Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Cigarettavadászok: szigorítottak a határátkelőkön

Tegnap óta az autóját is elkobozhatják annak, aki több mint tíz doboz cigarettát hoz be Magyarországra. A szigorítás elrémítette a csempészeket. Röszkénél tegnap gyér volt a határforgalom, itt nem foglaltak le a vámosok autót, Nagylakon viszont hármat nem engedtek el, mert csempészárut szállított.
Tegnap a szokásosnál is alaposabb volt az ellenőrzés. Fotó: Frank Yvette
Még mindig a röszkei határon vesztegel az a német rendszámú kamion, amelyben szerdán tízezer karton cigarettát akartak becsempészni. Az amatőr módon elrejtett dobozokat a vámosok gyorsan felfedezték a raktérben. A csempészek nem alkalmaztak olyan furfangos megoldást, mint amilyet egy korábban lebukott banda tagjai kifundáltak. A kamionba álmennyezetet építettek be, és hogy megkönnyítsék a cigis kartonok pakolását, kis liftet is beszereltek. De ők is fennakadtak a rengeteg trükköt ismerő vámosok rostáján, akik tegnaptól még fokozottabban ellenőriznek a határokon. A tavalyihoz képest ugyanis az első negyedévben hatvanöt százalékkal nőtt a vámszabálysértések száma: a legtöbb csempész cigarettában utazott.

Naponta tíz szabálysértés

Az autópálya Röszkéig tartó szakaszának elkészülte után negyven százalékkal megnőtt a határforgalom. A határátlépők tavaly összesen négyezer szabálysértést követtek el, azaz naponta több mint tizet. A szabálytalanságok egynegyede júliusra és augusztusra esett: ezekben a nyári hónapokban összesen ezer eljárást indított a vámhivatal.

– Az első négy hónapban 91 ezer karton cigarettát foglaltunk le a dél-alföldi régió határszakaszain – mondta Márkus András, a Vám- és Pénzügyőrség Dél-alföldi Regionális Parancsnokság vezetője. Ezentúl a határon nemcsak szabálysértési, hanem jövedéki igazgatási eljárást is indítanak azok ellen, akik például kétszáz szál cigarettánál többet hoznak be az unióba. Nemcsak az adózás alól elvont jövedéki terméket foglalják le, és nemcsak jövedéki bírságot szabnak ki, hanem a termék tárolására és szállítására használt eszközt, például személygépkocsit is lefoglalják. Ha a járművet bármilyen módon átalakítják, akkor azt el is kobozzák.

A szigorításnak – amelyről egy hete minden határon átlépőt tájékoztatnak – gyorsan híre ment. Csóti Gábor, a röszkei vámhivatal parancsnokhelyettese ennek tudja be a csütörtöki gyérebb határforgalmat. Igaz, hajnalban egy bolgár autóbusz egyik ülése alatt találtak két karton cigarettát, amit egyetlen utas sem vállalt magára.

Három autót lefoglaltak

A nagylaki és a kiszombori határátkelőnél tegnap 199 karton cigarettát koboztak el a vámosok. Összesen hárommillió forint jövedéki bírságot szabtak ki, és 4,7 millió forint értékben három személygépkocsit lefoglaltak. Mivel két autótulajdonos a bírságot kifizette, elvihette a járművét.

Reggel tovább folytatódott a cigihajsza, a vámosok mindenkit rutinszerűen átvizsgáltak, aki gyanúsabb volt, félreállították. Egy német férfi zsúfolásig megtömött autójából szinte mindent kipakoltattak, átnézték a bőröndöket, a szatyrokat és a kocsi belsejét is szemügyre vették, de nem találtak semmi szabálytalanságot. A még gyanúsabbnak ítélt újvidéki rendszámú autót egy speciálisan felszerelt, zárt műhelybe vitették, ahol a járművet még tüzetesebben átnézték: a szerelőaknából az autó alját vették szemügyre, valamint a motorházat és a gumikat is „átvilágították". Nem ritka ugyanis, hogy a gumikban tiszta alkohol lötyög: kerekenként 25-30 litert lehet így átcsempészni a határon.

– A gázzal hajtott autóknál a tartállyal is lehet manipulálni, többek között ezért irányították a szerbiai határátlépőt a terminálba – magyarázta a parancsnokhelyettes. Az átvizsgálás nem tartott tovább tíz percnél, mert az autóban nem volt illegálisan kialakított rész.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi világpremier Christopher Lamberttel

Világpremier lesz jövő héten Szegeden: A harag napja című magyar–angol koprodukciós filmet a… Tovább olvasom