Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 20°C Még több cikk.

Cigányok a gyilkosságról

Szeged - A cigánybűnözés hírmagyarázatokban, de magánbeszélgetésekben is gyakran megjelenő szófordulat a veszprémi kézilabdások megtámadása óta.
A nyomozók szerint a veszprémi szórakozóhelyre egy 27 fős társaságban érkezett a 3 elkövető, akiknek volt már dolga a rendőrséggel, de arra utaló jellel nem találkoztak, amely szerint etnikai motivációjú bűncselekmény áldozata lett volna Cozma. A történtekről közismert Csongrád megyei cigány személyiségek véleményét kértük.

– Nincs cigánybűnözés, mint ahogy a magyarbűnözés sincs – jelenti ki Kovács Lajos. A Csongrád megyei vajda szerint megélhetési bűnözés viszont létezik egészen addig, amíg nem tudnak munkához, s így pénzkeresethez jutni a szegény emberek – függetlenül a bőrszínüktől. – Csongrád megyében jobban együtt tudnak élni a cigányok és a nem cigányok, mint az ország más részein.

– Sportszerető emberként is nagyon megrázott a gyilkosság híre – mondja Károlyi Sándor cigány politikus, megyei önkormányzati képviselő. – A bűnöző üldözendő, bármilyen színű a bőre, a rendőrséget meg kell erősíteni; ez a mi érdekünk is, mert mi is szeretünk békességben élni, mi is féltjük a gyerekeinket. De fontos e 800 ezres népesség szocializálása – a többség érdekében. Ezért a kormánynak támogatnia kell a lemaradott térségeket, hogy legyen munkahely, és erősödjön meg a cigány értelmiség.

– Már megint egy feketepont, amit nem lehet megmagyarázni! Nagyon szomorú voltam, amikor hallottam a tragikus végű veszprémi verekedésről – emlékszik a hétvégi tragédiára Frankie Látó. A szegedi dzsesszzenész szerint Európa más országaiban, például a francia fővárosban is számos példa akad a különböző etnikumok nézeteltérésére. E példák is azt mutatják, hogy nem szabad általánosítani. Egy 40-50 fős család egészét sem szabadna megbélyegezni egyetlen „feketebárány" miatt.

– Megdöbbentett mindnyájunkat, ami Marian Cozmával és társaival történt, mélyen elítélünk minden erőszakos cselekményt – mondta Sztojka László, a vásárhelyi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke. – Információim szerint Vásárhelyen minden száz elkövetőből, húsz-huszonöt a roma, és hasonló a helyzet a megyében is. Nem zavar, hogy a Cozma-gyilkosság egyik gyanúsítottjával azonos a vezetéknevem. Az viszont kellemetlen volt, mikor az egyik tanárnő megkérdezte a fiamtól: Sztojka Iván rokonunk-e? Kijelenthetem: nem. Arról sincs tudomásunk, hogy ezen vidéken bujkálna, ha erről hírt kapnánk, segítenénk a hatóság munkáját.

3 törzs, 13 kaszt

– A cigánybűnözés mint rendőrségi belső zsargon kiterjedt használata ellen már az országos cigánytanács is tiltakozott. De a cigányságról is csak akkor helyes beszélni, ha az a 3 törzsünkre és 13 kasztunkra egyformán érvényes – utal a múltra Szirtesi Zoltán. A dorozsmai körzeti orvos, a rendszerváltás előtti időszak legismertebb roma közszereplője hangsúlyozza: az utóbbi évtizedekben rengetegen veszítették el munkájukat, és a halmozottan hátrányos helyzetű emberek még kilátástalanabb körülmények közé kerültek. – Erős rétegződésünk civilizációs különbségeket is jelent. Civilizálatlan rétegeink felemeléséért a mostani kisebbségi önkormányzatok nem tesznek eleget. De minden komoly kisebbségi politikus véleménye: nem halat, vagyis segélyt kell adni a cigányoknak, hanem hálót, tudást, képesítést, s hozzá vizet, amiben halászhatnak.

Olvasóink írták

74 hozzászólás
 • 74. mag 2009. február 15. 08:55
  „A szidoké és a ciányoké a hatalom a töbi meg dögöljön meg”
 • 73. maci52 2009. február 13. 09:43
  „Kapcsoljatok a Duna TV-re,kokerók és sírjatok.”
 • 72. viv 2009. február 12. 18:15
  „És az, hogy hidegvérrel megölnek valakit (bárki legyen is az) megélhetési bűnözés, mi?”
 • 71. Luckatosh 2009. február 12. 18:08
  „A gyilkosok pont ugy neztek ki mint akik halmozottan hatranyos helyzetuek!”
 • 70. korcsmaaros 2009. február 12. 17:44
  „Kádár rendszerben ,mindegyik kapott munkát,lehetőségük volt a tanulásra mégsem vitték semmire!Az ingyen kapott lakásokat tönkretették! Merjük már kimondani ,hogy ezek soha nem fognak beilleszkedni !”
 • 69. ahivem 2009. február 12. 16:26
  „Azt hittem a Jobbik különb, de egy nagy szart.
  Aki a cigánybűnözés ellen tüntet az egyszerüen ostoba.
  Miért csak a cigánybűnözés ellen; talán a többinek szabad? Ha magyar vagy, akkor lophatsz, csalhatsz?, de ha cigány, akkor nem? A Jobbik ezek szerint ezt gondolja!!!
  Ebből nem kérek, köszönöm.”
 • 68. _palla_ 2009. február 12. 15:59
  „Szerintem sem célravezető az összes cigányt egy kalap alá venni, ugyanakkor az sem igaz, hogy nincsen cigánybűnözés, vagy inkább pontosabban: a cigányság szocializálatlan részének bűnözése.
  Nem cigányok milyen gyakran kiáltanak vérbosszúért?
  Nem cigányok milyen gyakran rohannak be (családostul) az iskolába megverni a tanítónőt, ha a gyerek sírva megy haza?! Még ha a tanár tényleg igazságtalan is volt, akkor sem ez a módja a dolog elintézésének.
  Elhiszem, hogy a cigány gyerekeket gyakran éri indokolatlan igazságtalanság, téves általánosítás. Pl. milyen bunkóság már megkérdezni, hogy a Sztojka Iván rokona-e? Szegény gyerek! Bár általános iskolában (Gutenberg) nekem is volt több cigány napközis társam (rendes családokból), és a tanáraink éppen, hogy a kirekesztés ellen küzdöttek, szerintem elég eredményesen.
  Van sajnos azonban egy tipikus, ösztönös viselkedésforma, mely jellemző a cigányok közül az alulszocializáltakra - hangsúlyozom, messze nem minden cigányra!!!!! - azonban én úgy vélem, ez sem a "vérükben van", hanem a társadalmi helyzetből fakad.”
 • 67. strasz1 2009. február 12. 14:51
  „Kedves fehér testvéreim!
  Ezt a pár soromat olvassátok el és gondolkodjatok el rajta,de hangsúlyoznám hogy nincs bajom a fehér bőr színnel.Sajnálatos dolgok sora követi egymást amit sajnos romák követnek el.Mi elött ki írjátok ezeket a szövegeket tudnotok kellene hogy rengetek cigány fajta él magyarországon és nem mind rabló,gyilkos.Páran próbálnánk normálisan élni de mi nem megyünk sehova demonstrálni mert tudjuk hogy hol a helyünk a világban,és már egyáltalán nem is szeretnénk közétek tartozni.Mi is megvetjük az ilyen romákat akik gyilkolnak stb.De nem csak itt kell bizonyítanunk hanem majd a jó Isten elött is,de majd akkor mindenki megkapja a magáét,mert NE ÍTÉLJ HOGY NE ÍTÉLTESS ezt mondja az írás.Tudjátok nagyon bánt és idegesít az üzifalon ez a rengetek rasszista duma,és nagyon küzködök hogy szépen ideillően meg tudjam fogalmazni ezt a pár sortmert szívem szerint picit durvábban fogalmaznék.Sajnos nekünk ezzel kell élnünk hogy a rossz cigányok miatt minket is bántotok.De zárásul csak annyit kívánok azoknak a rasszistáknak akik még most sem értik hogy nem szabad a cigányokat egykalapalá venni,hogy verje meg őket is a jó Isten és kétszer annyit szenvedjenek az életben mint amennyit nekünk kell.TAVEN TUME BAXTALE,ISTEN ÁLDJON”
 • 66. strasz1 2009. február 12. 14:49
  „Miért kell mindjárt álltalánosítani? Ha cigányok csinálnak valamit, mindjárt úgy adják le a médiában is, hogy cigány(ok) voltak. Ha magyarok akkor csak név rövidítésel pl: M. Károly. Ez miért van? Olyan okosnak, becsületesnek teszik magukat a nem cigányok, mégis több fehér van a börtönben is. Azt nem beszéli senki, hogy az országot nem cigányok akik szétbasszák? Kik miatt éhezik az ország? Kik miatt ne tudja sok-sok magyar befizetni a számláját? Kik miatt veszik el az autókat, lakásokat mert a törlesztő részletét nem tudja befizetni az ember? Ugye a parlamentben nem cigányok hozzák a döntéseket, megszorító intézkedéseket? Lopnak- csalnak a cigányok? A magyarok mit csinálnak? Ha miliárdokról van szó azt nem veszi észre senki? Hány gyárat zártak be cigányok, nem törődve az ott dolgozókkal, lessz-e mit enni adniuk a gyerekeiknek? Hol tart ez az ország? Kik vezették el idáig?
  A válasz most, ugye nem a cigányok?! Gyilkolhatják egymást a külömböző fajok azzal nem lessz megoldva semmi. Meg kell tanulni egymás mellett élni és elfogadni egymást.”
 • 65. Norman_Bates 2009. február 12. 14:44
  „na lassan már a féreg gusztos is kezdi elismerni, hogy van cigánybűnözés.
  http://kuruc.info/r/2/35135/

  pusztuljanak a rohadt cigányok!!!!”
 • 64. vargakiss.pista 2009. február 12. 13:53
  „Szavazzatok!

  http://szeged.jobbik.hu/”
 • 63. vargakiss.pista 2009. február 12. 13:52
  „Mindenkit meghívunk a szegedi Jobbik és a Magyar Gárda cigánybűnözés elleni figyelem felkeltő megmozdulására, ahol megemlékezünk az áldozatokra.

  Felszólal: Tóth Péter -- Csongrád megyei
  Jobbik elnök
  Mucsi Zsolt - Csongrád megyei
  Magyar Gárda kapitány
  Rácz Tibor - szegedi Jobbik
  alelnök

  Helyszín: Szeged, Széchenyi téren a városháza előtt

  Időpont: 2009. február 12-én (csütörtök) 18 órakor

  Mindenkit szeretettel várunk!”
 • 62. gyukolac 2009. február 12. 12:21
  „Ja és még valami:
  Idézet egy klasszikustól:
  "Ha nem tetszik, akkor el lehet menni!"”
 • 61. gyukolac 2009. február 12. 12:20
  „Meglincseli, mert meg maradtak ösztönlény szintjén. És a falkaszellemet követik. Egyedül egyik se mer kiállni, csak ha ott van mogötte minimum 3-4 "moderátor" és számtanilag is fölényben vannak.

  Radenkoval egyetértek.
  Sőt! Vagyonosodási vizsgálat azonnal a sok cigányvajdánál és a sok drága autóval közlekedő véglénynél!

  Zéró tolerancia, mint New Yorkban!!!
  2 botlás még benne van, 3. büncselekmény esetén azonnali életfogytiglan!!!!!!!!”
 • 60. cselac 2009. február 12. 10:33
  „Az az igazság, hogy a cigány a cigányt is elnyomja. Van összetartás, de ha arról van szó, akkor egymást is meglincselik, tudom megtörtént az utcában.

  Részemről pedig pont az amúgy tényleg becsületes cigány embereket sajnálom, mint pl. Ferike is.”
 • 59. Kraftwerk 2009. február 12. 09:52
  „Igen,a cigányok már csak ilyenek......előszeretettel segítik a rendőrök munkáját.....AHA.....
  Ezt el is hiszi ezt a hazugságot valaki????
  Érdekes,arról nem beszélnek,hogy ŐK is milyen autókkal járkálnak,és milyen palotákban élek......
  Furcsak módon....
  Üzenem a hatóságoknak:
  A cigány,a másik cigányt SOHA NEM NYOMNÁ FEL,és NEM ÁRULJA EL A MAGA FAJTÁJÁT!!!!
  Nem úgy mint mi,fehér bőrű magyarok!!!
  Sajnos ez rólunk(tisztelet a kivételnek)nem mondható el,minden esetben.....”
 • 58. Egy_a_sok_közül... 2009. február 12. 09:31
  „Talen a kormány megtette az első lépést, de amit hallottam reggel a Kossuth Rádión, attól a hajam az égnek állt. Draskovics úr előre bocsánatot kér a rendőri "zaklatásokért". Ez a pali valóban nem normális...”
 • 57. radenko 2009. február 12. 09:26
  „Cigány bűnőzést maga a kormány hozta létre azzal , hogy csírájában nem fojtott el minden olyan cselekményt ami tőrvény ellenes. Mindenki tudja kik az uzsorások, a tolvajok , a gyilkosok , a pénz beszedők, fehér galléros bűnözők de senki nem tett és nem tesz meg mindent annak érdekében, hogy ezek a cselekmények felszámolódjanak. Legyen az cigány, magyar, vagy bármilyen származású aki bűncselekményt követ el és ebből tartja el családját is és ebből gazdagodik attól és család tagjaitól rokonaitól vagyon elkobzással el kell venni
  az össze lopott vagyont. Nem kell sok féléven belül nagyon alacsonyra lehet szorítani a bünőzést de azt a lépést meg kell tenni.”
 • 56. Egy_a_sok_közül... 2009. február 12. 09:17
  „Ahhoz, hogy ebből a válságból országunk kilábaljon, hozzátartozik a szilárd közbiztonság is.
  Ezen érdemes elgondolkodni. Nem csak a bűnöző cigányokat kell vekzálni, hanem csapást kell mérni - és ezek a legveszélyesebbek - az ún. fehérgalléros bűnözésre, mivel ezek teszik tönkre leginkább az országot.”
 • 55. Egy_a_sok_közül... 2009. február 12. 09:12
  „Lehet hőbörögni, gyűlölködni, uszítani, de ettől még a probléma megmarad.
  Igenis foglalkozni kell a problémával és közösen - értem alatta a cigány értelmiséget - kell megtalálni a megoldást.
  A bűnöző elemeket - cigány v. nem cigány teljesen mindegy - viszont hihetetlenül keményen kell szankcionálni. Igenis a rendőrnek igazoltatni kell az utcán a gyanús alakokat, és nem csak akkor, ha feltételezhetően bűncselekményt követ el. Mert ebben a marha nagy demokráciában már igazoltatni sem lehet.
  A siófoki esetből - bűnbanda erődemonstráló felvonulása - pedig le kell vonni a megfelelő következtetéseket, mert ilyet és ehhez hasonlót nem szabad eltűrni ebben az országban. A rendőrségnek kő keményen fel kell az ilyenekkel lépni, igenis szét kell őket verni, mert nem tarthatja néhány alvilági figura rettegésben a békés állampolgárokat.

  Én bízom benne, hogy az országban azért több a jóérzésű ember, mint a renitens...”
74 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lesz határátkelőhely Ásotthalomnál?

Ásotthalom - Közös uniós pályázat beadását tervezi a magyar és a szerb fél. Tovább olvasom