Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Cigányszerelem a szegedi szabadtérin - kopott nyírerdőben

Szeged - A szövegkönyvet átírták, sok benne a mai kiszólás, amit hálásan fogadott a közönség.
Nem volt szerencséje a Cigányszerelem stábjának: a premiert háromszor is meg kellett szakítani az eső miatt. A bemutatónak éjjel egy óra után lett vége, de a nézők többsége kitartott.

Sokan azt hitték, szerencsétlenkedés zajlik a színpadon, a karmester leállítja a zenekart, és újra kell kezdeni az előadást. Holott Béres Attila rendező ötlete volt a színház a színházban indítás: a kolozsvári opera társulata Lehár utolsó operettjét, a Giudittát próbálja – a címszereplő belépőjét lekési a primadonna, bénázik a tánckar, Tivadar, a nárcisztikus színész-rendező-koreográfus – Stohl András tökéletes karikatúrát ad – elejti a prímabalerinát, aki dühében letépi a parókáját, és így beigazolódik a gyanú, hogy férfi.

A rendhagyó indítás után visszatért a produkció a címben ígért másik Lehár-darabhoz, és rákanyarodott a hagyományosabb operettjátszás útjára. Hamar kiderült az is: a szövegkönyvet átírták, sok benne a mai kiszólás, amit hálásan fogadott a közönség. A Cigányszerelem deklaráltan az Alföldi Róbert Csárdáskirálynőjével elindított és az Eszenyi Enikő Marica grófnőjével továbbvitt Dóm téri operettsorozat folytatása kívánt lenni, ezt a célt nem sikerült elérni. A darab sem biztos, hogy alkalmas erre – jóval kevesebb benne a közismert sláger, viszont vannak operai igényű, hosszú áriák, így nehezebb a korábbiakhoz hasonlóan filmszerű, pergő, gyors tempójú produkciót létrehozni belőle. Ráadásul az alkotók önmaguk ellen is dolgoztak: lehet, hogy eredeti ötlet Daróczi Sándor díszlete, csakhogy a kopár nyírfaerdő a forgószínpaddal és a kusturicai világot idéző cigány lakókocsikkal együtt is hamar unalmas, statikus látvánnyá válik. Bár érvényesülnek benne Velich Rita pompázatos jelmezei.

Látványos jelenet a Cigányszerelemből. Fotó: Schmidt Andrea
Látványos jelenet a Cigányszerelemből.
Fotó: Schmidt Andrea

A Dóm téren az elmúlt években hozzászoktatták a publikumot a pazar show-hoz, így hiába korrekt Bodor Johanna és Szögi Csaba koreográfiája, nincs benne olyan attrakció, mint a Csárdáskirálynőben a medencébe ugrálás vagy a Marica grófnő fergeteges revüjelenete az óriási piros cipőben. 80 milliós szuperprodukciótól többet várna a néző.

Szerencsére a szereposztás telitalálat. Operettben is élvezet hallani a nagyszerűen éneklő Kiss B. Atillát, aki az öntörvényű cigányprímás, Józsi karakterét is jól megrajzolja. Frankó Tünde ízig-vérig primadonna: az ellenállhatatlanul vonzó végzet asszonyát adja. Tökéletesen énekel, drámát visz Ilona záróslágerébe. Zórikaként Rácz Rita kristálytiszta hangjával és varázslatos játékával is bizonyította: ott a helye a legrangosabb színpadokon. Vadász Zsolt is szépen énekelte Jonel dalait. Stohl András a kivételes humorérzékkel megáldott Kovács Patríciával jópofa táncos komikus, szubrett párost alkotott. Molnár Piroska harsányabb színektől sem visszariadva zseniálisan játszotta az aggszűz nevelőnőt. Bodrogi Gyula ismeri a műfaj minden csínját-bínját, Fekete Gizi remek pipás cigányasszonyként, Hollósi Frigyes pedig Mosu szerepében. Silló István biztos kézzel dirigálta a stílusosan muzsikáló szimfonikusokat, Kosztándi István koncertmesternek pedig köszönet fantasztikus hegedűszólóiért.

Politikailag korrekt

Meggyőző a Cigányszerelem a szélsőséges cigánygyűlölet ellen. Az első felvonás utáni szünetben – a produkció részeként – a cigányzenét játszó EtnoRom Zenekar szórakoztatja a közönséget. A romáktól rettegő figurájával Molnár Piroskának sikerült nevetségessé tenni az irracionális előítéleteket. A cigányvajda szerepében Gesztesi Károly mondja ki az üzenetértékű mondatot: „cigány vagyok én, nem gazember".

Olvasóink írták

 • 14. Kúltúrfan1234 2009. július 09. 21:50
  „Én már láttam ezt az operettet, az m1 en a csokonai színház előadásában és akkor nem nagyon figyeltem, de 2. szorra megteccett- sőt kedvenccé vált.( egyébként az m1 video tárában megnézhetitek) Én spec. örülök hogy nem egy ismert opeett kerül a Szabadtérire.Minden tisztelet Kálmán Imre úrnak, de ha élne ő is kicsit unná ha mindig ugyanazok a számok mennének, de azoknak a közismert számoknak tényleg nagy erejük vannak, node Lehár az valami fantasztikus zeneszerző sokszor melankólikus és hazafias, igazán jól alkalmazza népzenét a folklórt és a klasszikus operai vonalat. Már alig várom hogy holnap 21:00 legyen. Ja aki járatos a klaszikus zenében az nézzen utánna és írja meg ha nem igaz, de szerintem Liszt Ferenc 2. magyar rapszódiája hasonlít Lehár zenéjéhez nem? Azt viszont nagyon sajnálom , hogy magyarúl egy válogatás albumon kívül nem adták ki ezt a darabot cd-n, bezzeg a németek meg az osztrákok5 változatban adták ki a cigányszerelmet és szinte az összes Lehár operettet. Szerintem jövőre ismét populárisabb darabb lesz műsoron ( akkor viszont A denevér c. Strauss operett kiváló lenne erre a célra)”
 • 13. pocokkaa 2009. július 07. 08:15
  „Az EtnoRom gyakorlatilag világszínvonalú zenét játszik. Látogassátok meg a honlapjukat és hallgassatok bele a zenébe... fantasztikus... és nagyon jó fejek...”
 • 12. hollo.p 2009. július 06. 21:53
  „10. .suhym.2009.07.06. 21:31

  OK. OK. :))))
  Azért párnát a székre, esetleg egy kis üdítőt (270 Ft-ért mértek egy kis üveg vizet), legyezőt vigyél magaddal! :))
  No meg..... ernyőt.... ki tudja mi lesz! :))))
  Lehárt én is nagyra tartom, a színészeket sem bántom (nem tudnám utánuk csinálni), csak mást vártam. Ennyi.
  Lehet, ha már hallottam volna a darabról, esetleg egy-két dallam előzetesen bemutatásra került volna, talán más lenne a véleményem. Nem vagyok sznob, ennek ellenére nálam nem a "szívesen megnézném ismét" kategóriába került.”
 • 11. hellócsaj 2009. július 06. 21:51
  „Engem a történet vége (is) meglepett és tényleg nincs az az igazi happy end, ahogy Béres Attila hangsúlyozta sokszor a bemutató előtt, a Messze hív a nagy erdőt többen megkönnyeztük...
  Suhym, jó szórakozást kívánok majd péntekre! :)”
 • 10. .suhym. 2009. július 06. 21:31
  „9. hozzászólás hollo.p 2009.07.06. 21:20

  Már megbocsáss, olyan, hogy roma zenészek.... nincs, van viszont cigányzene és zenész.

  Hogyne lenne más, mint a korábbiak, miután egy teljesen másik darab:))))

  Lehár muzsikája igényes, a librettó nem rossz, hogy mit hoztak ki belőle most, az a rendezésen és a színészeken múlik/múlott.
  Mi majd pénteken meglátjuk:)))))))))))”
 • 9. hollo.p 2009. július 06. 21:20
  „Igen, az biztos, hogy teljesen más, mint a korábbiak.
  Az, hogy csodálatos lenne, hmm... talán egy kicsit túlzásnak tartom.
  Egyebekben pedig, nem kell sem helikopter, sem pedig meztelen nő ahhoz, hogy valami jó legyen.
  Másrészt pedig, mindenkinek más tetszik. A Dóm, mint háttér, nem első alkalommal szerepelt.
  Anno, az első alkalommal bemutatásra került István a királyban is kihasználták a Dóm adottságait.
  Az viszont nagyon igaz, hogy a "mellék" szereplők nem kaptak kellő elismerést! Nem csak a táncosokra és az énekkarra gondolok, hanem a szünetet kitöltő roma zenészekre is!”
 • 8. hellócsaj 2009. július 06. 20:58
  „igen, ez a produkció másabb most mint az előző operettek amiket láthattunk, ettől lett különleges.
  El kell jönni és megnézni, mert csodálatos. :)”
 • 7. Szögedi 2009. július 06. 18:31
  „Egy nagyon jó produkciót láthattunk. Ha nincs benne fergeteges akció meztelen nő meg leszálló helikopter akkor már nem is látványos. Igen is vannak benne jó dalok. Hogy a sznob magyar közönségnek csak a jaj cica... meg a te rongyos élet... meg a ringó vállú csengeri violám... meg cintányéros cudarvilág az ismert attól még lehet jó. Az hogy nem megy a lakodalmakban és nem hangzik el a Fásy mulatóban és a déli kívánság műsorban hát igen ez már egy ismeretlen darab. A jelmezek kavalkádjával akartak igazi látványt csinálni és sikerült. És végre a Dóm volt a háttér. Eddig az összes darab ban kitakarták költve a sok pénzt most ott volt. Lehet ez is baj. Inkább az a baj kedves szerkesztő úr vagy hölgy hogy az egész cigányszerelem sorozatban egy szó erejéig se említették meg az énekkart és ha jól tudom a táncosokat sem. Mindakét gárda emberfeletti munkát hajtott végre több mint 2 hét alatt mindennap próbálniuk kellett esőben és tűzőnapon szinte értékelhetetlen fizetésért, éhbérért. Csak a sztárok a sztárok állandóan míg a sok szegedi színesebbé tette a prudukciót, egy szót sem érdemelnek ezek szerint. Se a Karigazgató és a Táncvezető. És ez mindig így van!!! sokszor bebizonyították már a Délmagyarban hogy alkalmatlanok a kritika írásra. Semmi gond”
 • 6. joy 2009. július 06. 17:02
  „.suhym.!
  Mélyen 1etértek!
  Döbbenetes, hogy a város több pontja /Mars tér, Csillag tér, Széchenyi tér... padjai othontalanok lakhelyévé lett, és már délelőtt hótrészegen fexenek, kiabálnak.
  Nem hiszem, hogy az a jogállamiság, hogy bárki összerondíthatja a közterületet koszos rongyaival, mocskos-részeg önmagával!
  Bárki válhat szerencsétlen esetsorozat után hajléktalanná, de attól még nem kell ocsmány alkoholistaként forgalmas közterületen élnie senkinek! Ezekből az alkohol kimosta az embert.

  Tehetne a város vezetése valamit a közterületek adóHUF-jainkból megfizetett tisztaságáért!

  Bocsánat!

  Az előadás szombaton nagyon jó volt. Valóban másabb, mint az előző évek produkciói, amely közül legnagyobb sajnálatomra kimaradt az Agárdi Gabi bácsi féle Csárdáskirálynő.”
 • 5. hollo.p 2009. július 06. 16:29
  „Alkalmam volt megtekinteni az előadást, szombat este. Izgalommal vártam bízva abban, hogy ez is olyan lesz, mint az általam eddig ismert többi operett, könnyen megjegyezhető dallamok, kellemes történet.
  Bevallom, csalódtam. A szöveg sok helyen (főleg ének közben) érthetetlen, a kivetített angol szöveg pedig köszönőviszonyban sincs az elhangzottal. Stolh majdnem lekormányozta az árokba azon a 3 m-es szakaszon a motort, csoda, hogy az autót fel tudta vezetni. Gesztesi jó volt, illett rá a szerep. A dallamokat illetően, nem sok maradt meg az ember fülében.
  Összességében egy gyenge közepest ér (talán), nem lesz belőle kasszasiker.”
 • 4. .suhym. 2009. július 06. 15:39
  „3. hozzászólás gardista1122 2009.07.06. 14:56

  Szabadtérire a jó helyekre valóban elég drága a jegy,
  DE
  aki fiatal és jól lát fentről...... azok elérhető áron vannak.

  Tudod, mindenkinek arra van pénze, amire költi.
  Van olyan , aki elszív napi egy doboz vagy még több cigit, legurít egy- két korsó sört....nos, ennyi pénzért már színházjegyet is vehetne magának...ha akarna.

  Cifra nyomorúság az, amikor a kricsmikben már hajnali órákon iszogatnak az emberek, amikor arról folyik a vita miért nem lehet a megállókban cigizni...etc.”
 • 3. gardista1122 2009. július 06. 14:56
  „Ha lenne tartalmas szinházi elöadás akkor járnának is az emberek szinházba!Meg ha lenne pénzük rá.”
 • 2. .suhym. 2009. július 06. 14:08
  „"..szövegkönyvet átírták,.."

  Nagyon remélem, azért a muzsikát érintetlenül hagyták.

  Majd pénteken kiderül számunkra....egy ilyen "beharangozó" után...”
 • 1. Logaritmus 2009. július 06. 12:17
  „Akiket esetleg vicces formában de gondolkodóba ejthetne egy ilyen darab, azok nem járnak színházba csak tüntetésre. :D”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lottószelvényt kért a táncért a menyasszony

Algyő - Meglepő ötlettel állt elő Boda Magdolna algyői menyasszony és vőlegénye, Böjti László: azt kérték a násznéptől, hogy a menyasszonytáncnál ne pénzt, hanem kitöltött hatoslottó-szelvényeket dobjanak a szitába. Tovább olvasom