajtja szétlopni, normálisabban mondva eltulajdonítani, ahogyan a tanult és intelligens emberek mondják. Mosogatógép és plazma tv áll a hallgatók rendelkezésére, jobban becsülik, mint Ön bármit az életében ebben biztos lehet. Feltennék egy kérdést Önöknek, kedves hozzászólok: Ha Önök vagy gyermekük beteg lesz, vagy segítségre lesz szükségük, elutasítják majd az orvost, az ápolónőt, a tanárt, csak azért mert cigány? Ha Önök annyira tanult és okos embernek hiszik magukat, mért nem lettek diplomásak? Mért nem segítenek embereken? Hozzátéve: a kollégium nem az adófizetők pénzéből van fenntartva, uniós forrásból, vagy egyiküknek sem ismerős a TÁMOP pályázat? Szeretnék egy meghívást intézni Önökhöz kedves hozzászólok, látogassanak el a kollégiumba, beszélgessenek a hallgatókkal, akik olvassák a hozzászólásaikat itt a délmagyar internetes portálján és nézzék meg, hogyan élnek, enni lehet a földről olyan tisztaság van, és barátságosak, kedvesek mindenkivel, csak Önökben nincs annyi emberség, hogy ezt viszonozzák azok felé, akik "csak" azzal ártottak maguknak, hogy cigány származásúak. Gondolkodjanak kicsit, és pici pszichológia: az előítéletet a családból hozza az ember, információhiány egy adott csoportról, egyénről. Ismerjék meg a kollégium lakóit!”
 • 17. Francois 2013. május 12. 14:40
  „Nekem egy kérdésem van, ez milyen ország is?! Románban, meg körülöttünk mért nincs cigány kérdés?! Meg mondom , mert nem úgy intézik a rendőrök a dolgokat mint itt! Bucarestben láttam, ahogy egy cigány nő leköpte a rendőrt, na olyan szépen elverték hogy mentőt kellett neki hívni, és az ottani járókelők tanúsították hogy egy napja márt ott fetreng! Ez lenne itt is a megoldás!”
 • 16. queenmargareth1 2013. május 12. 11:39
  „15. timcia 2013.05.12. 10:54 azért gondolom, nagyon néha híreket is hallgatsz, hallgattál, nem véletlen a "félelmünk", és aggályunk.Én azt mondom, segítsd az utcákon jósolgatásból élő cigányasszonyt pl itt Szegeden, megnézem:mire jutsz vele.

  Aztán ott van a facebook-on az a cigánylány beszólás, amit sose felejtek:
  Dögöljetek meg magyarok!Nem is vagytok magyarok, felhígult zagyvalék, mi viszont összetartunk?! és amikor ti már rég kihaltok mi itt fogunk élni egyre többen.”
 • 15. timcia 2013. május 12. 10:54
  „Bentlakó CIGÁNY vagyok, szerintem ha a velünk lakó magyarok (40 %) annyira rosszul éreznék magukat velünk, fognák a cuccukat és elmennének. Senki nem tartotta a fejükhöz a pisztolyt, hogy éljenek velünk. Szeretném megköszönni az eddigi hozzászólok véleményét, ezért engedjétek meg, hogy én is reflektáljak. Úgy gondolom, hogy az az ember akinek előítéletei vannak egy ember bőrszíne, etnikuma miatt az elég primitív. Lenéztek úgy minket, hogy fogalmatok sincs az életünkről. Egyetemisták vagyunk, tanulunk, tisztességesen élünk. Semmivel sem vagyunk kevesebbek, mint a magyarok. A testvérem már elvégezte az egyetemet, tanárként dolgozik, tanulmányai alatt OTDK 2. helyezett volt. Őszintén szólva úgy vélem, hogy aki rasszista megnyilvánulásokat enged meg magának, az nem minket minősít, hanem saját magát.
  "Ne vegyétek el tőlünk a napot
  Mi is boldog emberek vagyunk
  Nem harcolni élni akarunk "”
 • 14. Dr.Evazan 2013. május 12. 08:12
  „Isten ments, ezekkel a brazilokkal nem lehet együtt élni !!!”
 • 13. alfa258 2013. május 11. 22:06
  „Önként jelentkezők kerestetnek lakotársnak! !”
 • 12. tavimaszlag 2013. május 11. 21:19
  „majd lelakják, széthordják, mint a móravárosi kultúrházukat!”
 • 11. Kicsinyuszi 2013. május 11. 21:17
  „Annak/azoknak kellene együtt élni velük, akik azt mondogatják, hogy milyen jó lesz ez így, meg hogy nincs cigány bűnözés...Mai nap délután a Tescoba is bemasírozott egy középkorú C típusú pár, kifelé menet a babakocsin itt-ott kicsit sem feltűnően megtömve, és miután volt, aki megbámulta, ilyet szólt be a p*raszt, hogy "<moderálva>"...ha nem lettem volna fültanúja, el se hiszem... úgy néz ki a C típusúaknak lopni is szabad, még akár a Tescoban is... Miért is kell nekünk elviselni, és együtt élni az ilyenekkel?”
 • 10. notebook 2013. május 11. 20:52
  „Sajnos igaz az, hogy nagyon nehéz velük együtt élni, egy társasházban. Úgy viselkednek, ahogy akarnak, rájuk nem érvényesek a közösségi szabályok ugyanakkor diktálják a saját szabályaikat. Ha szólni merünk a hajnali, késő esti, egész napos zajkeltésért, a válasz: "kitaposom a beledet", "verőlegényekkel elveretlek", "véletlen baleset érhet", "tűrni kell és kész", "nem te diktálsz"...
  Akármilyen szép szóval, kedvesen kérve is kötekedésnek veszik, ha az ember -a pihenésre hivatkozva - szólni mer.”
 • 9. uborka 2013. május 11. 19:27
  „A régi rendőrségi szabályzat azt mondja ki, hogy az a cigány kire az emberek azt mondják, valamint úgy él. !!!!! Igen ez a helyes mondás, lehet bár milyen nemzetiségű!!!!!!!!”
 • 8. queenmargareth1 2013. május 11. 18:22
  „eljutottunk idáig:vannak cigányok és vannak nem cigányok, remélem utóbbi lehet kínai, maláj, izraeli stb”
 • 7. pachakuti 2013. május 11. 18:07
  „"- Vannak a cigányok, és a nem cigány magyarok" /Balogh Zoltán/”
 • 6. uborka 2013. május 11. 16:43
  „5. x.
  Valóban igazat adok, de ha az ügyvédem sem tudta?? Azt sem,hogy mit keresünk ott azért érdekes??? Nekem közömbös volt minden,hiszen arra voltam kíváncsi, hogy tényleg, a cigányok ezt érdemlik????? Miért beszélünk itt cigány barátságról, meg bazi nagy támogatásról, ha tényleg ezt kapják a Magyar Államtól ? Hiszen azért van tele a börtön ,mert így szelektálnak. Különben az indoklás nem volt indoklás, érdekes volt az biztos??? Végül a lényeg,hogy így 1 embernek a száját be tudják fogni a választások idejére!!!! Tehát mi titkos ???A kicsi hazánkban???? A besúgó tanúnak a vallomását is kiadták nekem.A fekete keretes vádalkut. Ez a Magyar élet !!!!!”
 • 5. x 2013. május 11. 15:42
  „4. uborka, azt nem tudhatjuk, mennyit kaptál volna, ha nem teszteled a bíróságot a származásoddal.
  Azt furcsának találnám, ha tényleg nem idokolták volna meg az ítéletet. Talán elkerülte a figyelmedet.”
 • 4. uborka 2013. május 11. 15:29
  „Nép számlálás, talán azt mondták TITKOS, ha ki van töltve.Azért be írtam,hogy cigány vagyok. Azóta kapom a havi kisebbségi programokat!!!!
  Volt KFT-m 200 főt foglalkoztattam , persze nem egy időben. Ezért a munka adásért, persze semmi tartozásom se hova, a Bíróság 2 évet adott, nem volt indoklás,hogy miért! Az viszont benne volt,hogy 8 általánost végeztem, le fokoztak!!!!
  Nekem bajom nincs senkivel, főleg, ha az együtt élés normális, azért nem is óckodom a havi program meg kapása ellen..A lényeg ha már a Bíróságon vagyok, azt akartam bizonyítani,hogy, ha valaki cigány és kevés iskolája van, ugyan hogy járnak el vele????? Sikerült!!!!!Priuszos lettem!!!! Tehát a cigány származásúakra hazánkban ez vár!!!!!!!!!!!”
 • 3. x 2013. május 11. 14:50
  „Szó szerint "a cigány és a nem cigány emberek" - miért nem "a cigányok és a nem cigányok"?
  Az embertelenség szótárába 1967-ben utólag belekerült az "ember" kifejezés. Forrás pl.
  http://de.wikipedia.org/wiki/Dolf_Sternberger#Leben
  Ameddig ily´ módon hansúlyozzák, az "ember" szó nélkülözhető használatával, addig baj van.”
 • 2. StencilAtya 2013. május 11. 14:12
  „milyen pénzből? jaa, hogy adófizetők?? romák és NEM ROMÁK?”
 • 1. vakanyad 2013. május 11. 13:28
  „Baktóba vigyétek őket a városépítő mellé,legalább 12 családot,majd meglátnánk akar-e még miniszter elnök lenni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Simándy Józsefre is emlékeznek az énekesek

A legendás tenorista, Simándy József emlékét is ápolja a róla elnevezett nemzetközi énekverseny. Tovább olvasom